Rhodos

Rhodos ligt in Zuidoost-Griekenland, in de EgeÔsche Zee. Het behoort tot de eilandengroep Dodekanesos. Rhodos komt al voor in de Griekse mythologie. Volgens een van de mythen, verdeelde de god Zeus de wereld onder de goden, maar vergat hierbij een deel aan de zonnegod Helios te geven.

Hierop rees het eiland Rhodos op uit de zee, wat vervolgens aan Helios toekwam. In de Griekse tijd bloeide de stad op als centrum voor de Helleense cultuur. Als deel van het Romeinse Rijk, vanaf het jaar 70, werd de rol van het eiland minder groot.

Door de eeuwen heen werd Rhodos overvallen door Gothen, Perzen, Arabieren, Kruisvaarders, en uiteindelijk na belegeringen over een tijdspanne van meer dan 70 jaren in 1522 door Turken is veroverd, waarna het eeuwenlang deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk.

Verder is Rhodos, voordat het bij Griekenland ging horen, ook enige tijd Italiaans geweest. Gebouwen op het eiland in Italiaanse stijl herinneren nog aan deze tijd. Rhodos is vrij groen en heuvelachtig, met centraal in de lengterichting een bergketen (hoogste top 1215m). Zowel de noordwestelijke als noordoostelijke kuststrook is aanvankelijk vlak, met weilanden, rietkragen, kale terreintjes en akkertjes.

In zuidelijke richting wordt het heuvelachtiger, met in het zuidoosten veel boomgaarden (o.a. olijven, abrikozen en sinaasappels) en in het zuidwesten ongerepter en bosrijk met veel pijnbomen. Ook de kust wordt in zuidelijke richting grilliger, met diverse baaien tussen soms steile, rotsachtige heuvels. Rhodos is het grootste en populairste eiland van de Dodekanesos.

Grootste trekpleister is Rhodos-stad met een ommuurde oude stad met een netwerk van smalle, hellende en deels met arcaden gesierde straatjes. Er zijn veel uitgaansmogelijkheden, vooral in het nieuwere stadsdeel en op de uiterste noordpunt van Rhodos, met vnl. al wat oudere hotels. Er komen vooral in het hoogseizoen veel jongeren.

Voor liefhebbers van winkelen is er een groot, gevarieerd winkelaanbod, variŽrend van souvenirwinkels tot exclusieve kledingzaken, vooral in de wijk achter de grote, levendige, toeristische Mandraki-haven. Rhodos-stad wordt ook regelmatig aangedaan door cruiseboten. Een belangrijke excursiebestemming op het eiland is Lindos met schilderachtige, witte bebouwing, op een heuvel een Acropolis en veel (toeristische) winkeltjes. In het kielzog van Rhodos-stad zijn langs de weg naar het vliegveld de dorpen Kremasti en Trianda en de kuststrook Ixia toeristisch ontwikkeld.

Vooral in Ixia en vlak achter het strand in Trianda zijn diverse grote hotel- en appartementencomplexen. Daarnaast zijn er ook veel kleine appartementen gebouwen in een vrij groene, deels landelijke omgeving. Net buiten Rhodos-stad vormt de kuststrook Reni Koskinou de grens met de nieuw opgezette badplaats Faliraki, met een langgerekt strand, diverse uitgaansgelegenheden in het levendige centrum en zowel kleine appartementen gebouwen als zeer grote accommodaties, vooral geconcentreerd in een kuststrook in de richting van Rhodos-stad.

Bezienswaardigheden/excursies op Rhodos: middeleeuwse, ommuurde stad van Rhodos-stad (wandeling over de stadsmuren mogelijk), Rodini (dieren)park ten zuiden van Rhodos-stad, klank- en lichtspel in wijk achter de Mandraki-haven, overblijfselen van een Acropolis, Apollotempel, Aphroditetempel en stadion op de heuvel Monte Smith, aan de rand van Rhodos-stad, diverse musea in Rhodos-stad, opgravingen van Kamiros, stad uit de oudheid, vlindervallei Petaloudes, de schilderachtige plaats Lindos met witte bebouwing en op een heuvel overblijfselen van een Acropolis, boottocht naar bijvoorbeeld Symi, Kos of Marmaris (Turkije), eilandrondrit, jeepsafari, Griekse avond in Embona, Tsambika-klooster dichtbij Archangelos, zeeaquarium en een bezoek aan aardewerkfabrieken en tapijtknoperijen.

Rhodos stad ligt op de uiterste noordpunt van het eiland Rhodos gelegen sfeervolle hoofdstad en grote badplaats. Het is deels tegen een heuvel gebouwd, met aan de rand van de stad, op de heuvel Monte Smith restanten van een Acropolis, een stadion en opgravingen van tempels. Vanaf hier heeft men uitzicht over de stad.

Het ommuurde, oude stadsdeel heeft middeleeuwse bouwwerken, een grootmeesters paleis en enkele musea. Hier is tevens een grotendeels autovrij centrum langs een hellende, levendige hoofdstraat. 's Avonds zijn de deels met arcaden gesierde straatjes sfeervol verlicht. In het nieuwere stadsdeel is het merendeel van de accommodaties. Hier zijn ook een groot centrum, parken en brede, boomrijke straten.

Langs de kust zijn 3 havens, namelijk een toeristische haven met vnl. excursieboten, een handelshaven en een cruise- en ferryhaven. Op de uiterste noordpunt is het drukst bezochte strand van de stad, dat zich verder uitstrekt langs het noordwesten. Daarnaast is er nog een strandje in het zuiden van de stad en een strandje net even buiten de plaats. Doordat er geregeld een sterke wind staat kan de branding zeer sterk zijn.

De badplaats Trianda vormt samen met de dorpen Ixia en Kritika de gemeente Ialyssos. Het dorp bestaat uit 2 delen, het oorspronkelijke deel, gelegen aan de landzijde van de zeer drukke weg en het toeristische deel aan de zeezijde van deze weg. In het toeristische deel zijn veel faciliteiten te vinden, zoals souvenirwinkels, toeristenwinkels en supermarkten, typisch Griekse tavernen, een visrestaurant en bars met terrassen.

Het strand is langgerekt en bestaat uit fijngrind, kiezels en keien. In het oorspronkelijke deel zijn veel smalle wegen, waarvan enkele deels onverhard. Door de plaats rijdt een toeristentreintje. De plaats Ixia is een langgerekte, vlakke kuststrook gelegen aan weerszijden van de zeer drukke hoofdweg naar Rhodos-stad.

Er zijn 2 kleine centra met toeristische winkeltjes en eetgelegenheden. Voor de gehele kuststrook is ligt het  4 kilometer lange Ixia-strand waar regelmatig een sterke branding is.

Foto Rhodos

Standaard Informatie:

Naam: Rhodos of Rodos

Hoofdplaats: Rodos-stad

Valuta: Euro

Inwoners: 120.000

Taal: Grieks