Noord-Ierland

Noord-Ierland  is een gelegen op het eiland Ierland en is, naast Schotland, Wales en Engeland, een van de vier constituenten landen van het Verenigd Koninkrijk, het enige die niet op het eiland Groot-BrittanniŽ ligt. Noord-Ierland is ontstaan in 1920. Voor dat jaar was het gebied dat nu Noord-Ierland is onderdeel van Ierland.

Noord Ierland was tot 1920 een van de drie koninkrijken van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland dankt zijn milde en gematigde klimaat aan de warme Golfstroom. De National Trust heeft grote delen van het platteland van Noord-Ierland tot beschermd natuurgebied verklaard. Hieronder vallen de kust, de valleien van Antrim, the Mourns en Sperrin Mountains.

Belfast heeft een prachtige ligging aan de baai Belfast Lough en wordt doorsneden door de rivier de Lagan, die via het havengebied uitmondt in de Ierse Zee. Vanuit deze stad begon de succesvolle industriŽle revolutie in Ulster, waarvan de vele rijkversierde Victoriaanse en Edwardiaanse gebouwen en banken in de stad nog getuigen. Op de dam bevindt zich het bezoekerscentrum Lagan Lookout.

Het stadscentrum heeft een aantal voetgangerszones gekregen met bankjes. The City Hall, die uit 1903 stamt en in klassieke renaissancestijl gebouwd is, domineert het centrale winkelgebied. Aan de voorzijde staat een groot standbeeld van Queen Victoria, die Belfast in 1849 de status van stad gaf. Nabij de City Hall staat de mooie Linen Hall bibliotheek uit 1788 en de St. Anne's Cathedral.

De stad kent vele kunstgalerieŽn en ook het Ulster Museum is zeker een bezoekje waard. Dit museum bevindt zich in de Botanic Gardens en heeft een uitgebreide collectie eigentijdse moderne kunst, Ierse kunst, glas, zilver, keramiek, goud en zilver. Daarnaast is er een expositie over negenduizend jaar Ierse geschiedenis te zien. Bij mooi weer is het mogelijk de om Cave Hill, de heuvel achter Belfast Castle, te beklimmen.

Wanneer de top is bereikt, heeft men van een prachtig uitzicht over de stad. Bij de opvallende rots op de heuvel, die bekend staat als MacArt's Fort, zijn de Verenigde Ieren in 1795 hun opstand tegen de Britten begonnen. In de Botanic Gardens staat ook het mooie Palm House uit 1839, een elegant gebouw met een koepel van gebogen glas en ijzer dat recentelijk is gerestaureerd.

In het Tropical Ravine groeien planten in een diep ravijn. Een andere mogelijkheid is een wandeling in het Lagan Valley Regional Park langs de sluizen van het Lagankanaal. Vanuit het centrum worden ook bustours georganiseerd naar de haven van Belfast met historische haven gebouwen en werven. De Crown Liquor Saloon, een voormalig treinstation, is de beroemdste pub van Belfast. Bekend zijn ook de vele muziekcafť's, zoals The Duke of York en het levendige Kelly's Cellars , waar vaak live-muziek te horen is.

Andere bezienswaardigheden van Noord-Ierland zijn: De meren en rivieren van het Fermanagh Lakeland in het zuidwesten, een paradijs voor watersporters en zalm- en forelvissers, De drie historische steden Belfast, (London)Derry en Armagh, De Seven Glens (valleien) van Antrim met de spectaculaire Antrim Coast Road langs de Giantís Causeway, De prachtige Mountains of Mourne bij Newcastle in de South Down, Het Ards schiereiland en de idyllische baai van Strangford Lough ten oosten van Belfast, De Sperrin Mountains en de lege moors (hoogvenen) van West-Ulster en Antieke resten en de ruÔnes op de eilandjes in het Lower Lough.

De historische ommuurde stad Londonderry heeft een lange en tumultueuze geschiedenis. Strategisch gelegen op een heuvel aan de monding van het Foyle estuarium, heeft de stad meer dan duizend jaar van belegering en strijd meegemaakt. Ook onder het geweld van de IRA heeft de stad veel geleden. Tegenwoordig is de rust weergekeerd en is het mogelijk weer te wandelen langs de hoge zeventiende-eeuwse stadsmuren die nog geheel intact zijn.

Tot de mooiste historische gebouwen binnen de stadsmuren hoort de gotische kathedraal St. Columb uit 1633. Sinds Saint Patrick hier in de vijfde eeuw het centrum van zijn missie in Ierland vestigde, is Armagh de geestelijke hoofdstad van Ierland. Armagh is de zetel van zowel de protestantse als de katholieke aartsbisschop.

Saint Patrick noemde Armagh ' my sweet hill ' en bouwde zijn stenen kerk op de plek waar nu de grote Anglicaanse kerk staat. Het rustige stadje Armagh heeft de sfeer van waardigheid weten te behouden. Eťn van de populairste sporten in Armagh en omgeving is het zogenoemde road bowls. De deelnemers slingeren grote ijzeren ballen voort over een kilometerlang traject. De bedoeling is met zo weinig mogelijk worpen de eindstreep te halen. Voor een indrukwekkend geologisch verschijnsel kan men naar Antrim Coast. I

n het gelijknamige graafschap loopt een 'reuzenweg' de zee in naar het eiland Rathlin. Giant's Causeway bestaat uit een enorme massa vier-, zes- en soms achthoekige basaltblokken. Deze harde lavastenen komen van nature in de vorm van zuilen voor. Hier hebben meer dan 40.000 van deze kolommen een 'voetpad' gevormd dat geleidelijk in zee verdwijnt. Giant's Causeway en de prachtige kustweg langs rotskliffen, zandstrandjes en kleine vissershaventjes vormen de grootste toeristische attractie van Noord-Ierland.

Fermanagh Lakeland is met een 75 kilometer lange slingerende Upper en Lower Lough Erne een paradijs voor vissers en watersporters. Hier is het mogelijk om een boottocht te maken naar de Marble Arch Caves of een bezoek te brengen aan de kleine eilandjes in Lough Erne met hun talloze kloosterruÔnes en Keltische kruisen. Tussen beide meren in ligt het imposante kasteel van Enniskillen.

Het noordwesten is een grotendeels leeg en ruig gebied, dat echter rijk is aan prehistorische en Keltische overblijfselen. Circa duizend standing stones getuigen van de mensen die in de steentijd in deze streek leefden. De belangrijkste neolithische vindplaatsen zijn de Beaghmore stone circles bij Cookstown en de cairn van Knockmany op de top van een beboste heuvel ten noorden van Clogher.

Foto Noord Ierland

Standaard Informatie:

Naam: Noord-Ierland

Hoofdstad: Belfast

Valuta: Engelse pond

Inwoners: 1.710.300

Taal: Engels, Iers & Ulster Schots