Mali

Mali is een Afrikaans land onder de Sahara. Mali is volledig afgesloten van de zee en wordt begrensd door Mauritanië, Algerije, Niger, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee en Senegal. Van de 4e tot de 16e eeuw was Mali onderdeel van 3 belangrijke Afrikaanse culturen. Het koninkrijk Ghana, koninkrijk Mali en het koninkrijk Songhai.

Na een initieel fel verzet van de lokale bevolking namen de Fransen het gebied in vanaf 1893 en noemden het Frans Soedan. Het werd als zodanig een onderdeel van Frans West-Afrika. De Sudanese republiek en Senegal werden onafhankelijk van Frankrijk op 22 september 1960 onder de naam Federatie van Mali. Vanaf 1968 werd Mali geregeerd door een groep militairen onder aanvoering van Mouassa Traoré.

Deze groep werd in 1991 na een staatsgreep door Luitenant Kolonel Amadou Toumani Touré vervangen werd door een overgangsregering. In 1992 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden. Sinds zijn herverkiezing in 1997 heeft president Konare politieke en economische hervormingen doorgevoerd en de strijd aangebonden met corruptie. In de jaren '70 en '80 van de 20e eeuw werd Mali geplaagd door watertekorten en droogtes.

De Saharawoestijn bedekt het noordelijke deel van Mali. In het zuiden valt voldoende regen dus daar groeien bossen en andere vegetatie. Tussen deze twee uitersten bevindt zich de Sahel: een uitzonderlijk droog gebied. Cultivatie is daar afhankelijk van de rivier de Niger. De Sahel is het gebied van Mali waar de meeste toeristen komen. Mali bestaat voor een deel uit hoogvlakten van niet meer dan 450 meter hoog. Het hoogste punt van Mali is het Honborigebergte met een hoogte van 1155 meter.

Het Fouta Djalon Massief in het zuidwesten en het Ahaggar Massief in het noordoosten zijn twee uitlopers. Langs de rivier de Niger ligt een uitgestrekt moerasgebied. Zuid-Mali ligt in de bekkens van de Niger en de rivier de Senegal.Meer dan de helft van de oppervlakte van Mali bestaat uit woestijn, voornamelijk in het noorden. In de woestijn groeien onder andere acaciasoorten.

Meer naar het zuiden ligt een steppegebied. De begroeiing bestaat daar grotendeels uit grassen. Langs de rivier de Niger bevinden zich savannen met struiken en bomen. Verder zuidwaarts groeien galerij wouden langs de rivier. Door langdurige droogten, erosie en wind breidt de woestijn zich verder naar het zuiden uit. Dieren die in Mali leven zijn: olifanten, leeuwen, antilopen, giraffen, buffels, krokodillen en nijlpaarden Naar schatting vliegen er jaarlijks meer dan vijf miljard trekvogels over de Sahara. In de oases leven veel insecten. De tseetseevlieg is hiervan de bekendste.

De hoofdstad van Mali is Bamako In Bamako bevindt zich het Park Zoologique. Hier leven apen en andere diersoorten. Mali is een erg arm land. Veel toeristen verwachten daarom dat de hoofdstad niet heel interessant is. Bamako lijkt op een grote markt, en de stad kan te voet verkend worden. Op elke straathoek klinkt muziek. De grote markt is in 1993 afgebrand.

Het is nog steeds de bedoeling om het geheel opnieuw te bouwen, maar daar is nog niet veel van terechtgekomen. Er worden allerlei goederen verkocht zoals: dekens, eten, medicijnen, goud en zilver. Het Nationale Museum van Mali is het beste etnografische museum van West-Afrika. Vooral de architectuurcollectie is erg uitgebreid. Er bevinden zich meer dan 4000 exhibitiestukken. Verder worden er onder meer wapens, begrafenis voorwerpen en maskers tentoongesteld. Plateau Viewpoint biedt uitzicht over de hele stad. Op dit plateau staat het paleis van de president en regeringsgebouwen.

Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de dierentuin en het Maison des Artisans. Djenné. Er bevinden zich geen moderne gebouwen. Op maandag is er altijd markt. De Grote Moskee is de grootste attractie van Djenné. Het is een uitstekend voorbeeld van Sudanese architectuur en was eens het grootste gebouw. Als je geen moslim bent, heb je geen toegang tot de moskee. Als je de stad goed wilt bekijken, kun je het beste een gids nemen. Deze laat je plekken zien die je waarschijnlijk zelf niet was tegengekomen. Bovendien heb je minder kans om op straat ongewenst aangesproken te worden.

De stad Gao was in de vijftiende en zestiende eeuw een populaire handelsstad. Bezienswaardigheden van de stad zijn: de tombe van Askia en de bijbehorende moskee, de twee markten en het etnografische museum. Mopti is het centrum van het toerisme in Mali. Bezienswaardigheden zijn de grote moskee en de souvenirmarkt. Op deze markt worden handelswaren zoals sieraden, karpetten en maskers en handgemaakte potten verkocht. De stad Ségou is de een na grootste stad van Mali.

Erg toeristisch is de stad niet. De markt op maandag en de rivier zijn leuk om te bezoeken. De stad Tombouctou heeft zich gedurende de vijftiende eeuw ontwikkeld als handelsstad. De straten en wegen van de stad zijn ondanks haar grote geschiedenis, niet verhard. De drie moskees, Djingeureber, Sankoré en Sidi Yahya, mogen tegen een kleine vergoeding betreden worden.

Foto Mali

Standaard Informatie:

Naam: Mali

Hoofdstad: Bamako 

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 12.324.029

Taal: Frans & Bambara