Malta

Malta ligt in de Middellandse Zee, op ten zuiden van SiciliŽ en ten oosten van TunesiŽ. De republiek Malta bestaat uit 3 eilanden, Malta, Gozo en Comino. Malta heeft een zeer lange geschiedenis. Op het eiland Malta en Gozo staan de oudste prehistorische op zichzelf staande bouwwerken.

Malta blijft een Britse kolonie tot de onafhankelijkheid binnen het Britse gemenebest in 1964. Het werd op 21 september 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek. Het eiland bestaat vrijwel geheel uit een vrij vlak tot lichtheuvelachtig, kalksteenachtig rotsplateau en is slechts spaarzaam begroeid.

De kustlijn is grillig, met talrijke baaitjes en inhammen tussen steile klippen, rotspartijen en landtongen. Het gebied rondom de hoofdstad Valletta is sterk verstedelijkt en bestaat uit een 20-tal in elkaar overlopende kleine en grote plaatsen. De bebouwing in voornamelijk de dorpen is opgetrokken uit geelkleurig zandsteen. Het landschap kenmerkt zich door valleitjes, verspreide dorpjes en door stenen muurtjes omgeven akkers.

Het zuidelijke deel is nauwelijks bebouwd. Populaire plaatsen op het eiland Malta zijn Buggiba, Mellieha, Qawra, Sliema, St. Julian's, St. Paul's Bay en natuurlijk de hoofdstad Valletta. Malta is vooral in trek bij cultuurliefhebbers, maar ook veel jongeren gaan naar Malta om er een Engelse taalcursus te volgen.

Zandstranden zijn er op Malta nauwelijks. De meeste stranden worden gevormd door rotsen en, meestal bij de hotels, aangelegde betonplateaus. Dit soort stranden vindt men vooral in het verstedelijkt gebied rond Valletta en St. Julian's. De meeste plateaus zijn minder geschikt voor kinderen, aangezien de zeebodem vaak meteen diep is en het niet altijd even makkelijk is om het water in en uit te komen. Aan de noordkust van het eiland zijn 3 zandstranden, namelijk het Mellieha Bay-strand, het Ghajn Tuffieha-strand en het Golden Sands-strand.

Bezienswaardigheden op Malta zijn: De hoofdstad Valletta met zondagsmarkt, ommuurde binnenstad, diverse musea en monumentale gebouwen. Medina (ommuurde, autovrije, middeleeuwse stad), Megalith-tempels uit het Stenen Tijdperk, Tuinen van San Anton (botanische tuinen behorend bij de residentie van de president), Dingli Cliffs aan de zuidkust, met het hoogste punt van Malta op 253 meter, Blauwe grot (Blue Grotto), Popeye Village, dorpje gebouwd als decor voor de speelfilm Popeye, boottocht naar de eilanden Gozo en Comino, Waterpretpark Splash in Bahar Ic-Caghaq, The Malta Experience (film over 7000 jaar Maltezer geschiedenis), een helikoptervlucht over Malta en/of Gozo, Jeepsafari's, Rinella Movie Park; themapark, voor kinderen, met diverse attracties m.b.t. de filmwereld, klein dolfinarium met dolfijnen-, zeeleeuwen- en pelikanenshow, een dagexcursie naar SiciliŽ, In de omgeving Mellieha; Red Tower (rood kasteel uit riddertijd) en Selmun Palace, oude koepelkerk in het centrum.

Op diverse plaatsen kan men windsurfen, al is de zee vooral 's winters vrij wild. De meeste watersporten worden van mei t/m oktober aangeboden. Daarnaast zijn er een Olympisch zwembad en een professioneel voetbalstadion, waardoor het eiland vooral 's winters bezocht wordt door sportgroepen die komen trainen. Ook voor de individuele sporter zijn er veel mogelijkheden, bijvoorbeeld mountainbiken, rotsklimmen of paardrijden.

Foto Malta

Standaard Informatie:

Naam: Malta

Hoofdstad: Valletta

Valuta: Euro

Inwoners: 403.532

Taal: Maltees & Engels