KroatiŽ

KroatiŽ ligt in Zuidoost-Europa. KroatiŽ heeft een lange kustlijn langs de Adriatische Zee. In het noorden grenst het aan SloveniŽ en Hongarije, in het oosten aan ServiŽ en in het oosten en zuiden aan BosniŽ-Herzegovina. In het uiterste zuiden grenst het aan Montenegro. De Kroaten zijn een Slavisch volk dat oorspronkelijk in GaliciŽ leefde, in het Noordwesten van de OekraÔne en het Zuiden van Polen.

Van daar zijn zij in de 7e eeuw in zuidelijke richting gemigreerd, naar het huidige KroatiŽ. In eerste instantie vielen zij onder de heerschappij van de Byzantijnen en later de Franken, maar in 925 - onder leiding van koning Tomislav - werd KroatiŽ een sterk onafhankelijk land. In 1102 eindigde een decennialange Kroatische dynastieke strijd toen zij de Hongaarse macht gingen accepteren. In het midden van de 14e eeuw kreeg het Hongaarse Koninkrijk zware klappen te verduren van het Ottomaanse Rijk, die hun rijk tot aan het bergachtige gebied van het huidige BosniŽ en Herzegovina uitbreidden. Dubrovnik was een stadstaat die in eerste instantie onder Byzantijns  gezag kwam te liggen en later onder Venetiaanse gezag.

Na de Eerste Wereldoorlog sloot KroatiŽ zich aan bij de Slovenen, Kroaten en Serven  Kort daarna vormde deze unie weer een unie met ServiŽ, wat het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen werd (die uiteindelijk in 1929 het Koninkrijk JoegoslaviŽ werd). JoegoslaviŽ werd in de Tweede Wereldoorlog binnengevallen en KroatiŽ werd in een fascistisch marionettenstaatje gevormd onder de naam de Onafhankelijke Staat KroatiŽ. Samen met SloveniŽ verklaarde KroatiŽ zich op 25 juni 1991 onafhankelijk van JoegoslaviŽ, wat het begin inluidde van de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog.

Belgrado erkende het nieuwe land niet en in de daaropvolgende maanden volgden gevechten tussen Kroatische milities en het in Belgrado gestationeerde leger. De Servische bevolking wonende in KroatiŽ was het niet eens met de onafhankelijkheidsverklaring en stichtten hun eigen staat. De hoofdstad van KroatiŽ is Zagreb. KroatiŽ heeft overwegend een landklimaat, gekenmerkt door hete zomers en koude winters.

Langs de Adriatische Zee heerst een mediterraan klimaat met zachte, regenachtige winters en warme, droge zomers. Het grensgebied met KroatiŽ wordt gevormd door de uit poreuze kalksteen bestaande Dinarische Alpen. Dit karstlandschap bestaat uit grillige rotsformaties, met vele grotten en rivieren. IstriŽ ligt in noordwest-KroatiŽ, aan de Adriatische Zee. IstriŽ is een schiereiland dat zich uitstrekt van Umag (vlak bij de Sloveense grens) tot voorbij Rabac.

Het landschap is waarschijnlijk een van de grootste attracties van de regio. Het is zeer groen, met bosrijke delen, weilanden, akkers, wijngaarden en grotendeels lichtglooiend tot heuvelachtig De noordoostkust van IstriŽ is weelderig begroeid door de beschutte ligging direct achter het Ucka-gebergte (met een hoogte van 1401meter). Landinwaarts zijn diverse kleine dorpen met natuurstenen huisjes langs smalle, begroeide straatjes, op het hoogste punt een kerkje en soms nog een verdedigingsmuur.

De veelal bochtige en soms sterkhellende wegen maken dat verplaatsingen soms veel tijd in beslag nemen. De voornamelijk rotsachtige kustlijn is grillig, met veel inhammen, (kleine) baaien, landtongen, schiereilandjes en erachter veelal met bomen begroeide heuvels. Langs de Adriatische Zee heerst een mediterraan klimaat met zachte, regenachtige winters en warme, droge zomers. Het toerisme neemt al meer dan een eeuw een belangrijke plaats in, vooral aan de oostkust.

Aan de westkust is de toeristische ontwikkeling pas later gekomen en minder fraai van architectuur. Buiten al bestaande plaatsen, zoals Pula, Rovinj en Porec, zijn voornamelijk in de jaren '70 grootschalige, betonnen complexen gebouwd, vooral in buiten het centrum gelegen toeristenwijken, omgeven door veel groen en op ruime afstand van elkaar. Door deze opzet is men er in IstriŽ in geslaagd de kustlijn niet volledig vol te bouwen en rust en ruimte te bewaren. De oorlogssituatie van de afgelopen jaren heeft grote invloed gehad op het toerisme. Zo zijn hotels gesloten geweest wegens personeelsgebrek of ingericht voor het opvangen van vluchtelingen.

Sterke punten van IstriŽ zijn onveranderd de fraaie natuur, de vele stranden (hoewel liefhebbers van zandstranden de regio beter kunnen mijden), cultuurhistorische bezienswaardigheden en fraaie plaatsen, o.a. Porec en Rovinj. Opvallend zijn de vele Italiaanse invloeden aan vooral de westkust van IstriŽ. Niet alleen spreekt een groot deel van de bevolking Italiaans, maar ook zijn plaatsnamen tweetalig aangegeven (bv. Rovinj-Rovigno, Novigrad-Cittanova) en staan in vrijwel elk restaurant Italiaanse gerechten op het menu.

Over het algemeen  bestaan de stranden uit betonplateaus/rotsen of een combinatie van zand/kiezels/grind. De zeebodem bestaat vaak uit rotsen en keien en de zee is bij een aantal stranden direct diep of men kan alleen via trapjes in zee komen. Langs de grillige kust zijn veel levendige stranden, vaak aan inhammen en (kleine) baaien. Ze stellen vaak niet meer voor dan beton- of rotsplateaus (soms geŽgaliseerd en soms met natuursteen bedekt) en kiezel- en keienstrandjes. Er is vrijwel altijd schaduw voorhanden, door de boomrijke hellingen met wandelpaden of zonneweiden achter de stranden. Zelfs op het oog oncomfortabele rotsgedeelten of havenkades worden als strand gebruikt.

Bezienswaardigheden in Kroatie zijn: Porec met o.a. de basiliek van Euphrasius (deels 6e eeuw), archeologisch museum, diverse opgravingen en monumenten. Dagtocht VenetiŽ, Pula met o.a. een amfitheater (1e eeuw), archeologisch museum, historisch museum, tempel van Augustus en de tweelingpoort (2e eeuw), Nationaal park Brioni (eiland) met o.a. dierentuin en Romeinse opgravingen, Sfeervolle plaats Rovinj met een gezellig centrum, Vrsar, Dagtocht TriŽst (winkelen, cultuur), Rit door streek IstriŽ met fraaie natuur, wandeltochten en fietstochten, Dorpsfeest (excursie naar landinwaarts gelegen dorpje, met lokale folklore), Panoramische (glasbodem)boottochten of boottocht met vispicknick langs de kust, Veel wandelmogelijkheden.

Foto Kroatie

Standaard Informatie:

Naam: KroatiŽ

Hoofdstad: Zagreb

Valuta: Kuna

Inwoners: 4.491.543

Taal: Kroatisch & Italiaans