Ierland

Ierland ligt in de Ierse zee en bestaat uit Noord Ierland en uit Ierland. Na de onderdrukking van de Paasopstand in het jaar 1916 begonnen Ierse vrijwilligers gegroepeerd in de IRA (Irish Republican Army) een guerrillastrijd tegen de Britten.

Pas na het hoogtepunt van de gewelddadigheden met de The Burning of Cork in de nacht van 11 december op 12 december 1920, waarin de Engelse bezettingsmacht, nadat een compagnie van de divisie van Engelse ex-legerofficieren in een hinderlaag van de Ierse vrijheidsstrijders was gevallen, grote delen van de stad Cork platbrandden en de Engelse hulptroepen inwoners zonder vorm van proces doodschoten, werd de bezetting van Ierland door Engeland onhoudbaar.

Na jaren oorlog volgde er een wapenstilstand tussen de IRA en het Britse leger, met onderhandelingen als gevolg. Zuid-Ierland verkreeg praktisch onafhankelijkheid als Ierse Vrijstaat middels het Anglo-Iers verdrag op 6 december 1921.

Noord-Ierland, met veel protestantse migranten oorspronkelijk uit Schotland die loyaal bleven aan Groot-Brittannië, bleef Brits. Dit was niet enkel zo omdat hier meer protestanten woonden. Hier lagen en liggen nog steeds de belangrijkste havens van het eiland, Noord-Ierland was ook economisch het sterkste deel van het land.

De Engelsen behielden dus het grootste deel van de 'rijkdommen' van het eiland. De extremistische vleugel van de IRA onder leiding van Eamon de Valera weigerde echter akkoord te gaan met de 'deling' van Ierland in een Vrijstaat en een Brits Ulster. Het gevolg was een burgeroorlog van voor- en tegenstanders van de Vrijstaat. Uiteindelijk schikte Eamon de Valera in en legde zich neer bij de deling.

Besprekingen tussen de Vrijstaat en Noord-Ierland over een herziening van de landgrens liepen op niets uit (1925).De Valera's Fianna Fáil partij trad in 1927 toe tot de regering van premier William Cosgrave. In 1932 werd de Valera zelf premier en in 1937 verklaarde hij Ierland onafhankelijk, maar riep niet de republiek uit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Ierland neutraal, maar achter de schermen werden de geallieerden geholpen. 70.000 man schreven zich vrijwillig in om in Europa met het Britse leger te vechten. Ierland is sinds 1948 een onafhankelijke republiek. Ierland heeft gematigd klimaat dit komt door de relatief warme Golfstroom. Op de hoogveengronden groeit niet veel. De bossen aan de oostkust en in de Wicklow Mountains zijn klein in omvang. Ze bestaan hoofdzakelijk uit eiken en berken. In het 's winters milde zuiden groeien uitheemse Noord-Amerikaanse plantensoorten, waaronder veel groenblijvers, zoals rododendrons.

Ierland is niet rijk bedeeld met een uitbundige flora. Ierland heeft vier nationale parken en elf zogenaamde Forest Parks . In alle parken zijn de wandel- en ruiterpaden goed aangegeven. Groot wild is zeldzaam in Ierland. In het zuiden leven slechts enkele populaties edelherten en reeën.

Dublin is een stad van tegenstellingen. Dear, dirty Dublin heet het dan ook in de volksmond. Dear heeft betrekking op het fraaie historische centrum van de stad, de chique zuidelijke buitenwijken, de prestigieuze voorsteden en het intellectuele bolwerk Trinity College . Met dirty bedoelen ze de oude volkswijken. Als waterscheiding fungeert de Liffey River. Dublin heeft imponerende Georgiaanse gevels, beroemde theaters, misplaatste nieuwbouw, singing pubs, schreeuwende aardbeienverkopers en literaire cafés. In Dublin is het mogelijk af te dalen naar de onderaardse gewelven van St. Michan's Church.

Ook kun je de imponerende trappen bestijgen van een van de beroemdste universiteiten van Europa: Trinity College . Daar slaan ze van het Ierse boek der boeken, Book of Kells, elke dag voorzichtig één bladzijde om. Een andere bezienswaardigheid is Chirst Church Cathedral . Het zuiden is een streek met glooiende, af en toe dichtbegroeide heuvels en valleien.

Het roze en paars van de rododendrons geeft aan dat het klimaat hier mild en aangenaam is. Eén van de oudste stadjes in het zuiden is Cashel. Het heeft een sfeervol centrum. Interessant zijn de typisch Ierse shopfronts met houten pilasters en gouden belettering, zoals in Main Street . Het kasteel van Cashel, St. Patrick's Rock of Cashel is een van de meest imponerende vestingen die in Ierland behouden zijn gebleven.

Lakeland is het centrale deel van Ierland. Meer dan vijftig meren worden door de River Shannon aaneengeregen tot een vaargebied. Het stadje Carrick-on-Shannon het beste vertrekpunt voor een vaarvakantie in Ierland. Vanaf Antrim Coast in het gelijknamige graafschap, loopt een weg de zee in naar het eiland Rathlin. Giant's Causeway bestaat uit een enorme massa vier-, zes- en soms achthoekige basaltblokken. Deze harde en geometrisch gevormde lavastenen komen van nature in de vorm van zuilen voor.

Hier hebben meer dan veertigduizend van deze kolommen een soort voetpad gevormd dat geleidelijk in zee verdwijnt. Voor de kust van Ierland liggen tientallen eilanden. Een aantal ervan is bewoond. Een leuke tocht is een boottocht naar Rathlin Island dat voor de kust van Noord-Ierland ligt. Boten vertrekken vanuit Ballycastle. Op het eiland wonen minder dan honderd mensen te midden van een van de grootste zeevogelkolonies van Europa.

 

Foto ierland

Standaard Informatie:

Naam: Ierland

Hoofdstad: Dublin

Valuta: Euro

Inwoners: 4.156.119

Taal: Iers & Engels