Marokko

Marokko ligt tegenover Spanje, in het uiterste noordwesten van Afrika, aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Marokko grenst in het oosten aan Algerije en in het zuiden aan de Westelijke Sahara. De zuidoostelijke grens in de Sahara is niet precies gedefinieerd.

In het noorden van Marokko, aan de Middellandse Zeekust, liggen 2 Spaanse enclaves,  Ceuta en Melilla. De oorspronkelijke bevolking van Marokko werd gevormd door de Berbers. Het eerste bekende feit van de geschiedenis van Marokko is de vestiging van Fenicische handelsposten aan de Marokkaanse kust in ongeveer 1200 voor Christus. Daarna stichtten de Carthagers er ook handelsfactorijen. Na de val van Carthago in de tweede eeuw, kwam het gebied onder Romeins bestuur.

Het gebied kreeg in de laatste eeuwen voor het begin van de christelijke jaartelling de naam Mauretania. Na de val van het Romeinse Rijk waren het de Vandalen die het land veroverden. Abdelkrim el Khettabi, een verzetsheld, initieerde in de jaren twintig een islamitisch geïnspireerde volksopstand onder de Riffijnen, gericht tegen zowel de koloniale machten als tegen de onderdanige Marokkaanse machthebbers.

De opstand werd met vereende krachten neergeslagen. In 1932 werd de oase Tafilalet door de Fransen bezet en in 1934 werd uiteindelijk heel Marokko onder het Franse gezag gebracht. In 1939 sloten de Marokkanen zich aan de beweging van de Vrije Fransen van generaal De Gaulle. In 1943 werd de Onafhankelijkheidspartij (Istiqlal) opgericht door de nationalisten. Deze partij eiste een volledige onafhankelijkheid voor Marokko met een constitutionele vorm van regering onder koning Mohammed V.

Onder Franse druk ging koning Mohammed V en zijn gezin in augustus 1953 in ballingschap. Mohammed Arafa werd door Frankrijk als de nieuwe koning van Marokko aangekondigd. Nadat Algerije in 1830 veroverd werd door de Fransen, steunden de Marokkanen de Algerijnse opstandelingenleider Abd el-Kader, wat tot een oorlog leidde. Begin twintigste eeuw sloot Frankrijk met Groot-Brittannië en Spanje overeenkomsten over Marokko.

Op 2 maart 1956 werd Marokko onafhankelijk van Frankrijk.  Op 30 juni 1969 besloot Spanje alleen Ifni aan Marokko over te dragen, terwijl de Westelijke Sahara in Spaanse handen bleef. In 1963 braken de eerste grensconflicten met Algerije. Dit werd de "Zanden Oorlog" genoemd. In februari 1964 werd het conflict geregeld en een gedemilitariseerde zone werd ingesteld. In 1972 werd per referendum een constitutie aangenomen, die het land tot constitutionele monarchie maakte.

Op 23 juli 1999 overleed Hassan II aan gevolgen van een hartaanval en hij werd opgevolgd door zijn zoon Mohammed VI, die het land gematigd probeert te moderniseren. De begrafenis van Hassan II werd door ruim twee miljoen Marokkanen en door veel internationale hoogwaardigheidsbekleders bijgewoond.

De hoofdstad van Marokko is Rabat. Rabat ligt langs de kustlijn van de Atlantische Oceaan, op de zuidoever van de Oued Bou Regreg . De stad is meer dan duizend jaar oud. Door de invloed van de Fransen is Rabat een moderne stad geworden. Na de onafhankelijkheid van Marokko werd Rabat het regeringscentrum van het land. In de stad staan belangrijke paleizen van koningen en veel regeringsgebouwen.

Rabat heeft veel bezienswaardigheden, zoals het Archeologisch museum en het Mausoleum van Mohammed V . Mohammed V was de vader van de huidige koning. Het mausoleum is gebouwd in Marokkaanse stijl en rijkelijk gedecoreerd. De graftombe van de koning bevindt zich onder de grond in een open kamer. De toegang voor dit mausoleum is gratis, maar je dient je wel proper te kleden.

