Mauritius

Mauritius, officieel de Republiek Mauritius, is een land in de Indische Oceaan. Het ligt ca. 855 km ten oosten van Madagaskar en ca. 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt gerekend tot de Afrikaanse landen. Er zijn aanwijzingen dat de Arabieren rond het jaar 1000 al van het bestaan van het eiland wisten. Maar de Portugezen krijgen de eer van de eerste landing op Mauritius, begin 16e eeuw; ze noemden het 'Cirne' (= Zwaan). De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop, maar vestigden zich er niet. Het eiland was onbewoond, tot het in 1598 voorzichtig gekoloniseerd werd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Het werd pas vanaf 1638 als aanleghaven gebruikt, toen het fort Frederik Hendrik was gebouwd, maar echte kolonisatie en vestiging wilde niet erg vlotten. Wel ontwikkelden de Nederlanders er met succes de suikerteelt; nog altijd vormt de export van suiker een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Verder werden de geit, apen, ratten en enkele andere uitheemse diersoorten binnen gebracht, maar het liep slecht af voor de unieke inheemse dodo (loopvogel), door Hollandse zeelieden ook wel walgvogel genoemd.

Toen de Nederlanders ten slotte het eiland verlieten was er niet één meer over. In 1695 werd het eiland zwaar getroffen door een orkaan. Nadat de Nederlanders in 1710 naar de Kaap waren verhuisd, omdat dat beter op de route lag, werd Mauritius in 1715 gekoloniseerd door de Fransen, die het handig vonden liggen op hun route naar het Verre Oosten. Zij noemden het eiland Île de France.

De eerste Franse missie naar het eiland werd aangevoerd door Guillaume Du Fresne D'Arsel. In 1810 werd het door de Engelsen veroverd, die het weer omdoopten tot 'Mauritius'. Het eiland werd in 1814 door middel van het Vrede van Parijs officieel ingelijfd bij Groot-Brittannië. Pas in 1968 verkreeg het eiland onafhankelijkheid, hoewel het binnen de Britse Gemenebest is gebleven.

Mauritius is van vulkanische oorsprong trecht. Het eiland ligt in de Maskarenen-archipel, een geografische regio waar ook Réunion deel van uitmaakt en Rodrigues, dat bij Mauritius hoort. De eilanden Agalega, Cargados Carajos en vele kleine eilandjes behoren ook tot de Republiek Mauritius. Achter de vlakke kustdelen ligt een uitgestrekt, vruchtbaar plateau met veel suikerrietplantages. Dit gaat over in een bergachtig landschap met fascinerend gevormde vulkaantoppen.

Hoogste punt is de Piton de la Rivière Noire met een hoogte van 828 meter in het zuidwesten. De vulkanen zijn al sinds duizenden jaren niet meer actief. Landinwaarts zijn enkele grote meren en diepe ravijnen met spectaculaire watervallen. Op enkele plaatsen komt nog tropisch regenwoud voor. Het eiland is bijna helemaal omgeven door koraalriffen, ideaal om te duiken. De drukke havenstad Port Louis ligt in het noordwesten van Mauritius.

Het is de grootste stad van het land en het is het commerciële en administratieve centrum. Er is een Chinese wijk, een islamitische wijk en in sommige wijken zijn Franse en Engelse invloeden nog goed zichtbaar. Voor de winkelliefhebber is het nieuwe Le Caudan Waterfront-complex met winkels en bioscopen een must om te bezoeken. In het Museum voor Natuurlijke Historie staat een opgezet exemplaar van de uitgestorven dodo. De belangrijkste toeristische attractie van de stad is de dagelijkse stadsmarkt (niet op zondag).

Behalve vis en vlees zie je er veel groente, fruit, kruiden, kleding en kunstnijverheidsproducten. Afdingen op souvenirs is gebruikelijk. Het best bewaarde Britse fort ligt op een heuveltop vanwaar je een goed uitzicht hebt over stad en haven. Naar verluidt loopt er een ondergrondse tunnel naar één van de ruïnes van de andere forten. Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Gardens of Pompelmousses is een botanische tuin met exotische planten en bloemen.

De talipot-palm groeit er bijvoorbeeld. In zijn zestigjarige bestaan bloeit deze boom slechts eenmaal, om daarna te sterven. Pompelmousses ligt elf kilometer ten noordoosten van Port Louis. Dagelijks geopend van 8.30-17.30 uur. De toegang is gratis. Tussen Curepipe en Floreal in Centraal-Mauritius ligt de krater van Trou aux Cerfs. Deze is tweehonderd meter in doorsnee en 85 meter diep.

r loopt een wandelpad naar boven en vanaf de kraterrand kan men genieten van een weids uitzicht over het eiland. Plaine Champagne & Rivière Noire National Park is het grootste natuurgebied van het eiland. Het informatiecentrum Le Pétrin is het startpunt van diverse wandelroutes door hooggelegen bossen met uitzicht op watervallen en vulkaantoppen. Tussen Flic-en-Flac en Tamarin ligt het grote Casela Bird Park. Er leven 140 vogelsoorten waaronder kleurige papegaaien, parkieten en de zeldzame Mauritiaanse roze duif.

Ook enkele zoogdieren leven hier zoals herten en apen. Het park is groen, veel waterpartijen en is dagelijks geopend. Een tropisch woud met duizenden vogels en dieren waaronder herten, apen en wilde zwijnen. Er zijn verschillende wandelroutes, van vijf tot vijftien kilometer langs orchideeën, eucalyptus, kaneelbomen en ander tropisch groen. Niet alleen natuurliefhebbers komen hier graag, maar ook liefhebbers van lekker eten. Eén van de beste restaurants van Mauritius bevindt zich in het park. Domaine du Chasseur ligt dicht bij de vroegere hoofdstad Mahébourg aan de zuidoostkust van het eiland.

Foto Mauritius

Standaard Informatie:

Naam: Mauritius

Hoofdstad: Port Louis

Valuta: Mauritiaanse rupee

Inwoners: 1.274.189

Taal: Engels