Maleisië

Maleisië is een land in het zuidoosten van Azië en bestaat uit 2 delen. Deze 2 delen liggen ca. 650km van elkaar verwijderd en worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië (of Malakka) is het schiereiland en grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de stadstaat Singapore.

Oost-Maleisië zijn de 2 staten Sarawak en Sabah op het eiland Borneo. Aan de westkust ligt de Straat van Malakka. Oost-Maleisië is het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, en in het noorden aan Brunei.

Het westelijke deel beslaat ongeveer 40 % van de oppervlakte van het land, maar ruim 85 % van de bevolking is hier woonachtig. Het Maleisisch schiereiland ontwikkelde zich als een voornaam Zuidoost-Aziatische handelscentrum, toen de handel tussen China en India door de drukke Straat van Malakka toenam. De islam arriveerde in de 14e eeuw, de Europese handelslieden in de 16e eeuw, daarna de Portugezen, Nederlanders en de Britten.

Na de Japanse bezetting tijdens de 2e Wereldoorlog groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het Maleise volk, samen met een communistische opstand. Het schiereiland werd in 1957 onafhankelijk onder de naam 'Federatie van Malaya'. De haven maakte hier geen deel van uit. Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd op 16 september 1963 opgericht door het samengaan van Maleisië, Singapore, en de staten Sabah en Sarawak.

Kuala Lumpur (ook Koeala Loempoer) is de hoofdstad van Maleisië. De stad heeft bijna twee miljoen inwoners en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stedelijke bebouwing. Variërend van oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig de skyline bepalen. "Kuala Lumpur" betekent zoveel als "modderige samenloop van rivieren".

De aanwezigheid van tin bij de samenkomst van de rivieren Gombak en Kelang was rond 1860 aanleiding voor het opzetten van een nederzetting. Al snel groeide Kuala Lumpur uit tot een smeltkroes van Aziatische culturen en in 1896 werd de amper veertig jaar oude stad uitgeroepen tot hoofdstad. Overblijfselen uit het Brits koloniale tijdperk zijn nog overal te vinden.

Maleisië kent een tropisch klimaat. De temperaturen bewegen zich tussen de 21° en 32° Celsius. De luchtvochtigheid is hoog. Ongeveer van oktober tot februari valt er aan de oostkust van het schiereiland en op Borneo veel regen. Aan de westkust van het schiereiland zijn er vooral in de moessontijd (van november tot en met januari) vaak hevige tropische regenbuien.

Toeristische bezienswaardigheden: ·Malakka is een staat in Maleisië. De hoofdstad is de gelijknamige stad.De staat is gelegen in het zuidwesten van het Maleisisch schiereiland, aan de straat van Malakka, zo'n 80 km van het Indonesische eiland Sumatra. Malakka is een caleidoscoop van Maleisische geschiedenis: de oude haven aan de rivier staat nog steeds volop in het teken van de visserij en in de smalle straatjes van het oude Chinatown treffen we nog steeds de traditionele familiebedrijfjes en oude tempels aan.

Robuuste Nederlandse gebouwen uit de 17de eeuw, restanten van romantische 16de eeuwse Portugese huizen en enkele van de oudste moskeeën van het land, zijn hier te bewonderen. Het omliggende platteland is een van de schilderachtigste gebieden van het land. Groene velden met houten huizen, die op palen zijn gebouwd, in de schaduw van kokospalmen. Ossenkarren rijden met een rustig gangetje langs het strand. Vissers zitten in de schaduw hun netten te repareren en op de kalme Straat van Malakka zeilt een Indonesische perahu voorbij als een fantoom uit een ver verleden.

Penang is ook een staat in Maleisië. De hoofdstad is de George Town op het eiland Penang. De staat bestaat uit twee delen: het eiland Penang gelegen in Straat van Malakka en de provincie Wellesley een strook land op het vaste land van Zuidwest Azië. In het noordwesten, waar de Indische Oceaan en de Straat van Malakka elkaar ontmoeten, liggen enkele van de meest idyllische eilanden van de tropen.

