Ingredienten:
Voor 4 personen
1½ kg pomtajer (geraspte knolsoort, diepvries / toko)
75o gr kipfilet
Eventueel 200 gram zoutvlees of pekelvlees (toko)
zout, peper
mespuntje nootmuskaat
3 cl zonnebloemolie
± 75 gr boter of margarine
2 grote uien
3 grote tomaten
2 kopjes water
2 kleine bouillonblokjes
4 takjes peterselie en selderij
sap van 1 sinaasappel
sap van 1 citroen
2 el suiker
Bereiding:
De pomtajer van te voren ontdooien.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de kipfilet in stukjes en wrijf ze in met een mengsel van zout, peper en nootmuskaat.
Als u zoutvlees wilt toevoegen, dit van tevoren koken om deels te ontzouten.
De olie en ± 50 gr van de boter verhitten en de kip hierin snel bruin braden (ze hoeft niet helemaal gaar te zijn).
Snipper de ui, snijd de tomaat in blokjes en voeg ze samen met eventueel het zoutvlees, water, de bouillonblokjes en de fijngehakte peterselie en selderij aan de kip toe.
laat het geheel 5 á 10 min. sudderen.
Breng de pomtajer op smaak met het sap van de sinaasappel en de citroen, de suiker en een deel van de jus van de kip.
Om de tater smeuïg te maken de piccalilly toevoegen.
Schep een laag van het tajermengsel in een ovenschaal en verdeel er de stukjes kip over.
Bedek de kip met de rest van de tajer en giet de rest van de jus eroverheen.
leg een paar klontjes boter op de pom voor een mooie bruine korst.
laat de pom in de oven in: ± 75 minuten gaar worden.
Terug!