Qatar

Het oliestaatje Qatar ligt op een schiereiland aan de Arabische Golf. In ieder geval wonen er al mensen in Qatar sinds de 6e eeuw voor Christus Archeologische vondsten duiden er zelfs op, dat Qatar al duizenden jaren daarvoor bewoond was.

Zoals elders op het Arabische Schiereiland spelen bedoeÔenen al lang een belangrijke rol in Qatar. In de 7e eeuw na Christus, tijdens de grote Arabische veroveringen, ging Qatar deel uitmaken van het Arabische Kalifaat. Aan het begin van de 16e eeuw kregen de Portugezen steeds meer invloed in Qatar en beheersten zij de scheepvaart in de Perzische Golf, waar een einde aan kwam in 1538, toen het onderdeel werd van het Ottomaanse Rijk.

Na de Turkse overheersing, die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog eindigde, werd het een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk. Daarvan werd Qatar in 1971 onafhankelijk. Er was enige tijd sprake van, dat Qatar een eenheid zou gaan vormen met de emiraten die tegenwoordig deel uitmaken van de Verenigde Arabische Emiraten, die destijds ook onder Brits protectoraat stonden, maar omdat hier op de datum van onafhankelijkheid nog geen consensus over was, ging dit niet door.

Sinds 1949 exporteert het land aardolie, waaraan het zijn grote rijkdom dankt. De hoofdstad van Qatar is Doha. De Grote Moskee, het paleis van de emir en een klokkentoren vormen het hart van de stad. De Corniche is een met palmen omzoomde boulevard en biedt een panoramisch zicht op zee en passerende vissersboten.

Het Nationaal Museum is een voormalig emirpaleis en ligt bij het zuidelijke uiteinde van de Corniche. Het Traditional Handicraft Centre is een centrum en is gevestigd in het Moorse Doha Fort (Al Kout), bij de oude soek. Het fort werd gerestaureerd en ingericht als museum voor traditionele ambachten. Het Al Addin's Kingdom is een amusementspark met achtbanen en andere attracties. Langs de weg die van Doha naar de noordpunt van het schiereiland leidt, liggen de bijna aan eengegroeide steden Umm Salal Mohammed en Umm Salal Ali.

Bij Umm Salal vindt u imposante restanten uit de negentiende eeuw. Interessanter nog zijn de pre-islamitische grafheuvels uit de derde eeuw voor Christus bij Umm Salal Ali. Khor is een oude havenstad met een markt, een bezienswaardig museum, fraaie moskeeŽn en een paar oude gerestaureerde uitkijktorens. De stad ligt 57 kilometer ten noorden van Doha en is een bezoek van een uur of twee waard.

Ten noorden van Khor zijn ook enkele stranden te vinden. Ruwais is een havenstadje aan de top van het schiereiland. Het was hier ooit een komen en gaan van schepen en kooplui maar nu is het er tamelijk rustig. Interessant zijn de openluchtmoskeeŽn van Ruwais. Zubara was 100 jaar geleden een drukke handelsstad en de belangrijkste stad van het land.

Nu is er een bescheiden nederzetting nabij ruÔnes van een oud fort. Dit verdedigingsbolwerk vormde ooit een schakel in een lange rij van forten over een afstand van 11 kilometer. Het Zubara-fort is gerestaureerd en ingericht tot museum. Het ligt 100 kilometer ten noorden van Doha. Het Palm Tree-strand bij Umm Bab en de stranden bij het oliecentrum Dukhan worden beschouwd als de mooiste van het land.

Bij Salwa, aan de grens met Saoedi-ArabiŽ is het woestijnlandschap aantrekkelijker dan elders in Katar. Ten zuiden van Al Rayyan ligt het Al Wajba-fort. In 1893 beslechte Sjeik Qasim hier een strijd met de Turken. In Murwab zijn restanten te zien van een oudere nederzetting: 100 stenen huisjes in een cluster rond een fort.

Murwab ligt ten noorden van Dukhan. Halverwege Doha en Umm Said ligt de charmante stad Wakrah, met zijn vele oude moskeeŽn, forten en traditionele huizen met windtorens rond een pittoreske oude haven. In Umm Said is het mogelijk om een terreinwagen huren voor een spectaculaire rit over zandduinen naar de binnenzee Khor al- Udeid.

Het gebied is beschermd verklaard en er mag dus niet meer gebouwd worden. Duizenden trekvogels strijken hier in het voor- en najaar neer. In de winter is Khor al-Udeid een populaire weekendbestemming voor de Qatari's.

Foto Qatar

Standaard Informatie:

Naam: Qatar

Hoofdstad: Doha

Valuta: Qatarese rial

Inwoners: 928.635

Taal: Arabisch