Nigeria

Nigeria is een land in het westen van Afrika en heet officieel de Federale Republiek Nigeria. Het ligt aan de Zuid-Atlantische Oceaan. De buurlanden zijn Benin, Niger, Tsjaad en Kameroen. Nigeria is de grootste staat van Afrika en was voor een lange tijd ook de rijkste staat. Op 1 oktober 1960 is Nigeria onafhankelijk geworden van het Verenigd Koninkrijk. Van 1967-1970 speelde de bloedige strijd om Biafra, die meer dan 2 miljoen mensen het leven kostte, voornamelijk door verhongering. Op 2 april 1972 werd het rechts rijden ingevoerd. Daarvoor werd er links gereden. Nigeria heeft een tropisch klimaat, maar het midden en noorden van het land kennen een droge periode van november tot april, terwijl het kustgebied het hele jaar neerslag heeft.

In Nigeria kan men dieren tegenkomen, zoals de olifant, nijlpaard, giraffe, antiloop, buffel en de leeuw. In het zuidoosten heeft men een kleine kans om de bedreigde zeekoe te zien, dit dier is echter zeer zeldzaam. In het regenwoud worden nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt. Zo werd enkele decennia geleden het reuzenzwijn en de kolobusaap ontdekt. Het totale aantal zoogdiersoorten wordt geschat op 250. In Nigeria vindt men ook veel vogelsoorten zoals ooievaars, struisvogels en maraboes. In de wildparken Borgu en Yankari worden deze dieren en planten beschermd. Nigeria heeft deels tropisch regenwoud en deels droge grassavannen. In het noordoosten van Nigeria vindt men woestijnsteppen.

Centraal in Nigeria groeien overal verspreid doornige struiken en verschillende bomen, zoals de baobab. Langs de kust groeien mangrovebossen en zijn er moerassen. Momenteel kent Nigeria twee officiŽle wildparken en acht beschermde gebieden. Sinds 1991 is Abuja de officiŽle hoofdstad van Nigeria. Voor die tijd was dat de megapool Lagos. Abuja ligt centraal, heeft een goed klimaat en het inwoneraantal is te overzien. De nieuwe hoofdstad wordt vooral gekenmerkt door twee enorme rotsen die op vele Nigeriaanse ansichtkaarten te zien zijn: Aso Rock en Zumo Rock.

Laatstgenoemde wordt beschouwd als de toegangspoort van Abuja en het geografische centrum van Nigeria. Aso Rock is de grootste van de twee rotsen. Vanaf de rots heeft men zicht op de Three Arms Zone, het hoog gerechtshof en de presidentiŽle villa. 'Aso' betekent 'succes' of 'overwinning' in de taal van de lokale bevolking, de Asokoro's. Asokoro was een zelfstandig dorp totdat het een wijk werd van de nieuwe hoofdstad.

Lagos is in economisch opzicht nog altijd de belangrijkste stad. Lagos ligt in het zuidwesten langs de kustlijn. Lagos is verdeeld in vier gebieden: Yaba ligt ten zuiden van de internationale en nationale vlieghavens, Lagos Island is het hart van de stad, Ikoyi Island is een buitenwijk waarin de ambassades en hotels gevestigd zijn en het vierde gebied is Victoria Island. Lagos is bij uitstek geschikt om het straatleven te bewonderen. Daarnaast heeft Lagos een Nationaal museum met interessante kunststukken zoals bronzen beelden en ivoorsnijwerken. Het Nationaal Theater is alleen al vanwege de drie galerieŽn een bezoek waard. In de galerieŽn zijn typische Nigeriaanse kunstwerken te bewonderen. De verblijfplaats van de traditionele koning van Lagos stamt uit de achttiende eeuw.

De Tafawa Balewa Square is een enorme arena met aan de ene kant de reisbureaus en aan de andere kant winkels en restaurants. De Remembrance Arcade is een gedenkplaats voor de Nigeriaanse slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en van de burgeroorlogen. Naast deze bezienswaardigheden beschikt Lagos over een aantal verschillende stranden die de moeite waard zijn. In Benin is de eerste Afrikaanse kunstvorm ontstaan en van hieruit internationaal gegroeid, namelijk het brons van Benin.

Het 'excellent' museum in Calabar is ook een bezoek waard, vanwege de vele historische tentoonstellingen over de slavenhandel. Calabar is de oudste handelsstad van Nigeria met verbindingen naar het westen. Veel van deze oude stad is bewaard gebleven. Het is een rustige en veilige stad. Naast het 'excellent' museum heeft de stad ook een museum met verschillende Afrikaanse kunstvormen zoals houtsnijwerken en maskers. Kaduna is het centrale transportpunt. De stad Kano is de grootste stad van het noorden en ook een interessante stad. De geschiedenis gaat tot 1000 jaar terug. Vroeger was Kano het handelscentrum van de Sahara. De stad bestaat uit duizenden smalle straten die vroeger omringd waren door een stadsmuur. In deze stad leeft de geschiedenis.

De grootste attractie van deze stad is het regenwoud van 2,5 kilometer, de Sacred Groves, met daarin de Shrine of Oshun. Het centrale punt is een rots in het midden van de rivier waar elk jaar rond augustus offers gebracht worden aan de 'Great Fish'. Oshogbo is een van de belangrijkste steden als het gaat om de Nigeriaanse kunst. Batik, houtsnijwerken en schilderijen zijn de voornaamste kunstvormen die u in deze stad aantreft. Zo is het Ulli Beier museum een kijkje waard. Het Yankari National Park is het meest bekende park dat het wildleven van Afrikaanse dieren in stand houdt. Hier leven apen, olifanten, krokodillen, nijlpaarden en leeuwen. Januari en februari zijn de beste maanden om het park te bezoeken. In het Cross River National Park is het mogelijk om te kamperen. In dit park leven onder meer gorilla's. In het Okomo Sanctuary park leven de Afrikaanse olifanten. Dit park ligt ongeveer op een uur rijden van de stad Benin. Verder is het kustgebied de moeite waard als het weer het toelaat. In de meeste steden vindt u kleine bars en grotere discotheken met typisch Afrikaanse muziek en is de jazz goed vertegenwoordigd in dit land. Nigeria kent een aantal stranden waaronder Palasides Beach, Lekki Beach, Tarkwa Beach en Lighthouse Beach.

Foto Nigeria

Standaard Informatie:

Naam: Nigeria

Hoofdstad: Abuja

Valuta: Naira

Inwoners: 138.283.240

Taal: Engels