Oostenrijk

Oostenrijk is een land in Midden-Europa. Het land grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië. Nadat Oostenrijk door Romeinen, Hunnen, Lombarden, Ostrogothen, Beieren en Franken veroverd en overheerst werd, werd Oostenrijk van de 10e tot de 13e eeuw geregeerd door de Babenbergs.

De Babenbergers werden opgevolgd door de Habsburgers, die het land tot de 20e eeuw regeerden. Na de afschaffing van het Heilige Roomse Rijk in 1806 werd het Keizerrijk Oostenrijk opgericht. In 1867 ging dit op in de Oostenrijks-Hongaarse dubbel monarchie.

Na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog werd dit opgesplitst in verschillende onafhankelijke landen en bleef Oostenrijk uiteindelijk in zijn huidige vorm over, waarbij Vorarlberg, Burgenland en Karinthië via volksraadplegingen besloten bij Oostenrijk te willen horen. In 1918 werd Oostenrijk een republiek. Deze republiek Deutschösterreich hield stand tot 1919. Als gevolg van het Verdrag van Saint-Germain werd het land ontbonden en ontstond de Republiek Oostenrijk.

Deze Eerste Republiek zou tot 1938 stand houden, hoewel kanselier Engelbert Dollfuss na 1933 als een dictator regeerde. In 1938 werd Oostenrijk geannexeerd door het Derde Rijk (de Anschluss). Na de nederlaag van de nazi's werd Oostenrijk door de geallieerden bezet tot 1955. Het land werd toen een volledig zelfstandig land onder voorwaarde dat het altijd neutraal zou blijven. In 1995 werd Oostenrijk lid van de Europese Unie en in 2002 voerde het de euro in.

Voralberg en Tirol hebben een gematigd en alpienklimaat met veel sneeuw in de winters en koele vochtige zomers. Naar het oosten toe wordt het klimaat meer continentaal, met koude winters en warmere zomers. Vooral het beschutte zuiden profiteert van meer mediterrane eigenschappen, met warme droge zomers.

In de Alpen vinden we een duidelijke zonering van de vegetatie met het toenemen van de hoogte, de zogenaamde 'hoogtezonering'. Tot achthonderd meter hoogte liggen in de dalen vooral akkers en weilanden en verspreide loofbossen. Boven de achthonderd meter begint de zone met voornamelijk naaldbossen. Deze bossen zijn grotendeels beschermd, omdat ze lawines kunnen afremmen.

Op ongeveer achttienhonderd meter wordt de boomgrens bereikt, die aan de zuidkant van de Alpen enkele honderden meters hoger ligt. Daarboven strekt zich de alpiene zone uit met bergweiden die 's zomers een rijke Alpenflora dragen. Ten slotte eindigen we boven 2800 meter in de 'nivale' zone van sneeuwvelden en gletsjers, waar sneeuw, ijs en kale rotsen domineren. De Oostenrijkse natuur wordt op diverse plaatsen bedreigd, vooral in het Alpengebied.

Oostenrijk kent vijf nationale parken met sterk verschillende landschappen. Deze gebieden behoren tot de meest waardevolle natuurgebieden van het land. Ook zijn er in een groot aantal wildparken en bergdalen kolonies steenbokken uitgezet, om deze diersoort die met uitsterven werd bedreigd, te behouden. Nationaal park Neusiedler See is het enige nationale park van Midden-Europa in een steppelandschap, met vochtige weiden en droge zouthoudende graslanden.

Dit 'poestalandschap' is van enorm belang voor de vogeltrek in voorjaar en herfst. Nationaal park Nockberge in het noorden van Karinthië ligt tussen 1300 en 2440 meter hoogte en is genoemd naar de zacht glooiende granieten bergkoppen. Het gebied is bovendien zeer waardevol vanwege zijn cultuurlandschappen die zijn ontstaan door eeuwenlange traditionele landbouw.

