Hongkong

Hongkong is een in Zuidoost-AziŽ gelegen Speciale Bestuurlijke Regio van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden De naam Hongkong is afgeleid van de uitspraak in het plaatselijke Yue-dialect: Heung Gong. De naam betekent "geurige haven".

Dit is tot stand gekomen doordat een paar reizigers een heerlijke geur roken van een boom in Hongkong en zo werd de stad en naam Hongkong geboren. Hongkong bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van de Zhujiang-rivier; het Kowloon-schiereiland Lantau Island is het grootste eiland, gevolgd door Hong Kong Island. Hong Kong ligt op dezelfde hoogte als HawaÔ, maar heeft geen tropisch klimaat.

De lente loopt van eind maart tot eind mei. De zomers zijn zonnig en heet, maar het kan er ook zwaar onweren en regenen. De flinke onweersbuien komen vooral voor in juni. Dan begint de zomermoesson, waardoor juni de natste maand van het jaar is. De herfst duurt van oktober tot begin december. Meestal is het dan zonnig en droog. Door de poolwind die in de winter over het Aziatische continent waait, kan het fris zijn. De winter loopt van december tot maart.

Ongeveer duizend jaar terug was Hong Kong geheel bedekt met bossen. Toen de eerste bewoners naar het gebied kwamen, begonnen deze helaas gelijk met het kappen van de bossen. Door de regelmatige regenval, erodeerde grond behoorlijk. Daardoor groeide er vrijwel niets meer. Tegenwoordig zijn er alleen nog maar wat aangeplante bossen en wat grasland. In de New Territories liggen nog wel onbewoonde eilanden waar bossen te vinden zijn.

Doordat er in Hong Kong weinig bossen overbleven, verdwenen ook de grote dieren. Er zijn nog wel wilde zwijnen. Dat zijn er zelfs zoveel, dat de boeren er veel last van hebben. De muntjaks, kleine hertjes die ook op Hong Kong Island nog voorkomen, zijn bijzonder. In de New Territories leven nog enkele Chinese luipaardkatten en Chinese pangolinen (een miereneter die zich kan oprollen als een gordeldier). Verder leven er dassen, otters, stekelvarkens, civetkatten, spitsmuizen, vleermuizen. En in New Territories leven honderden vogelsoorten.

De hoofdstad van Hong Kong is Central, voorheen Victoria, op Hong Kong Island. De meeste mensen die naar Hong Kong reizen, komen echter in Kowloon terecht. De groene en witte Starferries varen regelmatig over Victoria Bay tussen Tsim Sha Tsui en Central. Daarvandaan gaan bussen naar Aberdeen en Stanley.

Het eiland werd in eerste instantie door de Britten gebruikt als militaire basis tijdens de opiumoorlogen met China. De eerste opiumoorlog werd in 1842 beslecht en Hong Kong werd overgedragen aan Groot-BrittanniŽ in het verdrag van Nanking. Na weer een conflict in 1960 kreeg Groot-BrittanniŽ Kowloon en Stonecutters Island.

Op 1 juni 1997 verliep het verdrag van Nanking en werd Hong Kong na 99 jaar teruggegeven aan China. Tussen de moderne financiŽle gebouwen in het centrum van Hong Kong rijden nog steeds trams op Des Voeux Road. Fietsers laten hun bellen rinkelen alsof er geen dieselbussen achter hen rijden. Niemand staat ook maar even stil. Het meest populaire strand is Repulse Beach aan de zuidkant van het eiland. Het kan er in het weekend wel erg druk zijn. Beziens waardigheden: Central Market, De oude Man Mo Tempel, de Zoological & Botanical Gardens, St. John's Cathedral; het oudste nog bestaande westerse, kerkelijke gebouw in Hong Kong en wellicht de oudste anglicaanse kerk in het verre oosten, Tsim Sha Tsui op Kowloon, is het toeristengetto van Hong Kong. Kowloon is echter ook de thuisbasis van het

Hong Kong Cultural Centre, het ruimtemuseum en het historische museum. De promenade in East Tsim Sha Tsui is prettig om te wandelen en heeft een prachtig uitzicht over de Victoria Harbour. De meest levendige markt in het gebied is in Temple Street in Yau Ma Tei.  Victoria Peak op Hong Kong Island ligt op 552 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht is in alle richtingen uitzonderlijk mooi. De top is te bereiken met de Peak tram. Het drijvende restaurant in Aberdeen heeft altijd een grote aantrekkingskracht op toeristen. Andere bezienswaardigheden zijn Ocean Park (aquarium) en Water World (zwembad met verschillende baden en glijbanen).

Foto Hongkong

Standaard Informatie:

Naam: Hongkong Special Administrative Region

Hoofdplaats: Hongkong

Valuta: Hongkongse dollar

Inwoners: 7.018.636

Taal: Engels & Standaardkantonees