Laos

Laos is een land in AziŽ en grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand. De wortels van Laos werden gelegd in de 14e eeuw toen Fa Ngum het koninkrijk Lan Xang, het rijk der miljoenen olifanten, stichtte. Het koninkrijk bestond tot in 1707 en verviel toen in drie delen: het Koninkrijk Luang Prabang, het Koninkrijk Vientiane en het koninkrijk Champassak.

Ze werden alle drie blootgesteld aan constante invasies van de sterkere buren uit Birma, Siam (Thailand) en Vietnam. In 1893 werd Laos door de Fransen veroverd en werd het als het "protectoraat Laos" opgenomen in de kolonie Unie van Indochina.

Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog verkreeg Laos in 1954 door een nederlaag van de Fransen in de Eerste Indochinese Oorlog zijn onafhankelijkheid. In het koninkrijk Laos bestond een fragiel evenwicht tussen drie prinsen: een linkse, een neutralistische en een rechtse. Doorgaans was de neutralistische prins premier minister. Maar in 1960 werd het evenwicht verbroken door een militaire staatsgreep.

Een rechtse generaal greep de macht om een einde te maken aan de communistische guerrilla. Hij kreeg militaire steun van de Verenigde Staten. Zo begon de Tweede Indochinese Oorlog, later bekend als de Vietnamoorlog. Boven Laos werden meer bommen afgeworpen dan in de Tweede Wereldoorlog op Duitsland en Japan samen.

Kort na de Tweede Indochinese Oorlog voorbij was grepen de communistische en neutrale groeperingen in het jaar 1975 de macht en riepen op 2 december 1975 de Democratische Volksrepubliek Laos uit. Sinds 1997 is Laos lid van de ASEAN. In de speciale zone Saisombun, noordoostelijk van Vientiane zijn vandaag de dag nog Hmong-strijders actief welke de strijd niet opgegeven hebben.

In deze regio vinden nog regelmatig incidenten plaats en bestaat een levende handel in opium. Door de rivier de Mekong is Laos een groen land, met veel bos. Daarnaast is een groot deel van het land heuvelachtig, soms zelfs bergachtig. De hoogste berg in Laos heeft een hoogte van 2820 meter. Laos heeft een tropisch klimaat. Ruim driekwart van Laos is bedekt met ongecultiveerde, natuurlijke gewassen.

De helft van het land bestaat uit bos. Op Laos tref je veel fruitbomen. Mango's en citrusvruchten worden in grote hoeveelheden verbouwd. Ooit werd Laos het land van een miljoen olifanten genoemd. Momenteel leven er echter naar schatting nog maar vijfhonderd olifanten in het wild. Behalve olifanten leven er in Laos onder andere: tijgers, luipaarden, apen en antilopen. Ook leven 69 verschillende soorten vleermuizen en 450 verschillende soorten vogels.

Vientiane is de hoofdstad en is een rustige stad. De stad is opgebouwd uit een aantal kleinere plaatsen, wat nog steeds merkbaar is in de stad. De ochtendmarkt is een gigantische markt waar van alles te koop is. Afdingen is een gewoonte. Een andere bezienswaardigheid in Vientiane is de That Luang, het belangrijkste tempelcomplex van Laos, even buiten de stad op een heuvel. Tempels zijn in de hele stad te vinden, evenals restaurantjes, hotels en guesthouses.

Even buiten Vientiane bevindt zich de Tuin van de boeddhaís (Xieng Khouan). In deze tuin, aangelegd rond 1950, zijn tientallen sculpturen van boeddha. Het grootste is een 45 meter lange, liggende boeddha. Luang Prabang is uitgegroeid tot ťťn van de mooiste steden van Zuidoost-AziŽ. De stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Luang Prabang is gebouwd tegen een heuvel, daar waar de rivier de Khan uitmondt in de Mekong.

Wandelen door Luang Prabang, vooral bij zonsop- of zonsondergang is prachtig, met fascinerende uitzichten en mooie tempels zoals de Wat Xieng Thong. In de buurt van Luang Prabang zijn de Pak Ou grotten. In deze grotten bevinden zich duizenden boeddhabeelden. Tegenover de grotten ligt het Hmongdorp, zeer de moeite waard om doorheen te wandelen.

Bij de grens van Cambodja en Laos verandert de over het algemeen rustige rivier Mekong in een wilde stroom, met als hoogtepunt de Li Phi-waterval en de Khong Phapeng-waterval. Deze laatste is de grootste van Zuidoost-AziŽ. De watervallen kunnen het beste vanuit Don Det of Don Khon bezocht worden.

Foto Laos

Standaard Informatie:

Naam: Laos

Hoofdstad: Vientiane

Valuta: Kip

Inwoners: 6.677.534

Taal: Laotiaans