Libanon

Libanon ligt in het Midden Oosten en grenst aan SyriŽ, IsraŽl en Middellandse Zee. De hoogste toppen zijn Mont Sannin met een hoogte van 2630 meter en Koernat as Saíoeda met een hoogte an 3080 meter. De geschiedenis van Libanon begint in 333 voor Christus met Alexander de Grote.

In de 1e eeuw veroverde de Romeinen Libanon. In de 7e het Arabische Rijk. Tijdens de Middeleeuwen de kruisvaarders. In de 13e eeuw de Egyptenaren. In 1516 het Osmaanse Rijk. Deze duurde tot na de 1e Wereldoorlog. In 1920 werd het Osmaanse Rijk verslagen door het Franse en Britse leger. In 1967 viel IsraŽl Libanon binnen tijdens de zesdaagse oorlog. In 1975 brak de burgeroorlog uit, welke 15 jaar heeft geduurd. De IsraŽlische troepen verlieten Libanon in 2000 en de Syrische troepen verlieten Libanon in 2005.

Libanon is ondanks de oorlog en geringe omvang een mooie bestemming. De kuststrook is 225 kilometer lang. In deze kuststrook liggen de belangrijkste steden. In de kustgebieden groeit veel fruit. Door de hoogteverschillen en de hoeveelheid regen is er een grote variatie aan flora. In de vruchtbare bergstreken wordt overal groente en fruit geteeld. In het voorjaar zijn de bergen en valleien ontzettend groen en bedekt met paarse cyclamen, Libanon viooltjes, anemonen, orchideeŽn en irissen. In Libanon zijn uitgestrekte bossen te vinden met de beroemde boomsoort de Ceder van Libanon. Cipressen, coniferen, jeneverbes, eiken en beuken.

Deze bomen bedekken het Libanon Gebergte. De Ceder van Libanon groeit in de beschermde natuurreservaten bij Bsharrť, Tannourine en het Chouf Gebergte. Het Chouf Cedar Reserve is het grootste natuurreservaat van het Midden Oosten. In dit gebied staan Ceders van meer dan 2000 jaar oud. In dit reservaat zijn tevens meer dan 500 plantensoorten te vinden. In het Horsh Ehden Nature Reserve zijn 35 verschillende boomsoorten te vinden waaronder de zeldzame boom Ciciliaanse den, Ehden melkwikke en wilde appel.

In alle drie de natuurparken zijn meer dan 200 vogelsoorten te vinden, waaronder de Gouden adelaar, zwarte gier, witte pelikaan, havik, koekoek en meerdere uilsoorten. Ook zijn er meer dan 30 soorten zoogdieren en hagedissen te vinden zoals gazelle, wolf, lynx, hyena, rode vos, gekko en de kameleon.

De Bekka vallei ligt ten oosten van het Libanon Gebergte. Deze vallei heeft zeer vruchtbare en waterrijke hoogvlakte. Hier van oudsher al wijn verbouwt. Het gebergte Anti Libanon ligt ten oosten van het Bekka vallei en vormt de grens tussen SyriŽ en Libanon. Dit gebied is uitgezonderd het zuiden droog en relatief onbegroeid. Het waterrijke gebied ligt aan de voet van Mount Hermon waar de top het grootste deel van het jaar met sneeuw is bedekt zorgt voor talloze beken, watervallen en stroompjes.

Ongeveer 6 kilometer buiten de kust van Tripoli ligt een eilandenreservaat Het reservaat is allen per boot bereikbaar vanaf de boulevard van Tripoli. De bodem van dit eilanden reservaat bestaat uit rots en zand en er groeien ongeveer 70 plantsoorten. Dit reservaat is een broedplaats voor 10 soorten trekvogels, een overwinteringplaats van ongeveer 24 vogelsoorten en ongeveer 14 soorten trekvogels rusten hier in het voorjaar en in de herfst.

Enkele vogels die hier zijn gezien zijn: bontbekplevier, visdiefje, oeverzwaluw, steltkluut, moerashavik, sneeuwplevier en verscheidene meeuwsoorten. Het reservaat is tevens een broedplaats voor verschillende schildpadsoorten, waaronder de groene schildpad, de dikkoppige zeeschildpad en de leerschildpad. Het is ook een broedplaats voor de zeehond. Op de eilanden komen hagedissen voor enkele inheemse slangsoorten en vleermuizen.
Behalve natuur heeft Libanon nog meer bezienswaardigheden zoals de hoofdstad Beirut.

Wat vroeger het Parijs in het Midden Oosten werd genoemd. Beirut is hard op weg om deze bijnaam uit het verleden opnieuw te dragen. Het centrum is gerestaureerd en voorzien van een boulevard.

Bezienswaardigheden zijn het monument van ex-premier Hariri, nationaal museum, Pigeon Rocks, Al Omari moskee, St. George Kathedraal, of winkelen in de wijken Hamra en Verdun. Andere bezienswaardigheden zijn: Baalbeck (Romeinse Tempel Jupiter en Bachus), Ksara (wijnkelder), Anjar (Omayaden stad, Tetrapylon, paleizen en een badhuis), Jeita (2 reusachtige druipsteengrotten), boottocht over een ondergrondse rivier naar de heuvel waarop Harissa is gebouwd met uitzicht over Beirut, Byblos (ťťn van de oudste steden ter wereld, kruisvaarderkasteel, ruines aan zee en vissershaven), Tyre (grootste Romeinse opgravingen in het Midden Oosten -> keizerlijke stad, hippodrome, dodenstad en triomfboog), Sidon (kruisvaarderkasteel op een eilandje), Faqra (ruÔne van de tempel van Adonis), Tripoli (Citadel van St. Gilles, Taynal moskee, Madrassa Qartassia en oude bazaar).

Foto Libanon

Standaard Informatie:

Naam: Libanon

Hoofdstad: Beiroet

Valuta: Libanees pond

Inwoners: 3.971.941

Taal: Arabisch