Portugal

Portugal vormt samen met Spanje het Iberische Schiereiland. Het is het meest westelijk gelegen land van het Europese continent. In het noorden en oosten wordt het begrensd door Spanje, in het zuiden en westen grenst het aan de Atlantische Oceaan.

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. De Geschiedenis van Portugal is die van een oud Europees land, waarvan de oorsprong teruggaat tot de vroege middeleeuwen, dat opklom tot een wereldmacht in de tijd van de ontdekkingsreizen met het grote Portugese Rijk.

Na het hoogtepunt van zijn wereldmacht in de 15de en 16de eeuw, verloor Portugal veel van haar rijkdom en status met de vernietiging van Lissabon in de aardbeving van 1755, de bezetting door Napoleon, en de onafhankelijkheid van BraziliŽ in 1822. Een revolutie in 1910 schafte de monarchie af, maar na corruptie en grote staatsschuld werd na een militaire coup een dictatuur geÔnstalleerd die zou duren tot 1974, toen een linkse militaire coup democratische hervormingen doorvoerde.

Het jaar daarop werden de Afrikaanse koloniŽn onafhankelijk. De nationale jaarlijkse feestdag is 5 oktober ter ere van oprichting van de republiek in 1910. Deze vocht vanaf 1916 mee in de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van de Entente. Portugal was neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Portugal heeft voor het grootste gedeelte een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde tot koele, vrij natte winters.

De verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land zijn echter aanzienlijk. In het noorden valt ruim 2x zo veel neerslag dan aan de Algarve. Ook zijn er grote temperatuurverschillen in Portugal. In het binnenland is het aanzienlijk koeler dan langs de westkust en in het zuiden. De warmste maand is aug. De winden zijn over het algemeen westelijk. De Algarve ligt aan de zuidkust van Portugal, aan de Atlantische Oceaan.

De Algarve strekt zich uit van Sagres tot aan Monte Gordo, bij de Spaanse grens. Begin jaren '50 kwamen de eerste Engelse toeristen naar Portugal. Sindsdien is de Algarve uitgegroeid tot een volwaardige bestemming en is het toerisme de voornaamste bron van inkomsten.

De belangrijkste en grootste toeristenplaatsen van Portugal zijn het voormalige vissersdorp Albufeira, de modernere badplaatsen Praia da Oura en het parkachtige Vilamoura en de uit wat grauwe hoogbouw bestaande badplaatsen Quarteira en Praia da Rocha. Bezienswaardigheden/excursies in de Algarve zijn: dolfinarium bij Guia,

Diverse waterpretparken tussen Albufeira en Lagos, excursies (1 of 2dagen) naar Sevilla (Spanje), Lissabon of FŠtima, Sagres en Kaap S„o Vicente, de uiterste zuidwestpunt van het Europese vasteland met een vuurtoren op indrukwekkende rotspartijen, diverse markten, o.a. Loulť, Silves en Quarteira, diverse (glasbodem)boottochten langs de kust, naar grotten of bijvoorbeeld op de Guadiana-rivier (vaak met barbecue), soms op een oud zeilschip, stieren gevechten in arena's van Praia da Oura en Lagos, Moors kasteel en kathedraal in Silves Foia, hoogste punt van de Algarve (902m), nabij het kuuroord Monchique, Huifkartochten, wandeltochten en fietstochten, Portugese avond in het plaatsje Alte, diepzeevissen, rondvluchten langs de kust, jeepsafariís en de stad Faro met kathedraal en musea.

Costa lisboa ligt In het westen van Portugal, aan de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de hoofdstad Lissabon. De belangrijkste badplaatsen zijn Cascais en Estoril, het authentieke Sintra en natuurlijk de hoofdstad Lissabon. In het bijzonder Sintra, dat wordt getypeerd door haar paleizen, kastelen en musea, trekt veel dagtoeristen.

Cascais en Estoril danken hun populariteit o.a. aan de aanwezigheid van de vele golfbanen in de directe omgeving. Beide badplaatsen fungeren als populaire weekendbestemming voor de inwoners van Lissabon. Bezienswaardigheden/excursies: de badplaatsen Cascais en Estoril, de hoofdstad Lissabon met o.a. een authentieke binnenstad, veel monumenten, de haven en musea, De plaats Sintra met o.a. paleizen, musea en parken, diverse paleizen, kastelen en kloosters in het achterland, Cabo da Roca, het meest westelijke puntje van het Europese continent, Dos NaÁŰes (terrein van de voormalige wereldtentoonstelling) in Lissabon, met zeer groot zeeaquarium, moderne architectuur en diverse restaurants en cafťs.

Foto Portugal

Standaard Informatie:

Naam: Portugal

Hoofdstad: Lissabon

Valuta: Euro

Inwoners: 10.676.910

Taal: Portugees