Pakistan

Pakistan is een land in Zuid-AziŽ, dat ligt op het Indische subcontinent, grenzend aan India, Afghanistan, Iran, China en aan de Arabische Zee. De hoofdstad is Islamabad. Pakistan maakte oorspronkelijk samen met India en Bangladesh deel uit van Brits-India. Pakistan betekent Land der reinen, waarmee moslims worden bedoeld. Ook hebben de letters van Pakistan een betekenis. De P is van Punjab, de A van Afghanistan, de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Baluchistan. Deze letters vormen Pakstan. Hier is door de Engelsen een i tussengevoegd zodat de uitspraak wat makkelijker werd.

Pakistan werd op 14 augustus 1947 gecreŽerd om Indiase moslims hun eigen staat te geven. Pakistan was toen een dominion binnen het Britse Commonwealth. In 1956 werd het een zelfstandige republiek. 1971 brak een burgeroorlog uit en in de loop van die oorlog verklaarde Bangladesh zich onafhankelijk van Pakistan. In 1999 greep generaal Pervez Musharraf de macht in een staatsgreep, waarbij de democratische regering van Nawaz Sharif werd afgezet. De seculiere dictator Musharraf krijgt veel steun uit het Westen en voert een pro-westers beleid, vaak tot onvrede van de (extremistisch) religieuze bevolking. Sinds de oprichting van zowel India als Pakistan wordt door de beide landen getwist over Kasjmir. Het stroomgebied van de Indus, de levensader van Pakistan, vormt al duizenden jaren een aantrekkingspunt voor handelaren en pelgrims.

Oude archeologische vindplaatsen, imponerende monumenten, spectaculaire natuur en de kleurrijke bazaars maken van het hedendaagse Pakistan een onweerstaanbare bestemming avontuurlijke reizigers. Helaas zijn delen van het land ongeschikt voor toerisme door binnenlandse politieke spanningen en grensconflicten. Islamabad is sinds 1963 de hoofdstad van Pakistan en ligt met zusterstad Rawalpindi op de Pothowar-hoogvlakte. Het is een moderne, ruimtelijke en zorgvuldig geplande stad met brede, boomrijke straten, grote huizen, elegante openbare gebouwen en uitstekende bazaars. In het centrum vind je de majestueuze Shah Faisal-moskee.

Dit gebedshuis, gebouwd in de vorm van een achtkantige nomadentent, biedt plaats aan 100.000 gelovigen. De 88 meter hoge minaretten zijn al van veraf te zien. Onderin het gebouw zijn twee verdiepingen met: een islamitisch onderzoekscentrum, een bibliotheek, een museum, een perscentrum, een collegezaal, een cafetaria en de kantoren van de islamitische universiteit. Vooral ook het oude deel van Rawalpindi is een bezoek waard. Hier kun je uren zwerven langs bazaars en (kunst)nijverheidszaakjes in nauwe, drukke straatjes met een haast middeleeuwse sfeer. Ten noorden van Rawalpindi ligt het mooie landschap van de Swat-vallei, een schitterend alpine-gebied. Op vele locaties in de vallei zijn overblijfselen van de Gandhara-school te vinden zoals: beeldhouwwerk, stupaís en kloosters.

Karachi is met negen miljoen inwoners de grootste stad van het land. Sinds het ontstaan van Pakistan in 1947 heeft de stad zich ontwikkeld tot een internationale havenplaats en het commerciŽle en industriŽle centrum van het land. Het is een ongewone mengeling van moderne wolkenkrabbers en robuuste negentiende-eeuwse Victoriaanse bouwwerken, met bomen omzoomde boulevards en smalle stoffige steegjes. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de vele bazaars, het Nationaal Museum en de zee. Er zijn een paar stranden en het is leuk om aan het eind van de dag een bootje te huren. Op dagtochtafstand bevinden zich enkele belangrijke monumenten, archeologische opgravingen en natuurgebieden. Lahore, in de Punjab, is wellicht de interessantste stad van Pakistan - de stad vormt het culturele en intellectuele centrum van de natie.

De enigszins 'verbleekte' elegantie, de drukke straten en bazaars en de talrijke fraaie staaltjes van islamitische en Britse architectuur zorgen er voor sfeer en verrassingen. Er is veel te zien zoals: Fort Lahore, de Shalimar-tuinen, het interessant Lahore Central Museum, de Chauburji-poort en de vele bazaars. Hoogtepunt is natuurlijk de Badshahi-moskee, een van de grootste moskeeŽn in de wereld. Het is een schitterend voorbeeld van Moghul-architectuur, gelijkwaardig aan de, bekendere, Taj Mahal in India. Taxila, ongeveer 35 kilometer van Islamabad, behoort tot de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het subcontinent met de overblijfselen van drie roemrijke steden en tientallen boeddhistische kloosters daterend uit 600 voor Christus tot 600 na Christus.

Taxila ligt aan het ontmoetingspunt van de handelsroutes die China, India en Centraal-AziŽ verbonden met het Westen en maakte deel uit van verscheidene rijken van de oude wereld. Gilgit en Skardu in de bergprovincie Kasjmir zijn belangrijke centra voor bergbeklimmers en reizigers die de Karakoram Highway willen volgen, over de Khunjerab-pas naar China. Dit is een deel van de oude zijderoute en vormt ťťn van de meest spectaculaire reisroutes van AziŽ. In Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, gelden de wetten van de Pathanen (of Pashtuns), een volk dat bekent staat om zijn strijdlust. De bazaar binnen de hoge stadsmuren heeft veel weg van een wildwest-decor met kostuums uit een bijbelverhaal.

Trotse Afghaanse kooplieden met tulbanden en Pathanen met hun doordringende ogen, ontmoeten elkaar in de smalle, overvolle straatjes. Smokkel van en de handel in drugs en wapens gaan hier al eeuwenlang hand in hand. Het klimaat in Pakistan is zo gevarieerd, dat er altijd wel een streek is met aangename weersomstandigheden. De winter, van november tot februari, is de meest geschikte periode voor een bezoek aan Sind en de zuidelijke Punjab. De rest van het land is het meest aantrekkelijk in het voorjaar, van maart tot mei, wanneer de bloemen in bloei staan, en in de herfst, van medio-september tot medio-november, als de bladeren van kleur veranderen.

Juni en juli zijn de heetste maanden, met op de meeste plaatsen middagtemperaturen van boven de veertig graden. In noordelijk Sind en het naburige Baluchistan lopen de temperaturen soms op tot boven de vijftig graden. Boven de 2500 meter heersen overdag over het algemeen aangename temperaturen en is het 's avonds en 's nachts fris. Voor het maken van bergtochten is de periode van juni tot september dan ook de aangewezen tijd. December, januari en februari zijn de koelste maanden. Dan is het in Sind, het zuiden van de Punjab en in de lagergelegen delen van Baluchistan koel met overdag temperaturen van 10 tot 25 graden. 's Winters is het in Islamabad overdag fris en 's nachts koud. Boven de 1500 meter is het overdag koud en 's nachts zeer koud.

Foto Pakistan

Standaard Informatie:

Naam: Pakistan

Hoofdstad: Islamabad

Valuta: Pakistaanse rupee

Inwoners: 167.762.040

Taal: Urdu