Penang, dat bekend staat als de "Parel van het Oosten", heeft een reputatie, die veel groter is dan de omvang van het eiland; het is slechts 24 kilometer lang. In de jaren zestig van deze eeuw lag Penang precies op de "Hippieroute", de geliefde odyssee van Europa naar Zuidoost-Azië, die werd ondernomen door de rusteloze jeugd uit het rijke westen. Penang was een rustplaats op deze route, waar onder een palmboom van de zon kon worden genoten op één van de schitterende gouden stranden en waar je op verhaal kon komen van de afmattende tocht door India.

Maar het noordwesten bestaat niet alleen uit eilanden; er zijn voldoende attracties, van Kedah - de rijstschuur van het noorden - tot de staat Perak met de koninklijke stad Kuala Kangsar en de drukke stad Ipoh, de tinhoofdstad van de wereld. Het is bijzonder de moeite waard om een tocht door Perak te maken, want het landschap is er adembenemend. De Barisan Titiwangsa-bergketen loopt parallel aan de kustvlakte en zorgt voor een schitterend panorama van blauwe bergen, die dikwijls nog met oerwoud zijn bedekt.

Langkawi is een archipel in de Andamanse Zee, bestaande uit 99 eilanden. Langkawi ligt ongeveer 30 kilometer verwijderd van het vasteland van Maleisië en maakt deel uit van de Maleisische staat Kedah. Het ligt ten noorden van de Straat van Malakka, niet ver van de grens tussen Maleisië en Thailand.Het grootste eiland van de archipel is met afstand Pulau Langkawi, dat rond de 45.000 inwoners heeft. Het enige andere bewoonde eiland is Pulau Tuba.

Oost-Maleisië bestrijkt een gebied van ongeveer 198.000 vierkante kilometer in het noordelijke gedeelte van Borneo; het Indonesische Kalimantan neemt de rest van het eiland in beslag. De afstanden zijn groot: Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, ligt 864 kilometer van Kuching (de hoofdstad van Serawak). Enkele belangrijke centra zijn door wegen met elkaar verbonden. De hoofdwegen zijn over grote afstand niets meer dan onverharde landweggetjes, wat de reistijden aanzienlijk verlengt.

De rivieren waren oorspronkelijk de enige toegangswegen en dat geldt nog steeds voor een heel groot deel van Oost-Maleisië. Vooral in Serawak, waar motorboten en stalen snelboten de reisduur terugbrengen van dagen tot uren.
Sabah is de op één na grootste staat van Maleisië en is ook bekend onder de naam Negeri di bawah bayu wat betekend “het land onder de wind”.

Het is één van de twee Maleise staten op het eiland Borneo. Gelegen op het noordoostelijke deel van het eiland, grenst het aan de andere Maleise staat Sarawak. Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah. Sabah, de op één na grootste staat van Maleisië, ligt in het uiterste noorden van Borneo, onder de tyfoongordel. Terwijl Serawak een dicht rivierennet heeft, spelen in Sabah de bergen een hoofdrol.

De Mount Kinabalu, de hoogste berg van Maleisië lijkt veel te hoog voor dit deel van de wereld. Op een heldere dag is vanaf de top het grootste gedeelte van de staat te zien. De berg domineert niet alleen het landschap, maar onwillekeurig ook het reisschema van de toerist. Maar er is in Sabah meer te doen dan alleen het beklimmen van bergen. In het omringende landschap vind je schilderachtige rijstdorpjes; langs de kust tref je dorpen aan, waar de Bajau of "Zigeuners van de Zee" leven; in Sandakan bevindt zich het grootste orang oetang reservaat ter wereld; en voor de kust kun je een keuze maken uit tientallen idyllische koraaleilanden

Sarawak is een staat in het noordwestelijke deel van het eiland Borneo. Een tijdlang is Sarawak onder de Britse kroon geweest. James Brooke werd in 1841 tot gouverneur van Sarawak benoemd en in 1842 door de sultan van Brunei tot radja. Japan voerde een invasie uit in 1941, waarna Australische troepen het in 1945 bevrijdden. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het weer onder de Britse kroon en vanaf 1963 maakt het als staat deel uit van Maleisië.

Foto Maleisië

Standaard Informatie:

Naam: Maleisië

Hoofdstad: Kuala Lumpur

Valuta: Ringgit

Inwoners: 25.274.133

Taal: Maleisisch