Finland

Finland officieel de Republiek Finland, is een land in Noord-Europa met dat tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten ligt. Ten zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Ten westen ligt de Botnische Golf en ten zuidwesten de Oostzee aan de overkant waarvan – wederom – buurland Zweden ligt.

De hoofdstad van Finland is Helsinki. Finland was van 1200 tot 1809 onderdeel van het Zweedse Rijk. In 1809 veroverde Rusland Finland. In 1917 werd Finland onafhankelijk. Finland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tweemaal aangevallen door de Sovjetunie, maar behield zijn onafhankelijkheid. Finland trad in 1995 toe tot de Europese Unie.

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd, tien procent van het land bestaat namelijk uit water. Deze meren zijn vijf maanden per jaar dichtgevroren. Daarnaast bestaat ongeveer 65 procent van het land uit bossen. Finland heeft ongeveer 180.000 meren. Vooral in het zuidoosten heeft het land ontelbare meren en meertjes (vanwege de ijstijd). Finland is in de meeste gebieden vrij vlak.

Alleen in Midden- en Oost-Finland is het wat heuvelachtig en in het uiterste noorden liggen enkele bergen. Het grootste deel van Finland bestaat uit naaldbos. In dit gebied overheersen de naaldbomen waaronder sparren, grove dennen, zilverdennen en lariksen. In de bossen van Finland leven veel opvallende dieren.

De kans dat je een rendier tegenkomt, is vooral in het noorden vrij groot. De eland was in de negentiende eeuw bijna uitgestorven, maar nu komt die ook weer voor. Andere dieren die in Finland leven zijn: bruine beren, lynxen, sneeuwhazen, bevers, wolven, vossen. Ook de vogels zijn in Finland goed vertegenwoordigd. Finland heeft 31 nationale parken en daarnaast nog een groot aantal regionale parken. Hieronder staan enkele nationale parken van Finland.

Nationaal Park Pyhätunturi Dit park ligt ongeveer vijftig kilometer ten noorden van de poolcirkel in de gemeente Pelkosenniemi. Het gebied staat vooral bekend om de opvallende vijfkoppige bergketen. In het park kun je verschillende tochten van uiteenlopende lengte maken. Nationaal Park Lemmenjoki.

Met ruim 2800 vierkante kilometer is dit het grootste nationale park van Finland en ook van Europa. Ook is dit de grootste wildernis zonder wegen in Finland. Het park heeft verschillende landschappen, planten en dieren. Nationaal Park Patvinsuo Dit park ligt in Noord-Karelië en is het grootste park van Zuid-Finland.

Het is een natuurveengebied waar vogels als de wilde zwaan, de rietgans en de kraanvogel graag broeden. Helsinki is de hoofdstad van Finland. De stad wordt ook wel 'Witte stad van het Noorden' genoemd. In 1550 werd Helsinki onder de naam Helsingfors gesticht door de Zweedse koning Gustaaf I Wasa. In 1808 werd de stad zwaar getroffen door een brand.

De Russische tsaar Alexander Helsinki riep de stad een paar jaar na de brand uit tot hoofdstad van Finland. De hoofdstad ligt in het zuiden van Finland en wordt door tientallen eilandjes omringd.

Bezienswaardigheden in Helsinki zijn: Het Fins nationaal museum met werken van Van Gogh en Rembrandt, het nationale museum met Finse kunst van vroeger en nu, het stadsmuseum met de geschiedenis van Helsinki en vele andere musea, de plaatselijke markt op het Kauppatori-plein, het pretpark Linnanmälu en de botanische tuin. Op de eilanden zijn de volgende bezienswaardigheden: de dierentuin op het eiland Kareasaari, en openluchtmuseum op het eiland Seurasaari.

De tweede stad van Finland is Turku. Dit is de oudste stad van Finland en tot 1812 was dit ook de hoofdstad. Het middelpunt van de stad is de markt. Bekend in Turku is de Oostzee-haring. Turku's grote specialiteit. En het museum Aboa Vetus Ars Nova.

Tampere is de derde stad van Finland. De stad werd gesticht in 1779 door Gustaaf III. In Tampere is de enige Finse kerk in neo-byzantijnse stijl te vinden. De kerk is helemaal opgebouwd uit baksteen, omdat er in de omgeving geen gesteente gewonnen werd. Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Tampere is het openluchttheater.

Foto Finland

Standaard Informatie:

Naam: Finland

Hoofdstad: Helsinki

Valuta: Euro

Inwoners: 5.244.749

Taal: Fins & Zweeds