Niger

Niger is een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara. Niger is volledig afgesloten van de zee en wordt begrensd door Algerije, Libië , Tsjaad, Nigeria, Benin, Burkina Faso en Mali. Niger is een republiek en maakt deel uit van de landen die in 1960 voortkwamen uit de Franse kolonie Frans West-Afrika. Niger is vernoemd naar de rivier de Niger. Delen van Niger liggen in een gordel genaamd de Sahel. Nomadische Touaregs vestigde zich in de 10e eeuw in het gebied van de Aïr-bergen. Tegen de 15e eeuw hadden ze een rijk opgebouwd rond de stad Agadez. Op het zelfde moment had het Songhai volk het koninkrijk Songhai opgebouwd rond de Niger rivier.

De Songhai veroverde het Touaregrijk maar werden in de 16e eeuw verdreven door het Marokkaanse leger. Hierna zetten de Hausa en de Fulani koninkrijken op in het gebied. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de Fransen in Niger aan en brachten het gebied onder hun controle. Van 1900 tot 1958 was Niger een onderdeel van Frans West-Afrika. In 1958 werd Niger een presidentiële republiek en op 3 augustus 1960 werd Niger volledig onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid werd Niger geplaagd door droogtes en voedseltekorten. Dit heeft geleid tot politieke instabiliteit. In 1974 werd de regering van de eerste president, Hamani Dior omvergeworpen door een groep legerofficieren onder leiding van luitenant kolonel Seyni Kountché. Ze namen de regering over en stelden de grondwet buiten werking.

In 1989 werd de democratie hersteld en een nieuwe grondwet aangenomen in 1992. Verkiezingen werden gehouden in 1993. De militairen namen opnieuw de macht over in 1996 onder kolonel Ibrahim Barre Mainassara. Laatstgenoemde werd tot president "gekozen". In 1999 werd Ibrahim vermoord en zijn plaats werd ingenomen door de nieuwe militaire leider Daouda Malam Wanke. Wanke beloofde democratische verkiezingen en nog in 1999 werd Mamadou Tandja gekozen tot President van Niger. Tandja werd op 4 december 2004 herkozen. Het klimaat vormt de overgang tussen dat van de vochtige Sudanheuvels in het zuiden en het droge en hete Saharaklimaat in het noorden.

De plantengroei is sterk bepaald door de naar het noorden toe afnemende hoeveelheid regen. In het zuiden groeien savannen aan. Deze gaan naar het noorden toe via de Sahel over in het woestijngebied van de Sahara. Onder meer onder invloed van de activiteiten van de mens verschuift de grens van de woestijn steeds verder naar het zuiden. De dierenwereld omvat zowel woestijn- en savanne-elementen. Gazellen en addax leven in de woestijn. Tot de savanne bewoners behoren onder andere de Afrikaanse olifant en talrijke antilopen. Door een slecht jachtbeheer is de wildstand zeer teruggelopen en dreigt een aantal soorten te verdwijnen. In het Parc National du W worden pogingen ondernomen om de wildstand te beheren. Niamey is de hoofdstad van Niger.

In de afgelopen twintig jaar is de stad erg gegroeid. Hier zijn een paar hypermoderne overheidsgebouwen, straatverlichting en geasfalteerde wegen te zien. Deze stad heeft Afrikaanse allure en charme. Als de zon ondergaat, komen veel mensen de straat op om van het leven te genieten na een lange werkdag. De Grand Marché is de beste markt in West-Afrika. Het is helemaal herbouwd, want het gebouw brandde midden jaren tachtig af. In de buurt van de Grand Marche zijn mooie architectuur en prachtige fonteinen te zien. In deze stad kunt u ook sieraden, leren spullen, Afrikaanse kleding, batik en kunstwerken kopen. De Grande Mosquée is ook een nieuw gebouw en het is de grootste moskee in West-Afrika en open voor mannen en vrouwen. Het is zeer de moeite waard om te bezichtigen. Het Musée National du Niger heeft een collectie van de verschillende levensechte modellen van mensen uit alle verschillende bevolkingsgroepen in het land.

In het museum is ook de mogelijkheid om een kunstwerk te kopen. Agadez heeft mooie zandwegen met Sudanese architectuur. Door de handel in het verleden was het een welvarende stad en dat is terug te zien in de architectuur. Hier kunt u de Grande Mosquée bezichtigen. Vanaf het dak van de moskee hebt u een prachtig uitzicht op het Aïrgebergte. In de Grand Marché kunt u goedkoop kunstvoorwerpen, kleren en andere souvenirs kopen.Verder kunt naar u Vieux Quartier. Hier kunt u de huizen en kleine winkels bekijken en mensen bezoeken. De kamelenmarkt is ook in deze stad zeer de moeite waard om te bezoeken. Zinder is de op een na grootste stad in Niger. Het was vroeger de hoofdstad van dit land. Het paleis van de sultan is hier te vinden. Deze stad is verdeeld in tweeën: Zengou Quartier; waar veel commercieel belangrijke gebouwen zijn neergezet en Birnin Quartier, waar de historische gebouwen te vinden zijn.

Twee keer per week rijdt een bus naar Zinder maar met de taxi kunt u er altijd naartoe. Dosso is een stad in het zuiden van het land, ongeveer 200 km van de hoofdstad vandaan. Het is een belangrijk moslim bolwerk. Hier woont de djermakoye, de belangrijkste djerma religieuze leider. In deze stad houdt de overheid de jaarlijkse onafhankelijkheidsfeesten. Tahoua is een klein stadje vlak bij Dosso en staat bekend om zijn zondagsmarkt. De Tenerewoestijn wordt de woestijn der woestijnen genoemd. Volgens kenners heeft deze woestijn de mooiste zandduinen van de Sahara. In deze woestijn ligt ook het dinosaurus kerkhof, een geul gevuld met botten verspreid over ongeveer 150 km in de zandduinen. Djado Plateau, ook in deze woestijn te vinden, staat bekend om de ruïnes van wat ooit dorpen zijn geweest. Het Kaouar Plateau ligt tevens in deze woestijn, dit is de meest eenzame plek op aarde. Het Aïrgebergte herbergt veel contrasten: zwarte rotsen, groene oasen en veel zand van de woestijn. Er is zelfs een waterval.

Foto Niger

Standaard Informatie:

Naam: Niger

Hoofdstad: Niamey

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 13.272.679

Taal: Frans