Nationaal park Donauauen is een van de grootste wetlands van Midden-Europa en ligt langs de rivier de Donau en kent meer dan vijfduizend diersoorten. Nationaal park Hohe Tauern is het grootste natuurgebied en ligt op de grens van de Bundesländer Tirol, Kärnten en Salzburg. Oeroude bossen, alpenweiden met een rijke flora en fauna en ruig hooggebergte met pieken van wel drieduizend meter, kenmerken dit park. In dit enorme gebied zijn veel prachtige watervallen. Nationaal park Kalkalpen in het zuiden van Oberösterreich omvat het Sengsengebirge en het Reichraminger Hintergebirge .

Dit park herbergt het grootst onbewoonde bosgebergte en het langste ongestoorde beeksysteem van de Oostalpen. Naast bos en water dragen ook de prachtige kalkrotsen en almen (bergweiden) bij aan het idyllische landschap.

De stad Wenen heeft eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld als brug tussen oost en west. De stad was zeshonderd jaar lang de glorieuze hoofdstad van de Habsburgse dynastie, die een groot deel van Europa beheerste. Het is niet de moderne stad die zo aanspreekt, maar veel meer het historische Wenen met haar architectonische meesterwerken en haar indrukwekkende muzikale geschiedenis.

De meeste bezienswaardigheden in Wenen liggen binnen de beroemde Ringstrasse, een brede boulevard van vier kilometer rond het centrum. Het centrale stadsdeel binnen de ring staat bekend als innere Stadt . Bezienswaardigheden in Wenen: De Hofburg, het enorme keizerlijke paleizencomplex van de Habsburgers, met maar liefst 2600 vertrekken. In de Stallburg, een van de oudste gedeelten van het paleis, treden regelmatig de Wiener Sängerknaben op. De president van Oostenrijk zetelt in de Leopoldinische vleugel uit 1680.

Beroemd zijn verder de Spaanse rijschool uit 1735, de hofbibliotheek en de Schatzkammer met haar vele kunstschatten. Paleis Schönbrunn, de zomerresidentie van de Habsburgers met prachtig park, de Stefansdom behoort tot de mooiste gebouwen van Wenen. De gotische kathedraal stamt deels uit de twaalfde eeuw en heeft een interieur in barokke stijl. Je kunt een lift nemen naar de 68 meter hoge Nord-turm, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

De Votivkirche met zijn ranke gotische torens. De Ring zelf met zijn Jugendstilhuizen, de staatsopera, Hotel Sacher, Kunsthistorische en natuurhistorische musea. Het kunsthistorische museum is bekend om zijn schilderijen collecties van Rubens, Pieter Breughel en andere Vlaamse meesters.

Buiten het stadscentrum ligt het Belvedère Paleis; gebouwd voor Prins Eugène van Savoy, het beroemde Praterpark met bekende Wiener Riesenrad . Een andere bezienswaardigheid is de centrale begraafplaats van Wenen. Hier liggen meer dan twee miljoen mensen begraven, waaronder vele beroemdheden uit de Weense historie. Het beste stadsdeel voor een avondje uit is rondom de Ruprechtsplatz, eitenstettengasse, Rabensteig en Salzgries in de Innenstadt bij de Donau. Vorarlberg, met Bregenz als hoofdstad, is voor velen de westelijke toegangspoort tot Oostenrijk.

In Vorarlberg liggen de bergketens van de Silvretta, de Verwallgruppe, de Rätikon, de Lechtal, de Allgäuer Alpen en het glooiende Bregenzerwald. Het landschap heeft mediterrane tuinen aan de Bodensee en besneeuwde toppen van de Silvretta.

Uitgangspunt Bregenz is een boeiende oude stad met een prachtige bloemenrijke promenade langs de Bodensee . Vanuit de stad rijzen de Alpen direct hoog op. Vorarlberg kent naast pittoreske dorpen ook mondaine wintersportplaasten als Lech en Ischgl in het Arlberggebied en de Montafon. Een van de stillere valleien is het Kleinwalsertal, een Oostenrijkse enclave in Duitsland.

Vanuit Brengenz kan men per auto een prachtige vier passentocht maken door het hooggebergte van deze provincie: over de Silvretta Hochalpenstrasse, de Arlberpas, Flexenpas en de Hochtannbergpas. Tirol is ongetwijfeld de populairste provincie van Oostenrijk. Volgens de bezoekers heeft Tirol de mooiste bergdalen, schattige bergdorpen en typische Oostenrijkse gemütlichkeit.

