Irak

Irak ligt in het Midden-Oosten ent ligt voor een groot deel in en rond het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris. Het grenst in het zuidoosten aan de Perzische Golf, en verder met de klok mee aan Koeweit, Saoedi-ArabiŽ, JordaniŽ, SyriŽ, Turkije en Iran. De geschiedenis van Irak begint in het jaar 8500 voor Christus.

Verschillende stadstaten hadden kleine rijkjes verspreid over MesopotamiŽ: Kish, Uruk, Ur, Lagash, Mari, Ebla. In het jaar 632-650 werd Irak veroverd door de Arabieren. In 1258 werd Bagdad vernietigd door de Mongolen. Eťn van de grootste beschavingen uit de geschiedenis komt daarmee definitief tot zijn einde. In 1516 begonnen de Turken van het Osmaanse Rijk met veroveringsoorlogen in het Midden-Oosten.

In 1534 werd Bagdad veroverd en in 1546 Basra. Hierna bleef het huidige Irak tot de Eerste Wereldoorlog onder Turks bewind, al hadden de inwoners een zekere autonomie. Als in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, betekent dat ook dat het Ottomaanse Rijk in de oorlog betrokken wordt. De Britten veroveren in 1916 en 1917 dit deel van het Rijk.

Na een korte oorlog installeerden de Britten Faisal Ibn Hoessein, een zoon van Hoessein ibn Ali, als koning van het nieuwe Koninkrijk Irak in augustus 1921. Hij wordt echter pas effectief koning bij het verstrijken van het Britse mandaat in 1932. Op 3 oktober 1932 verliep het mandaat en werd Irak een zelfstandig land. In 2003 werd Saddam Hoessein verdreven.

De oorlog werd officieel over verklaard op 1 mei 2003. Welke nog steeds gaande is. Irak kan verdeeld worden in vier regio's met elk een ander landschapstype. De eerste regio is te vinden in het noordoosten van het land. Dit gebied wordt gekenmerkt door een berglandschap, het Koerdistangebergte. Hier ligt ook de Kuh-e Haji Ebrahim. Dit is met een hoogte van 3600 m de hoogste berg van Irak.

De tweede regio ligt tussen Bagdad en het punt waar de twee belangrijke rivieren, de Eufraat en de Tigris, bij elkaar komen. Dit gebied is erg vlak en bestaat uit moerassen en slibvlakten. In de derde regio, het land tussen de Eufraat en de Tigris ten noorden van Bagdad, strekt zich een plateau (el-Djazira) uit boven de twee rivieren die hier erg laag liggen. In het zuiden en het westen van Irak ligt de vierde regio. Dit is woestijnlandschap- In de droge gebieden van Irak leven vele kuddes rendieren zoals buffels, antilopen, gazellen, zebra's en giraffen.

Deze doorkruisen droge gebieden wanneer ze op zoek zijn naar gras en water. Daarbij worden ze opgejaagd door leeuwen en luipaarden. In Irak zijn veel roofvogels te vinden zoals onder andere de buizerd, de uil, de raaf en de gier. Andere vogels die in Irak leven zijn ganzen, eenden, patrijzen en korhoenders.

De hoofdstad van Irak is Bagdad. De stad werd in 762 gesticht onder de naam Madinat as Salam De stad ontstond op de noordwestelijke oever van de Tigris en werd omringd door drie muren met vier torens. Bagdad werd de hoofdstad van het rijk der Abbasiden en is dat gebleven tot 1258. In dit jaartal is de stad tweemaal bijna helemaal verwoest door de Mongolen. Na die tijd heeft de stad achtereenvolgens onder de macht van de Ottomanen, de Perzen en nogmaals de Ottomanen gestaan.

Sinds 1920 is Bagdad de hoofdstad van Irak. Bagdad was ooit een zeer indrukwekkende stad met veel interessante musea en moskeeŽn. Nu heeft de stad te kampen met veel materiele schade door bombardementen. Het Abbassidenpaleis en de Mustansiriyah universiteit zijn allebei gebouwd in de 13e eeuw. Bij beide gebouwen is dezelfde architecturale stijl toegepast. Het Irakmuseum, uit 1179, is vooral interessant voor geschiedenisliefhebbers. Het museum is met 28 zalen de grootste van het Midden-Oosten.

De moskee van Khadhimain staat in een oude wijk in het noorden van Bagdad. Dit is een van de belangrijkste moskeen in de islamitische wereld en is gebouwd in het begin van de 16e eeuw. Irak heeft veel verschillende landschapstypes. Het moerasgebied tussen de Tigris en de Eufraat is erg interessant om te bezoeken. Het beste vervoermiddel in dit gebied is de kano. De Arabieren, die hier wonen, hebben aparte huizen die safiras worden genoemd. Ze zijn gemaakt van riet en de ingangen van de huizen zijn ook erg bijzonder.

In het gebied leven veel watervogels. De hoge bergen en de vruchtbare dalen in het noorden van Irak vormen een groot contrast met het moerasgebied en de rest van het land. Dit gebied heeft de naam Koerdistan. De inwoners, de Koerden, zijn erg vriendelijk. Arbil is de belangrijkste plaats in Koerdistan. Hier staan veel huisjes die nog in de oude Koerdische stijl gebouwd zijn. Deze huisjes zijn nu omgebouwd tot musea. 90 km ten zuiden van Bagdad ligt Babylon.

Babylon was vroeger de hoofdstad van het rijk BabyloniŽ. Het was ooit een stad met prachtige tempels en paleizen. Om de stad heen was een grote, sterke muur gebouwd. Het enige overblijfsel uit die tijd is een grote leeuw uit steen gehakt. Een andere oude stad is Nineveh. Deze plaats ligt net iets ten oosten van de Tigris en was vroeger een van de meest invloedrijke steden van het Midden-Oosten. De stad staat nu vooral bekend om het kolossale paleis, de bibliotheek, de beeldhouwkunst en een prehistorische pottenbakkerij. De tweede grote stad van Irak en belangrijke havenstad is Basra.

Deze plaats ligt 550 km ten zuidoosten van Bagdad, 130 km verwijderd van de Perzische Golf. Het tegenwoordige Basra bestaat uit drie gebieden: Ashar, het oude handelscentrum en Margil met een haven en moderne woonwijken.Basra zelf met een oude woonwijk met mooie huizen in de oude stijl gebouwd.In Basra zijn drie musea te vinden: een museum voor de marine, het Basramuseum en het Museum voor martelaars van de Perzische agressie.

 

Foto Irak

Standaard Informatie:

Naam: Irak

Hoofdstad: Bagdad 

Valuta: Iraakse dinar

Inwoners: 28.221.181

Taal: Arabisch & Koerdisch