Liechtenstein
Het Vorstendom Liechtenstein is een dwergstaat zonder kust in het midden van Europa. Liechtenstein grenst aan Zwitserland in het westen en Oostenrijk in het oosten. Het bergachtige land is een wintersportoord en tevens een belastingparadijs.
Net als Zwitserland is Liechtenstein geen lid van de Europese Unie. In 1699 kocht Johan Adam Andreas van Liechtenstein het gebied Schellenberg en in 1712 het graafschap Vaduz. Hij beoogde hiermee een zetel te krijgen in de regering van het Heilige Roomse Rijk. Op 23 januari 1719 maakte keizer Karel VI van de graafschappen Vaduz en Schellenberg een vorstendom, genaamd Liechtenstein, ten behoeve van zijn dienaar Anton Florian van Liechtenstein. Liechtenstein werd in 1806 onafhankelijk, hoewel het tot 1813 tot de Rijnbond behoorde en tot 1866 tot de Duitse Bond.
Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog had het land nauwe banden met Oostenrijk, maar de economische malaise die deze oorlog veroorzaakte, dwong Liechtenstein tot het aangaan van een douane- en monetaire unie met Zwitserland. Vanaf de Tweede Wereldoorlog, waarin Liechtenstein onder vorst Frans Jozef II neutraal bleef, hebben de lage belastingtarieven het land grote economische groei gebracht. Ondanks de ligging in de bergen heerst er een mild klimaat in Liechtenstein. Liechtenstein heeft drie typen landschappen: de Rijnvallei, de buitenste hellingen van de Rijnvallei en de Alpenregio. In de Rijnvallei vind je de vochtige bodem en in het noordelijke deel moerassen.
Halverwege de negentiende eeuw is de Rijn ingedamd. De hellingen van de Rijnvallei zijn bestemd voor huizenbouw. Ongeveer veertig procent van de hellingen is bedekt met bossen. Het Alpengebied beslaat bijna eenderde deel van het land. De zuidelijke wind zorgt voor een zeer geschikt klimaat voor de thermofiele planten uit de mediterrane regio, die hier zijn noordgrens heeft. Van de zestienhonderd plantensoorten behoren er achthonderd tot de Alpenflora. De rest valt onder de valleiflora en de hellingflora. In Ruggell bevindt zich een natuurgebied met een grote verscheidenheid aan planten. Vooral de bloeiperiode van de lelie is een natuurverschijnsel dat je gezien moet hebben. In dit gebied vinden ook bedreigde diersoorten een plek om te overleven, zoals de zeldzame dagvlinder en bepaalde vogelsoorten.
Voor een dergelijk klein land heeft Liechtenstein een enorme rijkdom aan dieren. Er zijn 17 soorten vleermuizen, 140 verschillende vogelsoorten, diverse soorten reptielen en amfibieën en ook nog eens 24 soorten vissen te vinden. Ook de insectenwereld kent een grote verscheidenheid aan soorten. Er zijn alleen al 120 verschillende vlindersoorten en bijna achthonderd soorten torretjes, geleedpotigen en andere insecten. Een vijfde van het land bestaat uit bossen die voornamelijk door herten en vossen worden bewoond. De rest van het land wordt gebruikt om koeien en schapen te houden of om groenten, druiven en aardappelen te laten groeien. In Liechtenstein leven onder andere: het rode hert, de geit, de steenbok en de goudarend. In het berggebied vind je ook de oorspronkelijke bewoners; de berghaas en de sneeuwvogel.
Andere bewoners van de Alpen zijn: de grijze korhoen, de specht, de Euraziatische dwerguil, de sneeuwvink, de marmot, de waterpieper en de muurkruiper. Het hoofddorp van Liechtenstein is. Hier zitten de regering, het parlement en het vorstenhuis. Het centrum van Vaduz bestaat in principe uit twee straten waar alle belangrijke winkels en inrichtingen te vinden zijn: Städtle en Äulestraße. Hier zijn onder andere de kunstcollectie van de staat, het postzegelmuseum en ook een skimuseum te vinden. Het kasteel van Vaduz is een twaalfde-eeuws bouwwerk. Het kan niet worden bezocht omdat het de woning van de vorstenfamilie is. Toch is het de moeite waard om van dichtbij te bekijken, ook omdat je vanaf de heuvel waar het op staat een goed uitzicht op Vaduz en de bergen hebt.
Andere bezienswaardigheden in Vaduz zijn: het raadhuis, het parlementsgebouw, de kathedraal St. Florin en het 'Mitteldorf' (het oude gedeelte van het dorp). De grootste gemeente van Liechtenstein is Schaan. Kunst en cultuur hebben hier een hoge prioriteit en het Theater am Kirchplatz is ook buiten Liechtenstein bekend. Schaan trekt ieder jaar veel bezoekers voor de carnavalsfestiviteiten die hier uitbundig worden gevierd. In het zuidoosten bevindt zich Malbun, het voornaamste skigebied van Liechtenstein, waar zowel beginners als gevorderden goed aan hun trekken kunnen komen.
Vanaf Vaduz zijn er goede busverbindingen naar Malbun. Vanaf Triesenberg heb je een uitstekend uitzicht over de Rijnvallei. Het stadje heeft een koepelkerk en een museum dat aan het Walser-volk gewijd is. De Walsers zijn in de dertiende eeuw uit Zwitserland naar deze regio gekomen. Het Walser-dialect wordt hier nog steeds gesproken.