Hoogtepunten zijn de mooie hoofdstad Innsbruck, de ruige bergdalen van het Zillertal, Stubaital en Oetztal en fraaie stadjes als Kitzbühl, Hall, Seefeld en Kufstein. Kufstein met zijn nauwe middeleeuwse steegjes en het beroemde ‘heldenorgel’, een van de weinige openluchtorgels ter wereld. En er zijn ontelbare wandel- en klimmogelijkheden in de Tiroler bergen. Tirol is ook Oostenrijks belangrijkste wintersportgebied.

Via de Felbertauerntunnel bereik je Oost-Tirol, met als hoofdstad Lienz. Oost-Tirol heeft een milder klimaat vanwege de ligging aan de zuidkant van de Alpen en is minder druk bezocht dan zijn noorderbuur. Palmbomen geven het stadje Lienz een zuidelijk karakter en de dalen Defereggental en het Virgental zijn nog relatief rustige alpendalen.

Ingeklemd tussen hoge bergen ligt de olympische stad Innsbruck met zijn kleine maar Altstad. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn hier het zogenaamde Goldenes Dach, een loge met gouden dak, die keizer Maximillian hier liet bouwen. Het imposante maar lege praalgraf van deze keizer ligt vlakbij de beroemde Hofkirche. Vlak daarbij ligt het Tiroler Volkskunstmuseum. Het Salzburgerland is een geschikt vakantiegebied voor toeristen die de drukte van Tirol willen ontlopen.

Naast Salzburg liggen er historische stadjes als Zell am See, Badgastein en St. Johan in dit gebied. Het landschap wisselt van zacht glooiende heuvels tot de toppen van de Grossglockner en bied attracties zoals de watervallen van Krimml en de ijsgrotten te Werfen. Een tocht over de 2505 meter hoge Grossglockner Hochalpestrasse van Zell am See naar Karinthië hoort tot de mooiste autotochten.

Salzburg is de thuisstad van de barok en de geboorteplaats van Mozart. De stad ligt tussen de bergen aan beide oevers van de Salzach rivier en werd in de zestiende en zeventiende eeuw opgebouwd onder drie aartsbisschoppen. De oude stad, aan de zuidkant van de Salzach, krijgt jaarlijks vele miljoenen bezoekers te verwerken, en is dan ook een schoolvoorbeeld van barokke architectuur met kerken, pleinen en binnenplaatsen. De Salzburger Dom is zonder meer een van de mooiste barokkerken van het land met een 71 meter hoge koepel.

Het hoogtepunt van Salzburg is het elfde-eeuwse Hohensalzburg kasteel, dat ongeveer 120 meter boven de stad op een rots ligt. Mozart liet ook zijn sporen na in deze stad. De bezoeker kan in Salzburg het huis en het graf van de componist bezoeken. In januari wordt er een speciale Mozartweek gehouden en ook op het Internationale Zomerfestival dat in juli en augustus in Salzburg gehouden wordt, wordt veel aandacht besteed aan het werk van Mozart. Vier kilometer ten zuiden van de oude stad ligt het barokke Schloss Hellbrunn .

Tussen Wenen en Salzburg ligt de provincie Oberösterreich, een van de grote noordelijke provincies van het land. Oberösterreich wordt doorsneden door de Donau en is landschappelijk erg aantrekkelijk met glooiend heuvelland, meren en het ruige Pyrn-bergmassief in het zuiden. Langs de Donau liggen vele kilometers prachtige fietsroutes.

Hoofdstad is de fraaie historische stad Linz, de derde stad van Oostenrijk, maar veel minder bekend. Linz is de stad van Bruckner. Daarnaast liggen in Oberösterreich veel interessante stadjes en plaatsen, zoals het middeleeuwse Hallstatt aan de Halstättersee, Bad Ischgl, het middeleeuwse stadje Steyr met marktplaats en operettestad Sankt Wolfgang.

Ten noorden van de Donau ligt het rustige Mühlviertel, een streek van bossen, landerijen, boomgaarden, kleine dorpjes en boerderijen. Niederösterreich is Oostenrijks grootste provincie en biedt veel afwisseling. Uitgestrekte wouden, kloosters, kastelen, burchten en gebergte dat tot tweeduizend meter oprijst. En in het hart van deze provincie de hoofdstad Wenen.

