Kazachstan

Kazachstan is een land in AziŽ, dat grenst aan Rusland, China, KirgiziŽ, Oezbekistan, Turkmenistan en de Kaspische Zee. Het grondgebied ten westen van de rivier de Oeral wordt tot Europa gerekend. De Kazachen waren een islamitisch nomadenvolk van Turkse afkomst, toen het zich in de 18e eeuw onderwierp aan het tsaristische Rusland. De stad Orenburg, tot dan de hoofdstad van deze autonome sovjetrepubliek, kwam direct onder de Russische Federatie te vallen en Alma-Ata werd de nieuwe hoofdstad. In 1936 werd Kazachstan een volwaardige unierepubliek (SSR) binnen de Sovjet-Unie.

Onder Jozef Stalin werden de nomadische Kazachen gedwongen zich te vestigen. Tussen 1926 en 1939 kwam een kwart van de 4.000.000 Kazachen om het leven. Kazachstan werd een belangrijke steunpilaar voor de Russische ruimtevaartindustrie. Tot 1991 bleef Kazachstan tot de Sovjet-Unie behoren. In dat jaar verklaarde de unierepubliek zich onafhankelijk en in 1997 werd het noordelijke Aqmola de nieuwe hoofdstad in plaats van het excentrische Alma-Ata.

De stad werd hernoemd tot Astana, wat in het Kazachs "hoofdstad" betekend. In Kazachstan bevindt zich de Russische lanceerbasis Baikonoer. De steppen en woestijnen van Kazachstan zijn schaars begroeid met gras en planten die goed tegen droogte bestand zijn. Langs de rivieren groeit riet en verschillende soorten loofbomen, zoals de olm en de populier. De berghellingen in het zuiden zijn bedekt met naaldwouden, ceder en jeneverbes. Deze soorten worden beschermd in negen grote natuurreservaten en een aantal kleinere beschermde gebieden. Het zeldzame sneeuwluipaard en de saga-antilope hebben in Kazachstan hun leefgebied. Beide zijn beschermde diersoorten. Steppebewoners zijn vossen, dassen en roofvogels en in de woestijn leven gazellen, reptielen en allerlei knaagdieren.

Bij rivieren en meren leven wilde zwijnen, herten en jakhalzen. In de bergen leven de wilde kat, de lynx, de wolf, de bruine beer, de adelaar en de lammergier. De kulan, een zeldzaam hoefdier, komt voor op het eiland Barsa Kelmes in het Aralmeer. Bezienswaardigheden in Kazachstan: de 14e eeuwse Mausoleum van sjeik Ahmed Jassawi in de stad TŁrkistan, 2 Š 3 uur reizen van Almaty. Dit is een pelgrimsbestemming voor Moslims.

Van het enorme gebouw (het voorportaal is 40 meter hoog) trekken twee koepels, met turqoise, blauwe, gouden en witgeglazuurde tegels de meeste aandacht. De grootste van de twee koepels is ook de grootste koepel van heel Centraal-AziŽ, een bezoek aan Chimkent met het Karakulmuseum . De lammeren van het karakulschaap leveren de krullerige astrakanwol. In het museum is te zien hoe de wol bewerkt wordt. Het Baikonur Kosmodroom  bij Leninsk, is het antwoord op Cape Canaveral en de basis van het Russische ruimtevaartprogramma. 

Hedendaagse raketlanceringen kunnen aanschouwd worden door deelname aan een dure excursie. Semey ligt niet ver van SiberiŽ. Het was Ruslandís verbanningsoord voor dissidenten en tot 1990 arena van Russische atoomproeven. De genetische mutaties die hier uit voortvloeiden zijn te zien in de potten met sterk water in het Anatomisch Departement van de medische faculteit van Semey. Dostojevski leefde gedwongen in Semey van 1857 tot 1859. Zijn huis is nu een museum.

Onlangs werd een ander museum geopend, gewijd aan Abay Qunanbaev, Kazachstanís literaire talent. In het noorden van de republiek liggen de Natuurreservaten van Naurzum en Kurgaldjino . Kurgaldjino is de woonplaats van de roze flamingo en witte reiger. Naurzum heeft een gevarieerd landschap met zoutmeren, naaldwouden, zandduinen en grasland. Knobbelzwanen en adelaars zijn hier thuis. Het Balkhash-meer, ťťn van de grootste meren van de wereld, is te vinden in Oost- Kazachstan.

Opmerkelijk is dat het westelijke deel van dit meer zoet water bevat en het oostelijke deel zout water. Archeologen vonden in de omgeving van het meer overblijfselen uit het Bronzen Tijdperk, Vroege IJzer Tijdperk en Nieuwe Steentijd. In Nationaal Park Bayan-Aul zijn rotstekeningen en stenen beelden uit oude tijden te bewonderen. In Kazachstan zijn 98 sanatoriumhotels en 115 preventieve sanatoria, alle gelegen bij geneeskrachtige natuurlijke bronnen.

Foto Kazachstan

Standaard Informatie:

Naam: Kazachstan

Hoofdstad: Astana

Valuta: Tenge

Inwoners: 15.340.533

Taal: Kazachs & Russisch