Myanmar

Birma grenst aan China, Laos, Thailand, de Andaman zee, de golf van Bengalen, Bangladesh en India. Birma is een voormalige Britse kolonie en tijdens de Tweede Wereldoorlog is Birma bezet geweest door de Japanners. In 1948 werd Birma onafhankelijk. De moessonperiode van Birma valt in onze zomermaanden. Vaak valt er in de namiddag of 's nachts een bui en is het de rest van de dag droog.

Af en toe regent het ook wel eens bijna de hele dag, maar het kan ook twee weken grotendeels droog blijven. De wintermaanden is vanaf ongeveer oktober tot en met februari. In 1989 heeft de overheid de naam officieel veranderd in 'Union of Myanmar' om de eenheid te laten zien van de verschillende volken die in Birma wonen.

Dat zijn onder meer de Bamar (de oorspronkelijke Birmanen), de Shan, de Mon, de Karen en de Chin. De oude naam Birma wordt nog overal ter wereld gebruikt. Sinds 2005 is de hoofdstad van Birma Naypyidaw.

Daarvoor was de hoofdstad en tevens de grootste stad van Birma, Rangoon (Yangon). De stad doet buitenlands aan, met rechte straten en wegen en Europese gebouwen. Dat komt door de invloed van de Engelsen in de negentiende eeuw, die het land lange tijd bezet hielden.

Het vroegere Rangoon ligt aan de Yangon River, op 30 kilometer van de Andaman Zee. Bezienswaardigheden in Rangoon zijn Shwedagon Pagode, Sule Pagode, de 70 meter lange Liggende Boeddha Chauktatkyi, de Ngahtatgyi Paya zittende Boeddha’), de aan de rivier liggende en met duizenden spiegeltjes bekleedde Botataung Pagode, de Kaba Aye Pagode, Bokyoke markt, China Town, Indian Town, de koninklijke boot Karaweik, het nationale museum en het mooi centraal gelegen binnenmeer Inya. Bagan is een van de meest opmerkelijke archeologische bezienswaardigheden in Azië.

erspreid over 40 vierkante kilometer staan hier duizenden stupa's en tempels. Bugan  was vanaf 1057 het centrum van een  koninkrijk, totdat de stad in 1287 door de Mongolen van Kublai Khan werd veroverd. Oude gebouwen bezaaien het landschap zo ver als men kan kijken. Mount Popa ligt op ongeveer 50 kilometer van Bagan, Popa, Sanskriet voor 'bloem', is het centrum van de verering van 'nats', de 37 Birmese geesten.

De berg is in iets meer dan 25 minuten te beklimmen via een overdekte trap. De tocht gaat langs kloosters, stupa's, altaars en langs nieuwsgierige apen. Mandalay was tot de Britse overheersing de koninklijke hoofdstad. Zestig procent van de Birmese monniken houdt zich in dit gebied op. Het koninklijke paleis (ommuurde stad) ligt aan de voet van de Mandalay Heuvel, waar de stad zijn naam aan ontleent.

Bijna aan de top staat een grote staande Boeddha. De plaats Amarapura ligt ongeveer 11 kilometer ten zuiden van Mandalay. Amarapura betekent stad van de onsterfelijkheid. Amarapura is bekend vanwege de twee eeuwen oude U-bein Brug. De teakhouten brug is 1200 meter lang en gebogen om storm en golven te weerstaan.

In de moessontijd overspant de brug het Taungthaman meer. U-Bein was de burgemeester van Amarapura in de tijd dat de macht zich verplaatste van Inwa naar Amarapura. Hij gebruikte het teakhout van het verlaten paleis van Inwa voor de bouw van deze langste teakhouten brug ter wereld. Om 11 uur 's ochtends kunt u bij het grote Maha Ganayon Klooster zien hoe de bijna 2000 monniken zich verzamelen voor hun lunch, die zij in alle stilte opeten. Het stadje Kalaw ligt op een hoogte van 1320 meter.

De koloniale sfeer is in Kalaw op onnavolgbare wijze blijven hangen. In de omgeving van Kalaw is het goed om te wandelen. Het Inle Meer ligt 875 meter boven de zeespiegel en meet (ongeveer) 22 bij 11 kilometer. Rondom het meer liggen 17 dorpjes. Het meer heeft een rijk vogelleven, en is sinds 1985 beschermd. Ngapali is Myanmar's belangrijkste, meest toegankelijke strandbestemming met kilometerslange witte zandstranden, turkooizen zeeën met op de achtergrond palmen.

Voor de kust liggen eilandjes als Balet en Kayi, te bereiken na een boottocht van ongeveer twee uur. Niet ver van Sittwe aan de Golf van Bengalen liggen de ruïnes uit de 15e eeuw van Mrauk-U. Mrauk-U is alleen te bereiken per boot langs de Kaladan Rivier.  In Mon Staat, staat de 'Gouden Rots' of Kyaikto. De kleine stupa staat op een rots, beplakt met bladgoud, die balanceert op de top van de Kayikto-berg. Een haar van Boeddha in de stupa zou de rots in evenwicht houden.

De hoofdstad van deze Mon Staat, Mawlamyaing, is een rijkelijk beboste en goed geconserveerde plaats. Hier zijn fraaie moskeeën te vinden. Niet ver van Mawlamyaing ligt het westelijke eindpunt van de beroemde 415 kilometer lange 'Birma-dodenspoorlijn', die gedurende de Tweede Wereldoorlog in 16 maanden werd voltooid, ten koste van duizenden mensenlevens. In de plaats Htaukkyant ligt de oorlogsbegraafplaats.

Hier liggen bijna 4000 geallieerde krijgsgevangenen begraven, voor het grootste deel Britten, maar ook Amerikanen, Australiërs en Nederlanders. Kyaing Tong, ligt midden in een verzameling van 37 dorpjes, verspreid in de omliggende bergen. De stad werd pas in 1993 opengesteld voor buitenlanders en is nog steeds een van de meest afgelegen bewoonde valleien van Myanmar. Wie een jungletrekking wil maken, kan naar de omringende bergen om verschillende etnische groepen te bezoeken.

Hier leven onder meer de Khun, Wa, Loi, Lahu, Palaung (Langnekken), en Akhi. De plaats Pindaya staat bekend om zijn kalksteen grotten. In Pindaya zijn meer dan achtduizend boeddhabeelden te vinden, gemaakt van onder meer albast, teak en marmer. De plaats Pindaya ligt aan het Boutalokemeer. Pindaya heeft een kleurrijke markt, waar Birmezen uit de verre omgeving hun inkopen komen doen.

Foto Myanmar

Standaard Informatie:

Naam: Myanmar voorheen Birma

Hoofdstad: Naypyidaw

Valuta: Kyat

Inwoners: 47.758.181

Taal: Birmeens