Ivoorkust

Ivoorkust is een land in Afrika en grenst aan Liberia, Guinee, Mali, Burkina Faso, Ghana en de Golf van Guinea. De regering van Ivoorkust heeft de internationale gemeenschap verzocht het land te benoemen met de Franstalige benaming Côte d'Ivoire. Deze benaming is in veel talen, waaronder het Nederlands, echter niet ingeburgerd.

Ivoorkust werd in de vijftiende eeuw door de Portugezen gekoloniseerd. Al in de 18e eeuw vestigden zich enkele Fransen in nederzettingen aan de kuststrook. In de negentiende eeuw begonnen de Fransen zich in groten getale te vestigen in de Ivoorkust. In 1893 werd Ivoorkust een van Burkina Faso gescheiden Franse kolonie. In 1906 werd Ivoorkust deel van Frans West-Afrika. In 1958 werd Ivoorkust een autonome republiek binnen de Franse Federatie. In 1960 werd Ivoorkust een onafhankelijke republiek. Er zijn veel verschillende landstypen in Ivoorkust.

Het zuidelijke deel is voornamelijk tropisch regenwoud dat altijd groen is. In dit tropische regenwoud groeien onder andere bananen. Meer noordelijk ligt een gebied van tropisch regenwoud met bomen die niet het hele jaar door groen zijn. Ten noorden van het tropische gebied ligt een gebied met wouden en bossavannes. Het meest noordelijke gebied bestaat uit vochtige savanne. Hier zijn vooral bomen en graslanden. In dit gebied is katoen het belangrijkste gewas voor de landbouw.

De enige gebergten in Ivoorkust zijn de Nimbabergen en de bergen in de omgeving van Man. De hoogste top in Ivoorkust ligt in de Nimbabergen en is 1752 meter hoog. In het zuiden van Ivoorkust liggen aan de kust diverse lagunes. De kustlijn is 515 kilometer lang en ligt aan de Golf van Guinee. Omdat Ivoorkust uit verschillende soorten gebieden bestaat, zijn er veel diersoorten te vinden.

In het tropische gedeelte zijn bijvoorbeeld veel chimpansees. Het Parc National de la Comoë is het grootste wildpark in West-Afrika. Je kunt het wild goed bekijken als het komt drinken bij de Comoë tijdens de droge periode. Het park is open van december tot mei. Het Parc National de Taï bestaat uit regenwoud. Er staan bomen van wel vijftig meter hoog. Je kunt het park het best bezoeken tijdens het droge seizoen. Dit is van december tot februari. Voor een bezoek aan het park heb je toestemming van het Ministère des Eaux et Forêts nodig.

In 1983 werd Yamoussoukro officieel benoemd tot hoofdstad van Ivoorkust. De stad ligt ongeveer tweehonderd kilometer ten noorden van Abidjan. Een bezienswaardigheid is de Basilique de Notre Dame de la Paix . Dit is bijna een exacte replica van de St. Pieter in Rome. De kerk heeft 36 enorm grote gebrandschilderde ramen, die in Frankrijk gemaakt zijn. Het gebouw is de grootste kerk uit het christendom. Het werd in drie jaar gebouwd door meer dan 1500 man en was in 1989 klaar.

Het paleis van president Houphouët-Boigny, waar hij nu begraven ligt, is alleen te bekijken vanachter een vijf kilometer lange muur, die om het paleis ligt. Aan de zuidkant van het paleis is een vijver met krokodillen die elke dag gevoerd worden met stukken vlees. Abidjan was eerst een onbelangrijke stad. Echter, toen de Fransen het Vridikanaal maakten en zo Abidjan met de oceaan verbonden, groeide de populatie enorm. St. Paul's Cathedral is de moeite waard om even te bekijken.

Ook een bezienswaardigheid zijn de 'wasmannen'. Bij de rivier de Banco aan de westkant van Abidjan komen honderden mensen, voornamelijk mannen, bij elkaar om de was te doen. De was komt van de rijke families uit Abidjan. De stad Man staat vooral bekend om de maskers en de Yacouba steltdansers die optreden tijdens het 'festival van de maskers'. Ook is er dagelijks een markt die erg populair is. In de omgeving van Man is La Cascade te vinden, een veelbezochte waterval in een bamboebos. Ook populair is de 'tand van Man'.

Dit is een berg in de vorm van een tand. Sassandra staat bekend om zijn mooie stranden. Maar ook omdat het een vissersdorp is met een levendige haven. De stranden liggen aan de westkant van de stad. Een bekend strand is Plage Le Bivouac. Dit strand ligt op loopafstand van de stad. Een erg mooi strand is Poly-Plage.

Foto Ivoorkust

Standaard Informatie:

Naam: Ivoorkust

Hoofdstad: Yamoussoukro

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 18.373.060

Taal: Frans