Noord-Korea

Noord-Korea, officieel de Democratische Volksrepubliek Korea, is een staat in Noord-Oost-Azië die grenst aan de landen China, Rusland en Zuid-Korea en aan de Gele Zee en de Japanse Zee. De geschiedenis van Noord-Korea begint op 15 augustus 1945. Korea was toen, sinds 1910, bezet/geannexeerd door Japan, een situatie waaraan een einde kwam tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, met de atoombom op Hiroshima en vervolgens de overgave van Japan.

Het bewind over Korea werd verdeeld: het zuidelijke deel werd bezet door de Verenigde Staten en het noorden door de Sovjet-Unie. Op 9 september 1948 werd in Pyongyang de Democratische Volksrepubiek Korea uitgeroepen. Noord-Korea als zelfstandige staat was daarmee een feit. In juni 1950 viel het Noord-Koreaanse leger Zuid-Korea binnen, het begin van wat bekend zou worden als de Koreaanse oorlog.

Deze eindigde in juli 1953 door tussenkomst van de Verenigde Naties; niet in vrede, maar in een wapenstilstand die tot op de dag van vandaag voortduurt. Noord-Korea is niet gemakkelijk toegankelijk voor toeristen. Iedere stap in Noord Korea moet onder begeleiding van een gids. Het landschap is sterk bergachtig, met hoge pieken en smalle, diepe dalen.

De meest prominente bergketen van Noord Korea is Nangnim-Sanmaek in de noord-centrale regio. De berg Paekdusan, op de grens met China is de hoogste berg. Vruchtbaar laagland is vooral te vinden aan de westkust en langs enkele brede rivieren. Deze beginnen veelal in de bergen aan de oostkust en monden uit in de Gele Zee.

De Yalu is de langste rivier en vormt een deel van de grens met China. Noord-Korea heeft een landklimaat met hete zomers en koude winters. Sommige berghellingen zijn nog bedekt met uitgestrekte naaldwouden maar het meeste bos is helaas gekapt. Grote zoogdieren, waaronder beren, wolven, luipaarden en tijgers zijn uiterst zeldzaam geworden, zo niet verdwenen. Over de flora en fauna in afgelegen gebieden is weinig bekend.

De grootste stad en hoofdstad van Noord-Korea is Pyongyang, gelegen aan de rivier de Taedong. Pyongyang werd na de Koreaanse oorlog geheel herbouwd. Het is een schone, onnatuurlijk rechtlijnige stad met nauwelijks verkeer. De brede boulevards en parken in het stadscentrum zijn nagenoeg verlaten. Alleen tijdens nationale feestdagen komen de parken tot leven.

Pyongyang  heeft vele monumenten opgedragen aan Kim Il Song zoals het Kim Il Song Stadion en een imposante verzameling standbeelden, mozaïeken en billboards met leuzen. Het Paleis van Cultuur, de 170 meter hoge Juche-toren, de begraafplaats van Revolutionaire Martelaren en het Grote Theater zijn voorbeelden van de Koreaanse interpretatie van communistische architectuur. Zeer indrukwekkend zijn de poorten van Pyongyang en de Triomfboog, gebouwd ter ere van de 70e verjaardag van Kim Il Song.

Voor een wandeling kan men naar het Morangborg-park of het Taesongsan-park voorzien van kermisattracties. Enkele kilometers buiten de hoofdstad staat het geboortehuis van Kim Il Sung. Hier is het mogelijk de botanische tuin van Mangyondae of een van de attractieparken te bezoeken. Kaeson is een van de oudste steden in Korea en was hoofdstad van de Koryo dynastie.

Het paleizencomplex, de tempels, pagodes en paviljoenen zijn de moeite waard om te bezoeken. Buiten Kaeson ligt de grafheuvel van koning Kongmin, 'bewaakt' door standbeelden van een leger soldaten en dieren. Kaeson ligt vlak boven de 38e breedtegraad (de grens met Zuid-Korea), ongeveer zes uur reizen per trein vanaf Pyongyang.

Panmunjom ligt 240 km ten zuidoosten van Pyongyang en is een bizarre locatie waar al 50 jaar vredesonderhandelingen tussen Noord- en Zuid-Korea plaatsvinden. Om hier als toerist te komen is een vergunning nodig en militaire begeleiding. Tijdens het bezoek krijgt men het Vredesmuseum te zien, de barak waar in 1953 het wapenstilstandverdrag getekend werd, en het gebouw waar de latere besprekingen gevoerd zijn.

De microfoondraden op de vergadertafel vormen de grens tussen de twee landen. In Nanpo, 55 km van de hoofdstad, kan men de West Sea Barrage bewonderen, een 8 km lange zeewering aan de westkust, die de getijden achter de dam afstelt voor irrigatie. Haeju is een havenstad. Bij eb is er een zandstrand en hier kan men een bootje huren voor een tocht naar één van de eilanden voor de kust.

Uiteraard met toestemming. Wanneer u toestemming heeft gekregen dan is een bezoek aan Kumgang een aanrader. Het gebergte ligt langs de oostkust van het land en heeft het grootste nationale park van Noord-Korea, Diamond Mountain. Watervallen, grotten, vogels en uitzichtpunten maken het gebied aantrekkelijk voor wandelaars, ornithologen en botanisten.

Er zijn ook enkele boeddhistische rotsbeelden te vinden, waaronder een 18 meter hoge Bodhisatva uit de 10e eeuw. Een ander berggebied, ook geschikt voor wandelingen of bergbeklimmen is Myoyangsan. Hier zijn wandelroutes uitgezet langs watervallen, uitzichtpunten en een verlaten boeddhistische tempel. Interessant is ook het International Friendship Exhibition Center waar achter enorme bronzen deuren geschenken aan Kim Il Sung en zoon tentoongesteld zijn.

De naam Paekdusan betekent Berg met het witte hoofd. De top van deze dode vulkaan is het hele jaar bedekt met sneeuw. De voor de Koreanen heilige berg is met een hoogte van 2744 meter de hoogste bergtop van Korea. Het Hemelse Meer, heeft een doorsnede van bijna 5 km en is een van de diepste kratermeren in de wereld. De beste tijd voor een bezoek is de maand augustus, als het onbewolkt is en nog niet te koud. Het gebied is alleen per gecharterde vlucht te bereiken.

Foto Noord Korea

Standaard Informatie:

Naam: Democratische volksrepubliek Korea

Hoofdstad: Pyongyang

Valuta: Noord-Koreaanse won

Inwoners: 23.479.089

Taal: Koreaans