Libië
Libië ligt in Noord-Afrika. Libië grenst in het westen aan Tunesië en Algerije, in het oosten aan Egypte, in het zuiden aan Niger en Tsjaad, in het zuidoosten aan Soedan in het noorden aan de Middellandse Zee. Libische koninkrijken onderhielden al contact met het Griekenland van de Oudheid en het kustgebied werd onder Romeins gezag gebracht. Dat de kustzone in de eerste eeuwen van onze jaartelling veel graan en andere gewassen produceerde blijkt uit schitterende Romeinse steden waarvan de ruïnes in Leptis Magna nog getuigen. In de nadagen van het Romeinse Rijk werd het gebied vanuit Byzantium geregeerd. In de zevende eeuw veroverden de Arabieren de Libische gewesten en brachten de islam mee.
In de Middeleeuwen breidde het Ottomaanse Rijk zijn invloed uit tot Libië. Formeel bleef nog eeuwenlang de pasja van Tripolitania de heerser in het gebied, maar een Turkse gouverneur bepaalde meestal de gang van zaken. Totdat in 1835 De Porte gebruik maakte van interne Libische twisten en het land onder direct Ottomaans bestuur plaatste. In 1911 werd Libië inzet van een oorlog tussen het Osmaanse Rijk en Italië. In 1912 werd het Verdrag van Ouchy getekend, waarbij de Turken de Italiaanse soevereiniteit erkenden. Aangemoedigd door Mussolini arriveerden in oktober 1938 20.000 Italiaanse landverhuizers, om in het woestijnland een bestaan als landbouwer op te bouwen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdreef het Britse leger de Italianen en hun Duitse bondgenoten uit het land. De provincies Tripolitania en Cyrenaica in het oosten kwamen onder Brits militair bestuur, terwijl in het westen Fezzan onder Frans militair bestuur viel. Op 24 december 1951 werd Libië een onafhankelijk koninkrijk met Mohammed Idris al Senussi als koning. Op 1 september 1969 vond een staatsgreep plaats onder leiding van kolonel Muammar Ghadaffi. Deze vestigde een nationalistische en pan-Arabische dictatuur met een islamitische inslag. Gedurende de jaren '80 raakte het land in verschillende conflicten met buurlanden en met verschillende westerse landen, waaronder de Verenigde Staten. Het conflict kwam tot een hoogtepunt in april 1987 toen de Amerikaanse marine de hoofdstad Tripoli bombardeerde, als vergelding voor de "vermeende rol in het terrorisme".
In 1988 ontplofte een Boeing 747 boven het Schotse dorpje Lockerbie. Men vermoedde dat de bom afkomstig was uit Libië. In 1992 kondigde de VN economische sancties af, omdat Libië weigerde verdachten uit te leveren. In 1999 vond op de Nederlandse Vliegbasis Soesterberg onder Schots recht dan alsnog een rechtszaak plaats, waarbij de verdachten berecht werden. Op 12 september 2003 heeft de Verenigde Naties de sancties tegen Libië beëindigd. Het beëindigen van de sancties was een gevolg van het feit dat Libië het dragen van de verantwoordelijkheid voor de ramp accepteerde en $ 2,7 miljard aan de nabestaanden van de ramp betaalde.
De recentelijk uitgegraven Romeinse en Griekse steden in Libië behoren tot de imposantste en best bewaarde van het Mediterraan gebied. Het land heeft indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden. Het klimaat aan de kust is mediterraan. In de winter zijn de dagen er aangenaam en de avonden koel. In de woestijn zijn de dagen extreem heet en de nachten ijskoud. Veel groeit er niet in de woestijn van Libië maar in 'natte' jaren bedekken allerlei grassoorten de kuststrook en het oostelijke plateau met de naam Jebel Akhdar (Groene Bergen).
Daar groeit ook de jeneverbes en mastiekboom. Ten zuiden daarvan zijn in diverse oases dadelpalmen, olijfbomen en sinaasappelbomen te vinden. Veel trekvogels strijken neer in Libië en roofvogels zoals adelaars, haviken en gieren komen er algemeen voor. Verder leven er hyena's, gazellen, fenneks, wilde katten, woestijnratten en andere knaagdieren. In de oases verschuilen zich schorpioenen en reptielen, waaronder de giftige adder. Maar waarschijnlijk zult u vooral dromedarissen zien. Bezienswaardigheden zijn: Leptis Magna was een belangrijke stad van de republiek van Carthago, en later van het Romeinse Rijk.
De ruïnes bevinden zich in de buurt van Tripoli. Sabratha is de meest westelijke van Tripolitana, de "drie steden" van het Romeinse Libië. De ruines van de stad zijn nog steeds te zien, Cyrene, een Griekse stad uit de oudheid (liggend in het huidige Libië) was de oudste en meest belangrijke van de vijf Griekse steden in de regio, en gaf het oosten van Libië de klassieke naam Cyrenaica, die het heeft behouden tot in het heden. Het is gelegen in een vallei in de hooglanden van Jebel Akhdar, Rotstekeningen van Tadrart Acacus en De oude stad Ghadames. Oea is de in de 7e eeuw voor Christus door Feniciërs gestichte stad die samen met Sabratha en Leptis Magna door Siciliaanse Grieken werd omgevormd tot een synoikismos bekend onder de naam Tripolis. Het antieke Oea vormt nu nog altijd de kern van de moderne stad Tripoli. Welke nu de hoofdstad van Libië is.