Gabon

Gabon is gelegen aan de westkust van Centraal-Afrika en grenst Equatoriaal-Guinea, Kameroen en Congo-Brazzaville. Gabon heeft een kustlijn van ongeveer 885 kilometer. In 1471 is Gabon ontdekt door de Portugezen. Tussen 1580 en 1600 kwamen de Hollanders aanleggen aan de kust vlakbij Port-Gentil om zich te rantsoeneren.

De hoofdstad Libreville is gesticht in 1849. In 1888 wordt Gabon bij Congo gevoegd en in 1904 wordt Gabon weer een aparte Franse kolonie. Op 15 januari 1910 maakt Gabon deel uit van Frans Equatoriaal-Afrika. In de Tweede Wereld Oorlog werd Gabon overgenomen door de France Libre strijdkrachten van de Gaulle.

Op 17 augustus 1960 werd Gabon onafhankelijk van Frankrijk. Gabon is een politiek stabiel land. De 885 kilometer lange kuststrook van Gabon heeft vele baaien omringd door palmen en lagunes, in het zuiden vind men de mangroves. Dicht regenwoud bedekt de hoogvlaktes van het binnenland, met in het midden van het land het Chaillu-massief. Hier vind men de hoogste bergtop van Gabon, de Mount Iboundji met een hoogte van 1575 meter.

In het noordoosten ligt het Cristal-gebergte - in het zuiden en oosten gaat het regenwoud over in savannelandschap. Veel rivieren vinden hun oorsprong in het Chaillu-massief. Deze waterwegen zijn grotendeels bevaarbaar en vormen belangrijke handel- en communicatielijnen. Langs de rivieren zijn veel nederzettingen te vinden. De belangrijkste rivier is de Ogooué-rivier, die het land van oost naar west in tweeën deelt en uitmondt in de oceaan bij de havenstad Port-Gentil.

Tweederde van Gabon is bedekt met ondoordringbaar regenwoud. Daar leven meer dan drieduizend verschillende plant- en diersoorten, waaronder twintig soorten mensapen, de Gabonese mahonieboom en de unieke Okoumé-boom. Deze bomen vormen de basis van de Gabonese hardhoutindustrie. Het oerwoud is een echte jungle: groen en vochtig, met lianen, gorilla's, mandrillen, slangen, krokodillen, nijlpaarden, vlinders, insecten en tientallen kleurige vogelsoorten. De grassavannes zijn makkelijk toegankelijk daar leven olifanten, antilopen en buffels.

Aan de kust van Gabon ligt Libreville, de hoofdstad en tevens de grootste stad van Gabon. In het slaventijdperk vestigden vrijgelaten slaven zich hier, vandaar de naam. Het is een stad met brede boulevards, grote hotels met zicht op de oceaan en chique winkels. Libreville is gelegen aan het groene regenwoud van het achterland. In het hart van de stad vindt men de Peyrie-tuinen, markten en de kathedraal van St. Michael. De 31 houten pilaren in deze kerk zijn bewerkt door een blinde Gabonese kunstenaar. Op elke pilaar staat een bijbels tafereel afgebeeld. Bezienswaardig in Libertville zijn het kunstnijverheidscentrum Village des Artisans en het Musée des Arts et Traditions. Hier zijn de traditionele maskers in Fang-stijl te zien, ook wel het mooiste houtsnijwerk van Afrika genoemd.

Net buiten de stad is de markt van Mont-Bouet, een van de grootste en bezienswaardigste markten van Centraal-Afrika. Een pad door het bos brengt men naar het strand van Cap Estérias. Tussen de rotsen rond de baai leven zeekomkommers, kreeften en schaaldieren. Andere stranden zijn te vinden bij Pointe-Dénis en Ekwata, bereikbaar met een ferry. Het is mogelijk op het strand te kamperen, maar een bed zoeken in een van de vissersdorpen is ook geen probleem. De tweede stad van Gabon is Port-Gentil.

Port-Gentil is een van de belangrijkste havensteden van West-Afrika. Het ligt strategisch in de monding van de machtige Ogooué-rivier op het eiland Mandji. Port-Gentil is uitsluitend per vliegtuig of over water te bereiken. De stad Lambaréné is gelegen op een eiland in het midden van de Ogooué-rivier. In de buurt van Lambaréné stichtte de missionaris, filosoof en tropenarts dr. Albert Schweitzer een ziekenhuis waarmee de stad een plek op de wereldkaart kreeg. Het ziekenhuis is open voor bezichtiging.

Vanuit Lambaréné is het mogelijk een tocht per gemotoriseerde kano maken over het merendistrict. Vooral in het droge seizoen zijn hier veel nijlpaarden en andere dieren te zien. Het Lopé-reservaat bestaat uit open grassavannes en een stuk regenwoud waarin vele dieren zich verschuilen. Op het grasland lopen voornamelijk buffels rond. Het reservaat is onderdeel van Nationaal Park l'Okanda en ligt 200 kilometer ten oosten van Libreville, ten zuiden van de Ogooué-rivier.

Makokou is een aangename stad, in de buurt van het regenwoud en hoge bergen. In de omgeving leven pygmeeën teruggetrokken in het woud. Hun nederzettingen zijn moeilijk te vinden. In de buurt van Makokou zijn kanotochten te maken over rivieren die dwars door de jungle voeren. Hier bestaat de kans de zeldzame laaglandgorilla te spotten.

Foto Gabon

Standaard Informatie:

Naam: Gabon

Hoofdstad: Libreville

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 1.485.832

Taal: Frans