Oman
Sultanaat Oman is een land in West-Azië, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland. Oman grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten in het noorden, aan Saoedi-Arabië in het westen en aan Jemen in het zuiden. Al eeuwenlang is Oman een centrum voor handelaars. In 1508 werd de belangrijkste havenstad, Masqat, door de Portugezen bezet, die er controle over hielden totdat het veroverd werd door de Osmanen.
In 1659 ging Oman deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk. In 1741 werden zij verdreven en werd de huidige opvolging van sultans gevormd door Achmed Ibn Said. Vroeg in de 19e eeuw groeide Oman uit tot een grote machtsfactor met bezittingen in Perzië, Beloetsjistan en Zanzibar. Langzaam maar zeker verloor Oman ook weer deze bezittingen.
Oman werd in 1891 een Brits protectoraat en bleef dit tot 1971. Het jaar ervoor was sultan Said Ibn Taimur door zijn zoon afgezet en is de economische situatie van Oman enorm verbeterd. Oman bleef in vrede met alle andere landen van het Midden-Oosten.
Oman is onderverdeeld in acht regio's. Deze regio's zijn op hun beurt onderverdeeld in kleinere districten; Ad Dakhiliyah, Al Batinah, Al Wusta, Ash Sharqiyah, Az Zahirah, Masqat, Musandam en Zufar. Sinds 1970 is Oman omgetoverd tot een gemoderniseerd land. Onder het oude bewind voor 1970 waren er geen sociale voorzieningen.
De modernisering heeft vrijwel iedereen bereikt. De sociale voorzieningen in dit land zijn vanaf 1970 gratis geworden. Dat betekent gratis naar de dokter, naar school en naar de tandarts. De modernisering kent ook zijn weerga in het toerisme. De ontwikkelingen voor het toerisme zijn op dit moment in volle gang.
Er worden volop hotels gebouwd en toeristische activiteiten ontwikkeld. Vooral voor een actieve vakantie is Oman het land bij uitstek. Je kunt hier zeilen, bergbeklimmen, kameelrijden, golfen en heerlijk zwemmen. Ook worden er tochten georganiseerd door het gevarieerde landschap van Oman met zijn gebergtes en vlakten.
Aan de kust bij de Golf van Oman heersen gedurende het hele jaar hoge temperaturen. Gemiddeld liggen ze tussen de 34 en 40 graden. De winter duurt van oktober tot april. De temperatuur en de luchtvochtigheid dalen dan tot Europese zomerwaarden. Gedurende deze periode kunnen er zware regenbuien vallen die dagen kunnen aanhouden.
Deze regenbuien kunnen de wadi's, dat zijn droge rivierbeddingen, en straten doen overstromen. Het water is schaars en daardoor zeer waardevol. Met de toenemende hoogte in de bergen daalt de temperatuur. Tijdens regenbuien moet je uiterst voorzichtig zijn, omdat ze door hun hevigheid de wadi's snel in ziedende en kolkende rivieren kunnen veranderen.
In de provincie Dhofar heerst in de maanden juni tot september de moesson. De temperaturen zijn mild en schommelen rond de 35 graden. Ook vallen er milde en gestage regenbuien. Voor toeristen uit de vochtig-hete golfstaten en noordelijke delen van Oman is het daarom aantrekkelijk om naar dit gebied te komen. In dit jaargetijde veranderen de vlakte van Salalah en het daarachter gelegen al-Qara-gebergte in een groen landschap. 's Winters daalt de temperatuur tot rond de 25 graden.
De lucht is dan vrijwel wolkeloos en de zee warm en rustig. De hoofdstad van Oman is Muscat. Tot 1970 was Muscat de hoofdstad van een van de buitenwereld afgesloten sultanaat. Dagelijks werden de stadspoorten bij zonsondergang gesloten. Dit was al sinds de Middeleeuwen gebruikelijk. Na de staatsgreep van de huidige sultan tegen zijn vader wijzigde de sociale, economische en politieke situatie zich radicaal. Ook Muscat zelf onderging grote veranderingen.
De nieuwe heerser was geheel vervuld van de modernisering van zijn land. Het moderne Muscat is een rustige hoofdstad. Vroeger vond je buiten de stadsmuren niets dan velden en woeste vlakten. Nu bevind zich hier het bruisende leven van de 'Capital Area'. Dit is een toonbeeld van moderne stadsplanning en Arabische architectuur.
De belangrijkste bezienswaardigheden die men in de hoofdstad kan vinden zijn: de imposante vesting Mirani, het al-Alam-paleis, de voormalige Britse ambassade uit 1890, de Khor-moskee, het woonhuis Bait Graiza, het woonhuis Bait Nadir, de bait Fransa en de fraaie stadspoorten, waaronder de Bab al-Kabir en de Bab al-Saghir.