Duitsland

Duitsland is centraal gelegen in Europa, ten oosten van Nederland. BelgiŽ en Frankrijk zijn de grenslanden in het zuidwesten. In het zuiden grenst Duitsland aan Oostenrijk, Zwitserland en TsjechiŽ. In het noorden grenst Duitsland nog aan Denemarken en Polen ligt aan de oostzijde. Op het einde van de 19e, begin 20e eeuw laaiden de internationale spanningen zeer hoog op, wat uiteindelijk resulteerde in de Eerste Wereldoorlog.

Nadat het Duitse Rijk in 1918 gecapituleerd had, werd het gedwongen tot afstand van een aantal gebieden. De sociale onrust en de economische crisis maakten de weg vrij voor de overname van het land door de nationaal-socialisten onder leiding van de Oostenrijker Hitler.

De door het Duitse Rijk begonnen Tweede Wereldoorlog leidde in 1945 tot de bezetting van het land door de geallieerde Russische, Britse, Amerikaanse en Franse strijdkrachten. In 1949 werden in de geallieerde bezettingszones twee Duitse staten opgericht: de Bondsrepubliek Duitsland (BRD), die de Britse, Amerikaanse en Franse zone omvatte en de Duitse Democratische Republiek (DDR) in het door de Sovjet-Unie bezette deel.

De Bondsrepubliek Duitsland werd gevormd naar het democratische Westen; de regeringszetel en tevens de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, was Bonn. De DDR, met als hoofdstad Oost-Berlijn sloot zich aan bij het socialistische en communistische Oostblok, onder leiding van de Sovjet-Unie. De Berlijnse Muur scheidde vanaf 13 augustus 1961 Berlijn in oost en west en werd symbool voor de verdeelde natie. De val van het communistische blok en het einde van de Koude Oorlog betekenden ook de val van de Muur, de opening van de grenzen tussen de twee Duitslanden en uiteindelijk de hereniging in 1990.

Berlijn werd de hoofdstad van Duitsland. Berlijn is ťťn van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen. De stad ligt aan de rivier de Spree. Berlijn telt vele bezienswaardigheden zoals; het Altes Stadthaus, Bahnhof Berlin Zoologischer Garten, de Berlijnse Muur, Berliner Dom, de Bondskanselarij, de Botanischer Garten Berlin, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Tierpark Friedrichsfelde, het Holocaustmonument, Kreuzberg, het Olympisch stadion, de Rijksdag en  Slot Charlottenburg.

Verder beschikt Berlijn over diverse straten, pleinen en musea. De belangrijkste toeristische gebieden in Duitsland zijn het Zwarte Woud en Beieren. Het zwarte woud is gelegen in het uiterste zuidoosten van Duitsland, bij de grens met Frankrijk en Zwitserland. Het gebied kenmerkt zich door fraaie, dichtbeboste bergen met toppen tot ongeveer 1400 meter. Grote, aansluitende skigebieden zijn er nauwelijks.

Door de vrij lage ligging is er slechts een geringe sneeuwzekerheid. De Beierse Alpen zijn gelegen in het uiterste zuiden van Duitsland, tegen de Oostenrijkse grens, ten zuiden van MŁnchen. Het Beierse Woud ligt in het zuidoosten van Duitsland, op de grens met TsjechiŽ. De Beierse Alpen strekt zich langs de Oostenrijkse grens naar het oosten uit. Het grootste skigebied is Garmisch-Partenkirchen.

Het skigebied van het Beierse Woud kenmerkt zich door glooiende, deels beboste bergen tot ca. 1400m hoogte. Het enige skigebied van betekenis is Bayerisch Eisenstein. Bijna alle plaatsen hebben een skischool. De langlaufgebieden zijn in Duitsland uitgestrekter dan de alpineskigebieden. In het Beierse Woud zijn zeer uitgestrekte langlaufgebieden met ongeveer 150 kilometer loipen.

Hoewel de gebieden door de geringe hoogte niet sneeuwzeker zijn, blijven de in de dichte bossen gelegen loipen relatief lang begaanbaar. In Beieren is een echte biercultuur. Het uitgaansleven speelt zich hier voornamelijk af in cafťs en restaurants. In de restaurants overheerst de vrij zware "gutbŁrgerliche" Duitse keuken.

Foto Duitsland

Standaard Informatie:

Naam: Duitsland

Hoofdstad: Berlijn

Valuta: Euro

Inwoners: 82.369.548

Taal: Duits