Congo

Om tussen de twee Afrikaanse landen met "Congo" in hun namen onderscheid te maken, wordt de Republiek Congo soms Congo-Brazzaville genoemd, in tegenstelling tot Congo-Kinshasa (de Democratische Republiek Congo, die vanaf 1971 tot 1999 als Zaïre bekendstond, en waarvan de hoofdstad Kinshasa is).

Congo-Brazzaville of de Republiek Congo is een onafhankelijk land in centraal Afrika en grenst aan Gabon, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Kinshasa en de exclave Cabinda van Angola. Het is een voormalige Franse kolonie.

Congo werd oorspronkelijk tot de 15e eeuw vooral bewoond door pygmeeën. Van de 15de tot de 19e eeuw werden veel Congolezen als slaven uitgevoerd. In de 19e eeuw bereikte de Franse ontdekkingsreiziger Graaf Pierre Savorgnon de Brazza Ogooú een buitenpost te Ntamo, dat hij Brazzaville noemde. Hij sloot een verdrag met een plaatselijk stamhoofd waarna het gebied onder Franse "bescherming" kwam.

Kort daarna werden de grenzen van de nieuwe Franse kolonie getrokken. De Franse kolonie Congo werd in 1891 officieel opgericht en in 1910 werd Congo-Brazzaville onderdeel van Frans Equatoriaal-Afrika. De toenmalige president Youlou deed er alles aan om stamgenoot Joseph Kasavubu van Congo-Kinshasa aan de macht te houden.

Later werd Youlou verdreven en werd Alphonse Massamba-Débat president. Hij voerde een gematigd linkse koers en verbeterde de betrekkingen met Congo-Kinshasa nadat kolonel Mobutu daar de macht had overgenomen. Brazzaville is de hoofdstad van de Republiek Congo en ligt aan de Congorivier recht tegenover Kinshasa.

De stad is vaak het terrein van regionale conflicten, waaronder conflicten tussen rebellen en overheid en tussen strijders uit de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, en Angola geweest. Een andere stad is Etoumbi en andere plaatsen zijn onder andere: Djambala, Impfondo, Loubomo Kayes, Mandingo-Kayes,Mossendjo, Oyo, Ouesso en Owando. Congo-Kinshasa. Nadat Congo in 1960 onafhankelijk werd van België volgden jaren van politieke onrust. In 1965 greep kolonel Joseph Mobutu de macht. Hij bande elke herinnering aan de koloniale tijd uit, veranderde de naam van het land in Zaïre en regeerde 32 jaar als dictator waarbij hij de rijkdommen van het land vooral voor eigen gewin gebruikte.

Nadat de genocide in Rwanda in 1994 had geleid tot een toestroom van honderdduizenden vluchtelingen, braken ook in Zaïre etnische conflicten uit en werd Mobutu verdreven. Opnieuw veranderde de naam van het land; nu in Democratische Republiek Congo. In 1998 bezweek het regime van Kabila bijna onder druk van andere groepen rebellen gesteund door Rwanda en Oeganda. Troepen uit Zimbabwe, Angola, Namibië, Tjsaad en Soedan schoten Kabila te hulp. In 2001 werd Kabila vermoord.

Zijn zoon Joseph Kabila volgde hem op. Kinshasa is de hoofdstad en grootste stad van de Democratische Republiek Congo. Met een bevolking van ongeveer 7,5 miljoen inwoners is het ook een van de grootste steden van Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is een stad van scherpe contrasten met chique woonwijken, commerciële gebieden, twee universiteiten en zich uitbreidende sloppenwijken naast elkaar.

Kinshasa is gelegen aan de zuidoever van de rivier de Congo, direct tegenover Brazzaville, hoofdstad van de Republiek Congo. De stad werd door Henry Morton Stanley als handelspost gesticht en werd door hem Léopoldville genoemd als eerbetoon aan Koning Leopold II, die het enorme gebied bestuurde wat nu de Democratische Republiek Congo is. De stad was de laatste bevaarbare haven aan de Congo voor de Livingstone watervallen. In 1965 greep Mobutu Sese Seko met zijn tweede staatsgreep de macht in Congo.

Hij begon een politiek van "Afrikanisering" met als doel de namen van personen en plaatsen te vervangen door Afrikaanse namen. In 1966 werd de naam Léopoldville gewijzigd in Kinshasa, naar een dorpje dat ooit op die plek stond. Congo heeft een duidelijk equatoriaal klimaat.

In het gehele land is de dagelijkse gang van de temperatuur meer dan 10 °C, wat niet wegneemt dat speciaal in het laagste gedeelte van het land de temperaturen 's nachts zelden tot beneden 16 °C dalen. In de hooggelegen gebieden in het oosten echter kunnen nachtelijke temperaturen beneden het vriespunt voorkomen. De gemiddelde jaartemperatuur wordt nagenoeg uitsluitend bepaald door de hoogte.

Foto Congo

Standaard Informatie:

Naam: Congo-Kinshasa

Hoofdstad: Kinshasa

Valuta: Congolese frank

Inwoners: 66.514.506

Taal: Officeel Lingala, Kikongo, Swahili en Tshiluba maar in de praktijk Frans