Egypte

In Noord-Afrika. In het noorden ligt Egypte aan de Middellandse Zee en in het oosten aan de Rode Zee. In het zuiden grenst het aan Soedan en in het westen aan Libië. In 3100 voor Christus veroverde het toenmalige Opper-Egypte het noorden van Egypte en stichtte het machtige Memphis, op de grens van de Twee Landen.

Dit was een nieuwe hoofdstad en lag bij het huidige Cairo. De heerschappij van de farao’s tussen 2686 en 2181 (3e tot de 6e dynastie) voor Christus wordt bestempeld als het Oude Rijk. In deze tijd komen we een van de eerste farao’s tegen. Tussen 2498 en 2345 voor Christus werd de absolute macht van de farao’s minder. De periode 1570-1070 voor Christus wordt gezien als de Gouden Eeuw van Egypte.

De architectuur en kunst ontwikkelden zich nog meer. Er werden belangrijke uitvindingen gedaan met het begin van de IJzertijd. De beroemdste farao’s van Egypte komen uit deze tijd. Zoals Amenhotep I, Toetanchamon en alle Ramesanen. In 1567 begon het Nieuwe Rijk met ongekend machtige farao’s.

Nadat het Nieuwe Rijk met de laatste farao’s verdwenen was en daarmee eigenlijk een hele wereld was weggevaagd, werd 700 jaar lang om de macht in Egypte gevochten. De Perzen namen de macht over. In 333 voor Christus versloeg Alexander de Grote het Perzische leger en het land was van hem. In de tijd van de gladiatoren, voordat Egypte echt onafhankelijk werd, waren het vaak de vrouwen die de touwtjes in handen hadden in het land.

Koningin Cleopatra regeerde van 51 tot 30 voor Christus en probeerde dit vooral te doen door zo goed mogelijk haar vrouwelijkheid te gebruiken. In het begin van de 7de eeuw kreeg Egypte bezoek van Arabische moslims die op veroveringstocht waren. Tussen 1250 en 1382 ontstond de eerste dynastie van Mammeloekse sultans.

Van oorsprong waren de Mammeloeken Turkse slaven die naar Egypte werden gestuurd en tot de islam werden bekeerd. In 1798 kwam Napoleon Bonaparte naar Egypte en haalde het land uit het isolement. Hij had oog voor de overblijfselen uit de oudheid en begon deze systematisch in kaart te brengen. Mohammed Ali, werd de machtigste man in Egypte. Tijdens zijn regeerperiode, tussen 1805 en 1848, maakte Egypte een enorme verandering mee. Mohammed Ali moderniseerde het land door spoorwegen aan te leggen, kanalen te graven en de landbouw uit te breiden.

In juni 1953 werd Egypte een republiek. De bij Egypte horende Sinaï grenst in het oosten aan Israël en de Golf van Akaba. Egypte ligt binnen de zone van de tropische woestijnen en heeft een droog klimaat, m.u.v. het kustgebied van de Middellandse Zee. Er zijn 2 duidelijk te onderscheiden seizoenen in Egypte: de hete zomer van mei t/m okt. en de koelere winter van nov. t/m april. In de lente trekken soms depressies over Egypte, die een droge wind, bekend door zijn zandstormen, met zich meebrengen.

De kust van Egypte heeft zachtere winters en lagere zomertemperaturen dan het binnenland, door het matigende effect van de zee. De Egyptische Rode Zee kust ligt in het noordoosten van Egypte, grotendeels aan de Rode Zee. De streek bestaat uit een kuststrook aan de Rode Zee, gelegen ten oosten van de Arabische woestijn (regio Hurghada) en uit een gedeelte aan de kust van de Sinaï, met in het zuiden de Rode Zee en in het oosten de Golf van Akaba.

De Sinaï grenst aan een zijde aan Israël. De populaire plaatsen in deze regio zijn Hurghada, El Gouna en Sharm el Sheikh. De Rode Zee is een zeer populaire duikbestemming met tientallen duikspots. De Nijl is 6695 kilometer lang en is de langste rivier van Afrika.

De Nijl begint in Ethiopië en komt via Soedan en Egypte in de Nijldelta terecht waar het de Middellandse Zee instroomt. Bezienswaardigheden in Egypte zijn: Cairo met de Piramiden van Gizeh de sfinx (de bewaker van de ingang van de piramides), Het plateau van Gizeh bestaat uit een drietal piramiden. Van klein naar groot of beter gezegd; van kleinzoon tot grootvader, het Egyptische museum en de souvenirbazaar Khan el-Khanili, Luxor met de Vallei der Koningen, het tempelcomplex van Karnak, kolossen van Memnon en het museum. Aswan in het zuiden, met diverse tempels en bazaars, de rotstempel van Abu Simbel.

Deze tempel staat niet meer op de oorspronkelijke plaats. Door de aanleg van de Aswan-dam dreigde het bouwwerk onder water te komen. De tempel werd in stukken gezaagd en 180 meter verder landinwaarts op hogere grond weer opgebouwd. Het complex behoort tot de meest indrukwekkende monumenten uit het oude Egypte, jeep- en kameelsafari's, bedoeïenentochten of quadsafari's, Coloured Canyon, in het bergachtige landschap ter hoogte van Nuweiba.

Het is een zeer fraaie vallei met steile wanden; de bergen kennen hier diverse kleurschakeringen. Het is alleen bereikbaar per jeep, per kameel of te voet. St. Catherina klooster, middenin de Sinaï, bij de hoogste berg van Egypte, de Mount Sinaï (berg van Mozes). In dit museumklooster leeft nog een aantal Grieks-orthodoxe monniken.

Foto Egypte

Standaard Informatie:

Naam: Egypte

Hoofdstad: Cairo

Valuta: Egyptisch pond

Inwoners: 81.713.517

Taal: Arabisch