Jemen

Jemen is een Arabisch land dat in het uiterste zuiden van het Arabische Schiereiland ligt. Jemen ligt ten zuiden van Saoedi-ArabiŽ, ten zuidwesten van Oman, ten oosten van Eritrea, ten noordoosten van Djibouti en ten noorden van SomaliŽ. Ten westen van Jemen ligt de Rode Zee, en ten zuiden ervan de Golf van Aden, die deel uitmaken van de Indische Oceaan.

Jemen bestaat voor een deel uit woestijnlandschap, gebergten, en aan de kust ook uit laagland. Het is een olieproducerend land en onderdeel van de Arabische Liga. In 1918 werd Noord-Jemen onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk. In 1967 verlieten de Britten het protectoraat Aden dat zij in het zuiden hadden, en dat later Zuid-Jemen werd.

In 1990 werden Noord-Jemen en Zuid-Jemen verenigd in de Republiek Jemen. Langs de kust ligt een kleine strook land, de Tihama, die aan de westkant begrensd wordt door de hoogste bergen van Jemen. Deze bergen zijn ruim drieduizend meter hoog en dalen af in een zeer vruchtbaar plateau. In dit hoge gebied zijn nog steeds actieve vulkanen en warme bronnen te vinden. De grote Arabische woestijn komt in het noorden het land in en loopt door tot aan de zuidkust.

Er is een grote diversiteit in landschappen. De Tihama, is een woestijnachtige vlakte van twintig bij vijftig kilometer. De hoofdstad Sana'a ligt op een hoogte van 2250 meter, omringd door bergen met actieve vulkanen en geisers. Naar het oosten toe neemt het gebergte af en op duizend meter hoogte begint de Arabische woestijn. De flora en fauna in Jemen zijn door verwoestijning vrijwel verdwenen. Langs de Tihama varieert de flora van mangroves tot gras en struikvlaktes.

Aan de voet van de bergen valt meer regen. Daar groeien dan ook enkele acacia's en palmen. Hoog in de bergen groeien tropische planten. Daar bevinden zich ook de tropisch fruitplantages. Op de hoogste bergruggen tref je koffie en qatvelden (de nationale drugs) aan. Op het plateau groeien sorghumgierst, groenten en specerijen. De enige levende dieren zijn vogels die van en naar oostelijk Afrika trekken. In de woestijngebieden leeft de kameel en in de berggebieden geiten, schapen, knaagdieren en een verdwaalde slang leven. Sana'a, de hoofdstad van Noord-Jemen wordt wel eens beschouwd als het grootste openluchtmuseum in de Arabische wereld.

Binnen een straal van ťťn kilometer staan alleen huizen die volgens oude tradities zijn gebouwd. Het leven lijkt te hebben stilgestaan in de woontorens, de kleine straatjes, in de medina en op de suq. Voornamelijk het oostelijke gedeelte van de stad is intact gebleven. Hier staan de meer dan vierhonderd jaar oude huizen, die nog volgens een duizend jaren oude bouwstijl gebouwd zijn.

Het is niet toegestaan om binnen dit gebied een modern gebouw neer te zetten of een oud gebouw af te breken. In de medina zijn de eerste verdiepingen van de traditionele huizen gebouwd van steen, terwijl de hogere verdiepingen vaak uit leem zijn opgetrokken. Boven de ramen worden gipsen friezen geplaatst waartussen gekleurde albasten of glazen ruiten worden gezet. Taiz ligt net ten noorden van Aden en is rond een berg gebouwd. Het is een gezellige stad, met een mooie zilvermarkt.

Het paleis van de sultan is een bezoek waard, vanwege de zaken die hij verzamelde, zoals kunstgebitten. In de omgeving liggen fraaie bergdorpen, zoals Ibb en Jibla. Saada ligt in het noorden van Jemen, vlak bij de grens met Saoedi -ArabiŽ. Hier wonen voornamelijk stammen die leven van de handel in smokkelwaar, die zij op de markt verkopen. De stad zelf bestaat uit een groot aantal lemen woontorens, die omgeven worden door een stadsmuur.

Marib ligt in het oosten van Jemen, midden in een gebied waar in de tijd van de koningin van Sheba een grote dam lag, die zorgde voor de bevloeiing van de huidige woestijn. Hier in de buurt liggen vele ruÔnes, die aan die tijd herinneren. In de omgeving van Marib wonen enkele opstandige nomadenstammen, die zich niets aantrekken van de decreten uit Sana'a. Het gebied wordt regelmatig gesloten voor toeristen. In het centrale bergland ligt op bijna elke bergtop een vestingsdorp met woontorens van vijf tot zes verdiepingen hoog en een dikke stadsmuur daarom heen.

Om de dorpen liggen terrasvelden. In deze gebieden zijn wandelingen te maken. In het zuidelijke deel van Jemen, ruim twee dagen reizen ten oosten van Aden ligt midden in een woestijngebied de wadi Hadramout. Een bezoek aan het dorp Shibam is de moeite waard. Dit dorp wordt ook wel het 'Manhattan van Jemen' genoemd, vanwege de acht verdiepingen hoge woontorens omgeven door een stevige vestingmuur. Unesco is hier bezig de torens te restaureren.

Foto Jemen

Standaard Informatie:

Naam: Jemen

Hoofdstad: Sanaa

Valuta: Jemenitische rial

Inwoners: 23.013.376

Taal: Arabisch