Niederösterreich omvat zeven typische landstreken: Het Wienerwald, dat als een groene long rond de hoofdstad slingert, met gezellige stadjes en dorpen waar de wijn rijkelijk vloeit in de zogenaamde Heurigen (wijnlokalen). Het vlakke March-Donauland in de driehoek Wenen-Bratislava-Boedapest, een vlak ‘poestalandschap’ met een rijk verleden. Op veertig kilometer van Wenen is hier de Romeinse stad Petronell-Carnuntum blootgelegd, de grootste Romeinse vesting op Oostenrijkse bodem.

Verder ligt hier ook het nationale park Donau-auen . Het glooiende Mostviertel, met als hoofdstad van Niederösterreich Sankt Pölten, de oudste stad van Oostenrijk. Deze streek is genoemd naar most, een drank die wordt gemaakt van appels en peren. Het Weinviertel ligt in de meest noordoostelijke hoek van het land, een uitgestrekt wijnbouwgebied.

In de noordwestelijke hoek van de provincie vind je het lieflijke Waldviertel, bij uitstek een gebied voor wandelaars en fietsers. Wachau-Nibelungengau en Ypser-Weithental, landschappen rond de Donau met wijnterrassen, steile rotsen en romantische stadjes als Dürnstein en de grote Benedictijnerabdij van Melk, een van de mooiste barokkloosters van het land. Süd Alpin, op ongeveer vijftig kilometer van Wenen, is de bergketen rond de 2575 meter hoge Schneeberg . Hier ligt het populaire skioord Semmering, de bakermat van het moderne piste-skiën.

De streek rond Puchberg is een geliefd wandelgebied voor de inwoners van Wenen. Karinthië staat bekend als een van de veelzijdigste gebieden in Oostenrijk. Hier is het vaak zonnig en warm vanwege de ligging aan de zuidkant van de Alpen. De vele zomertoeristen komen hier op zoek naar mooi weer en watersport aan een van de 220 meren die de provincie rijk is. Hoewel het grootste deel van het gebied laagland is, grenst ook Oostenrijks hoogste berg, de Grossglockner, aan deze provincie.

Het nationale park Hohe Tauern is een van de mooiste berggebieden van Oostenrijk, en biedt talloze mogelijkheden voor bergtochten en het nationale park Nockberge, een middelgebergte met zeer rijke flora en fauna. De hoofdstad is Klagenfurt. Langs de meren liggen de schilderachtige plaatsjes Villach, Maria Wörth, en Milstatt.

In Gurk vind je de beroemde Romaanse abdijkerk. Het op een na grootste Bundesland, Steiermark, is bergachtig en dicht bebost. De wilde berggebieden van de Dachstein, de Grimming, het gebied rond Salzkammergut en de Gesäuse vormen de hoogste en ruigste delen van de provincie. Het hooggebergte wordt naar het zuiden toe steeds lager en gaat over in landbouwgronden en boomgaarden rond de hoofdstad Graz, tweede stad van het land.

De stad Graz met zijn vele musea heeft een aangename zuidelijke sfeer. Elke zomer vindt hier het muziekfestival Styriarte plaats en in oktober het populaire Steirischer Herbst, een festival met avant-garde muziek. Het zuiden van Steiermark heeft veel wijngaarden en een aantal prachtige burchten. Burgenland is het meest oostelijke Bundesland van Oostenrijk en het jongste.

Pas in 1921 ging dit na een referendum van Hongaarse in Oostenrijkse handen over. In dit ‘andere Oostenrijk’ begint de onmetelijke Hongaarse laagvlakte, een vlak steppegebied. Hier zijn vele burchten, dorpjes in een typische bouwstijl en het grote ondiepe steppemeer Neusiedler See, het laagste punt van Oostenrijk.

Oostenrijk

Standaard Informatie:

Naam: Oosterijk

Hoofdstad: Wenen

Valuta: Euro

Inwoners: 8.205.533

Taal: Duits, Sloveens, Kroatisch & Hongaars