Het meest kenmerkende van de stad is de Tour Hassan . In 1195 begonnen ze met de bouw van deze moskee. De bedoeling was om een toren van zestig meter hoog te maken. Slechts 44 meter is voltooid. In 1755 verwoestte een aardbeving het grootste gedeelte van wat de grootste Marokkaanse moskee moest worden. Aan de pilaren kun je de oorspronkelijke bedoelingen van Al-Mansour herkennen.Achter de oude stadsmuren vind je resten van de Romeinse tijd.

Een andere bezienswaardigheid van Rabat is het Royal Palace . Daarnaast kun je naar de Medina , hier vind je veel winkels en markten.
Marokko heeft een overgangsklimaat. Het Atlasgebergte kent koude winters en zomers met gematigde temperaturen. Centraal en in het zuiden en oosten van het land heerst een woestijnklimaat. Hier zijn de zomers zeer heet en is de neerslag minimaal. Aan zowel de noordkust als het grootste deel van de westkust heerst een Middellandse Zeeklimaat met warme, droge zomers en milde winters. Enkele belangrijke steden zijn: Agadir, Casablanca, Tanger, Marrakech, Fès en Meknès.

De stad Agadir werd in 1960 compleet verwoest door een aardbeving. De nieuw gebouwde stad ligt een aantal kilometer zuidelijker dan het oorspronkelijke Agadir. Agadir is de zuidelijkste havenstad van Marokko en vormt een echt toeristencentrum.De sfeer in de belangrijkste badplaats Agadir is echter opvallend westers. Indien men buiten de badplaats komt wordt sterk aangeraden schouders en benen te bedekken. Marokko kent een bonte verzameling aan culturen.

Er zijn Marokkaanse, Europese, islamitische, Berberse, Afrikaanse en Arabische invloeden. In Marokko spreken ze dan ook meerdere talen. Het Arabisch en het Berbers komen het meest voor. Als toerist kun je er prima uit de voeten met het Frans, Engels of Spaans. Marokko heeft voor ieder wat wils. Langs de kust van de Atlantische Oceaan vind je stranden, in het Atlasgebergte skipistes en in het oosten ligt de Sahara woestijn. En het is veel dichterbij dan de meesten denken! Marokko heeft veel klimaatverschillen. Dat komt door de ligging van de gebergten. Ten noorden en ten westen van het Rif- en Atlasgebergte heerst een Middellandse Zeeklimaat. Dit klimaat kent koele, vochtige winters en warme, droge zomers.

De verschillen in temperatuur zijn groot. Langs de westkust is het gemiddeld vijf tot acht graden kouder dan in de hoogvlakten aan de voet van de gebergten. De gemiddelde temperatuur is twaalf graden Celsius in de winter. In de zomer is het gemiddeld vijfentwintig graden
Casablanca is één van de grootste steden van Marokko en één van de belangrijkste steden van Afrika. Hier vind je het economische centrum van Marokko. Vroeger trokken veel Marokkanen naar Casablanca om werk te zoeken. Er ontstonden grote huisvestingsproblemen. Om die reden kom je hier veel sloppenwijken en arbeidersbuurten tegen.

Tanger ligt aan de Straat van Gibraltar. Het is een moderne stad. Je vindt hier veel Marokkaanse historie, zoals moskeeën en straatmarkten.
De vroegere hoofdstad van Marokko heet Marrakech. Aan deze stad heeft het land ook zijn naam te danken. In Marrakech vind je veel indrukwekkende moskeeën, paleizen en Marokkaanislamitische bouwwerken. De stad trekt jaarlijks veel bezoekers, zowel Marokkanen als buitenlanders.
Eén van de oudste steden van Marokko is Fès. In deze stad zijn talrijke monumenten van de islamitische cultuur gehuisvest.
 

Meknès was vroeger een koningsstad en heeft ontzettend veel paleizen. De stad heet ook wel het Versailles van Marokko.
Woestijnsteden Een deel van de West Sahara is onderdeel van Marokko. De West Sahara kent een aantal steden waaronder Tarfaya, Laayoune, Smara en Dakhla.

Buiten deze steden heeft de West Sahara niet veel te bieden. Wanneer je de sfeer van de Sahara wilt proeven, is het de moeite waard om er een aantal dagen te verblijven.

Foto Marokko

Standaard Informatie:

Naam: Marokko

Hoofdstad: Rabat

Valuta: Marokkaanse dirham

Inwoners: 34.343.219

Taal: Arabisch