Nederland

Nederland is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland is gelegen in West-Europa, begrenst door de Noordzee, Duitsland en België. De hoofdstad van Nederland is Amsterdam, de regeringszetel is Den Haag.

Andere belangrijke steden in Nederland zijn: Rotterdam, met een van de grootste havens van de wereld, Utrecht, het verkeersknooppunt van het land, Groningen (vooral voor het noorden) en Eindhoven, de vijfde stad van het land. Het land Nederland is, net zoals Aruba en de Nederlandse Antillen, een deelstaat van het Koninkrijk der Nederlanden.

De verhoudingen zijn bepaald in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het Koninkrijk der Nederlanden verkreeg zijn huidige status als constitutionele monarchie in 1815 onder koning Willem I. Het grondgebied van Nederland, België en Luxemburg werd officieel aan het Koninkrijk toegewezen, hoewel Luxemburg als deel van de toenmalige Duitse Bond met Nederland verenigd was door middel van een personele unie.

In 1830 scheidde België zich van Nederland af en werd een zelfstandig koninkrijk. De "Belgische" provincies Limburg en Luxemburg werden bij deze splitsing opgedeeld. Luxemburg werd een zelfstandig hertogdom, dat echter tot aan de dood van koning Willem III in 1890 in personele unie met Nederland verbonden was.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog leed het onder vijf jaar Duitse bezetting. Tijdens de Duitse aanval op Nederland werd Rotterdam gebombardeerd, waarbij het centrum bijna geheel verwoest werd. Ruim 100.000 Nederlandse joden werden door het regime vermoord.

Na de oorlog begon, met behulp van de Marshallhulp uit de Verenigde Staten van Amerika, de wederopbouw, die tot grote welvaart leidde en waardoor Nederland een modern, geïndustrialiseerd land werd. Tegelijkertijd deed Nederland geleidelijk afstand van zijn positie als koloniale macht.

In 1951 was Nederland medeoprichter van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, welke uiteindelijk uitgroeide tot de Europese Unie. In 1953 werd Nederland getroffen door een watersnood. Als reactie hierop werden de Deltawerken voltooid in 1986 en de Maeslantkering voltooid in 1997 gebouwd. In 2002 verving Nederland de eigen munt, de gulden, samen met de meeste andere EU-landen door de Europese munt, de euro.

De gunstige ligging van Nederland in West-Europa maakt het een uitstekend doorvoerland. De Noordzee begrenst het westen en noorden van Nederland. Nederland heeft een zeeklimaat, dat wil zeggen koude zomers en zachte winters. Aan flora ontbreekt het in Nederland niet. Maar liefst zeventig procent van alle bloemen in de wereld is afkomstig uit Nederland.

De Bollenstreek, een strook tussen Haarlem en Leiden, is wereldberoemd. De voornaamste bloemen die hier worden geteeld zijn lelies, gladiolen, narcissen, hyacinten, irissen en krokussen. Maar het meest bekend is natuurlijk de tulp. De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije. In de bollenstreek ligt de Keukenhof waar allerlei verschillende bloemen tentoongesteld worden. De keukenhof is alleen open voor het publiek in het voorjaar en organiseert in het najaar een bloembollenmarkt.

Het waddengebied is een unieke plek voor vogels. Het Wetland is een belangrijk gebied voor jaar- en trekvogels. Hier tref men de meest uiteenlopende vogelsoorten aan, waaronder: duikers, stormvogels, aalscholvers, lepelaars, eenden, roofvogels, meeuwen en alken. Voor veel van deze vogels is het waddengebied de enige broedplaats in Nederland. Een ander natuurgebied is de Veluwe in de provincie Gelderland.

Bossen en heidevelden bepalen de aanblik van dit natuurgebied. Met de Veluwe wordt ruwweg het gebied tussen de Rijn en de Veluwerandmeren en tussen de Utrechtse heuvelrug en de Gelderse IJssel bedoeld. Een groot gebied, waar mensen wonen, werken en ontspannen, met heuvels, valleien en verschillende soorten landschappen.

Ook grote zandvlakten zijn kenmerkend voor de Veluwe. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De regering zetelt in Den Haag. Amsterdam staat bekend om zijn grachten en bruggen. De Gouden Eeuw bepaalt nu nog steeds het centrum van Amsterdam. De drie grachten en de prachtige huizen werden toen aangelegd. Veel schilders en architecten werkten in die tijd in Amsterdam.

Naast de grachten zijn de musea in Amsterdam een hoogtepunt. Het Rijksmuseum herbergt de oude meesters, met als bekendste werk 'de Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn. Het Rijksmuseum ligt samen met het Van Goghmuseum en het Stedelijk Museum nabij het museumplein. Vanaf dit gemoderniseerde plein heeft men een weidse blik op het Concertgebouw. Het Amsterdams Historisch Museum is gevestigd in een voormalig weeshuis.

Een ander indrukwekkend museum is het Anne Frankhuis nabij de Westerkerk. Naast al deze culturele hoogtepunten kan men ook heerlijk winkelen in deze stad. In de negen straatjes in de Jordaan vindt men aparte winkeltjes op allerlei gebieden. Bezoek ook eens een bruin café in deze voormalige volksbuurt. De regering van Nederland zetelt in Den Haag. Men kan een bezoek brengen aan het Binnenhof. Hier werkt en vergadert de regering. In Den Haag zijn ook de meeste ambassades en consulaten.

De stad heeft daarom een wat statige uitstraling. Ook het Internationaal Gerechtshof is in Den Haag gevestigd. Aan de boulevard ligt het casino Kurhaus. Nabij het Centraal Station ligt het museum Meermanno Westrenianum, het museum van het boek. Hier zijn diverse zeer oude boeken en handschriften tentoongesteld.

In het centrum van de stad, vlakbij het binnenhof, liggen het Mauritshuis, het Haags Historisch museum en de Gevangenpoort, de voormalige Haagse martelkamer. Om even uit te waaien kan men in Den Haag de tram naar Scheveningen nemen. Dit is de drukst bezochte badplaats van Nederland. Andere steden in Nederland die zeker de moeite waard zijn: Maastricht in het Bourgondische zuiden, Groningen met het futuristische Groninger museum, Utrecht met de mooie grachten en werven en Delft, de stad van Willem van Oranje.

Naast de vele gezellige steden heeft Nederland nog veel meer te bieden. Nederland is niet voor niets Bloemenland. De bloembollenvelden vormen dan ook één van de grootste trekpleisters. Ze zijn te vinden tussen Leiden en Haarlem. De velden zijn een ware kleurenzee. In de Keukenhof, geopend van eind maart tot en met eind mei, kun je veel verschillende bloemsoorten zien in allerlei kleuren.

Een ander uniek fenomeen in Nederland is natuurlijk het water. Maar liefst 230 kilometer lange kustlijn met brede stranden. In het noorden is het mogelijk om te gaan wadlopen over de zandbanken in de Waddenzee. Of breng eens een bezoek aan één van de waddeneilanden. Er zijn in totaal 5 Waddeneiland die bij Nederland horen. De eilanden zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De eilanden hebben allemaal hun eigen karakter behouden.

Foto Nederland

Standaard Informatie:

Naam: Nederland

Hoofdstad: Amsterdam

Valuta: Euro

Inwoners: 16.428.360

Taal: Nederlands