Nepal

Nepal is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en Tibet (China). De staat is een constitutionele monarchie. Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent. Nepal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Nepal is de geboorteplaats van de Boeddha.

Door de ligging van Nepal  heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Nepal was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. De grote variatie in hoogte en klimaat staat garant voor een rijke verscheidenheid aan bomen, planten en dieren. In het zuiden van Nepal, in de laaggelegen Terai, is het klimaat tropisch.

Op de bergtoppen van de Himalaya ligt eeuwige sneeuw. In deze vaak hoog gelegen gebieden zijn het de blauwe bergschapen en de mysterieuze sneeuwluipaarden die het voor het zeggen hebben. In de lager gelegen streken jagen Bengaalse tijgers en luipaarden op herten.  De hoofdstad van Nepal is Kathmandu, wat 'Het houten huis' betekent. Kathmandu staat bekend als stad van de tempels.

Schitterende pagodes verheffen zich boven het stadscentrum en overal in deze fascinerende stad vind je tempels, pagodes, heiligdommen en stoepa's. De interessantste en belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu zijn te vinden rondom Durbar Square. Hier staat onder meer het oude koninklijke paleis Human Dhoka. Ook staan vlakbij Durbar Square de Kasthamandaptempel, de Talejutempel en het huis van de Kumari, de levende godin.

Een bezienswaardigheid op zich staat zeven kilometer van Kathmandu af. Het is de Bodhnath, één van de mooiste boeddhistische stoepa's ter wereld. Ongeveer zeven kilometer ten oosten van Kathmandu staat de grootste en één van de mooiste boeddhistische stoepa's ter wereld. Bodhnath, wat de stoepa van de verlichte betekent, is ongeveer vijfhonderd jaar oud. De stoepa is versierd met duizenden kleurrijke gebedsvaantjes. Zij geven, wapperend in de wind, de stoepa een feestelijke aanblik.

De gele ringen zijn gestrooid van saffraan. Rondom het heiligdom zijn talrijke gebedsmolens ingebouwd. De ongeveer tachtig boeddhabeelden in de ronde muur van het heiligdom vervolmaken het beeld van deze unieke stoepa. De stoepa is omgeven door een cirkelvormig dorpje, waarin vluchtelingen uit Tibet, veelal priesters, een toevlucht hebben gevonden. De meeste van deze Tibetanen voorzien in hun levensonderhoud door het verkopen van souvenirs aan toeristen.

Bodhnath is het centrum van het Tibetaanse culturele en religieuze leven in Nepal. De zaterdag is een goede dag om Bodhnath te bezoeken, omdat er op deze dag veel gelovigen zijn. Op de avond van volle maan verlicht men de stoepa met duizenden olielampjes. Vlak bij de stoepa staan enkele fraaie boeddhistische kloosters.

Veel van de monniken in deze kloosters komen uit het koninkrijk Mustang, anderen komen uit Tibet. In de kloosters zijn bezoekers van harte welkom. Ten oosten, ten westen, ten noorden en ten zuiden van Kathmandu liggen valleien. Bhaktapur (in het oosten), Swayambhunath (in het westen), Pashupatinath (in het noorden) en de vallei van het zuiden wordt Patan genoemd. Stuk voor stuk hebben deze valleien een enorme schoonheid en spiritualiteit.

Het is zeker de moeite waard om de geheimen van deze valleien te ontdekken. Andere bezienswaardigheden in Nepal zijn onder meer het stadje Pokhara, de vele bergdorpen in het Himalayagebergte en het nationale park Chitwan.

Foto Nepal

Standaard Informatie:

Naam: Federale democratische republiek Nepal

Hoofdstad: Kathmandu

Valuta: Nepalese rupee

Inwoners: 29.519.114

Taal: Nepali