Guinee

Guinee is grondwettelijk een presidentiële republiek in West-Afrika, gelegen aan de Golf van Guinee tussen Guinee-Bissau en Sierra Leone. Eeuwenlang was Guinee erg afgesloten van de buitenwereld maar langzaam maar zeker opent zij haar deuren voor de rest van de wereld.

Guinee is de “Tuin van West-Afrika”. Guinee grenst aan de Ivoorkust, Guinee-Bissau, Liberia, Mali, Senegal, Sierra Leone en de Atlantische Oceaan-kust. Guinee is verdeeld in drie landschappelijke zones.

Basse-Guinee is een gebied dat bestaat uit een lage en door vele kleine rivieren doorsneden kustvlakte met een tropisch klimaat, een tropische vegetatie en een gemiddelde hoogte van 1800 meter. Het tweede gebied heet Moyenne-Guinee en bestaat uit het kale Fouta Djalonhoogland met een hoogte van 600 tot 1500 meter. 

En Haute-Guinee. Het gebied bestaat uit vlakten met savanne. Voor de kust van Guinee liggen vele kleine eilanden; onder andere de Iles de Los. Guinee is een van de natste landen in West-Afrika. Van mei tot oktober is het regenseizoen. Het land Guinee heeft geen nationale parken of natuurreservaten. Door stroperij en huizen bouwen zijn de meeste olifanten uitgeroeid of verdreven.

Het oostelijke deel van Guinee is bedekt met savanne, maar de jungles hier worden bedreigd door wilde vuren die men aansteekt om ruimte te scheppen voor boerderijen. Het wegennet wordt steeds beter en dat is goed voor toeristen die door het land willen trekken, maar het is erg slecht voor het regenwoud.

De hoofdstad Conakry heeft duidelijk Afrikaanse sfeer. Wanneer u op een  zondagochtend een wandeling door deze stad maakt, is de kans groot dat u een straatfeestje aantreft. Mannen spelen muziek op hun traditionele instrumenten. Vrouwen en kinderen dansen. De stad is gelegen op een schiereiland waardoor de zee erg dichtbij komt.

Het Musee Nationaal heeft een vrij uitgebreide collectie van maskers, standbeelden en muziek instrumenten. Het Palais de l'OUA was bestemd voor de vergadering van de Organisatie van Afrikaanse Landen, maar toen de voormalige president doodging, is het gebouw als kantoor gaan dienen van de huidige president. 's Avonds mag niemand vlakbij dit paleis lopen. Als u dat wel doet, loopt u het gevaar neergeschoten te worden. Het Palais du Peuple is een auditorium gebouwd door Chinese architecten en herbergt twee nationale ballet gezelschappen.

Illes de Los is een verzameling van eilandjes die zeer geliefd is onder de bevolking en toeristen. Het is daar zeer druk op zondags en op feestdagen. Onthoud dat u in de hoofdstad niet zomaar foto's mag nemen. U moet toestemming vragen anders wordt u opgepakt. Fouta Djalon is een plateau in het hart van het land waar de Fulani- bevolking woont. Het gebied bestaat uit groene heuvels en de bergen. Het is er erg koel en het is de beste plek om te wandelen in West-Afrika.

Mamou is een klein stadje in Guinee en er is altijd iets te doen. Mamou heeft onder meer een openluchtbioscoop. Dalaba ligt niet ver van Mamou en is de ideale plek om te gaan relaxen na een dagje wandelen. Net buiten dit dorp ligt Centre d'Accueil waar u alle informatie over bergwandelingen kunt vragen. In het dorp Pita zijn een aantal die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Labe is de derde grootste stad van Guinee en deze stad herbergt veel markten en supermarkten. Faranah heeft een groot centrum en een moskee die de moeite waard is om te bekijken. In Kanakan wonen de Malinke. Deze plaats is interessant vanwege de openlucht- markten, de gesloten markten en de Grand Mosquee. In Kindia is de bijzondere waterval La Voile de la Mariee. Gueckekedou staat bekend om de enorme markt.

De marktkooplieden komen uit alle buurlanden van Guinee om hier hun spullen te verkopen. U kunt werkelijk alles kopen en geld wisselen in allerlei Afrikaanse valuta's. Mali-Ville is de hoogste stad op de Fouta Djalon en de temperatuur is er erg aangenaam. Het is interessant om Mount Loura beklimmen. Cap Verga is de moeite waard, omdat deze stad de beste stranden in heel Guinee heeft. Nzerekore is een grote stad in de jungle van Guinee, waar smokkelaars komen. De stad heeft een zwarte markt waar u geld kunt wisselen.

Foto Guinee

Standaard Informatie:

Naam: Guinee

Hoofdstad: Conakry

Valuta: Guineese frank

Inwoners: 10.211.437

Taal: Frans