China

China ligt in Oostelijk Azië is ongeveer even groot als heel Europa. De geschiedenis van China begin 2100 jaar voor Christus met Xia-dynastie. In 206 voor Christus begon de Han-dynastie, deze duurde tot en met 220 na Christus. Vanaf de 9e eeuw begonnen de keizers in China steeds meer macht te krijgen. In het jaar 1368 begon de Ming-dynastie welke duurde tot en met 1644. Door een revolutie in 1911 kwam er een einde aan het keizerrijk. In 1945 begon de burgeroorlog welke in 1949 eindigde met een overwinning van Mao Ze Dong.

Op 1 oktober werd de Chinese Volksrepubliek gesticht welke met behulp van het voormalige Sovjet Unie begon aan de wederopbouw. Na de dood van Mae Ze Dong in 1976 begon een machtsstrijd. Deng Xioping probeerde het land economisch meer te ontwikkelen, maar tegelijkertijd weigerde hij het volk meer vrijheid te geven. Dit resulteerde in een studentenopstand in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, die bloedig werden neergeslagen door het leger. Dit is een korte samenvatting van de geschiedenis van China.

Het Chinese landschap kent laagvlakten, heuvels, bekkens, hoogvlakten, en gebergteketens. In het zuidwesten van China liggen de hoogste bergen, de Himalaya welke aansluit op de Tibetaanse hoogvlakte. In het noorden ligt de Gobi woestijn. China heeft 1500 rivieren welke belangrijk zijn voor het transport, irrigatie en energie opwekking. De langste rivier van China is de Chiang Jang (Yangtze) met een lengte van ongeveer 5500 kilometer. China heeft ongeveer 370 grote meren.

Hieronder volgt een omschrijving van de 4 streken in China, Noord China, Oost China, West China en Zuid China.
In Noord China ligt de hoofdstad Beijing. In en in de omgeving van Beijing zijn veel monumenten en bezienswaardigheden welke een beeld geven van de oude geschiedenis van China.

Bezienswaardigheden in Beijing zijn het Tiananmenplein, (Plein van de Hemelse Vrede) het grootste plein ter wereld, de Poort van de Hemelse Vrede welke toegang geeft tot de Verboden Stad. De Verboden Stad was ooit een residentie van de Chinese keizers en was destijds niet toegankelijk voor de ‘gewone burgers’. Het paleizencomplex heeft meer dan 9000 vertrekken. Het Tiantanpark met de Tempel van de Hemel en als laatste de Lama Tempel.

In de omgeving van Beijing kan men in de stad Badling de Chinese Muur bewonderen, welke 2200 jaar geleden werd gebouwd er bescherming tegen invallen uit het noorden. Deze muur is 2450 kilometer lang (oorspronkelijk 10.000 kilometer), zestien meter hoog en vijf meter breed. Ook een bezoek waard zijn de graven uit de Ming-dynastie, gelegen in een dal met dertien keizerlijke graven. Overige bezienswaardigheden in Noord China zijn Hohhot (tempels en klooster), Dunhang (Mogao grotten en zandduinen), Labrang (kloosters), Lanzhou(grotten met beelden en schilderijen), Tianshui (Maijishn grotten met sculpturen), Beidahe (einde van de Chinese Muur), Chengde (zomerpaleis van de Manchu keizers), Datong (hangend klooster) en Harbin (tempels met Russische architectuur).

In Oost China is Shanghai de belangrijkste haven en handelsplaats. Shanghai heeft een oude stad met steegjes, markten, Yu Yuan Gardens uit de 16e eeuw en de Jade Boeddha tempel.
De plaats Xi’an is bekend geworden door de opgraving van het terracotta leger bij het graf van China’s eerste keizer Qin Shi Huang Di. Dit graf is in 1974 gevonden en bleek een graftombe te zijn met 6000 beelden op ware grote.

Het stenen leger van duizenden soldaten met strijdwagens en paarden moest het graf van de keizer bewaken. Xi ‘an was het hart van de Chinese beschaving en meer dan 1000 jaar lang, gedurende 13 dynastieën, de hoofdstad van China. Andere bezienswaardigheden zijn de stadsmuren met torens, de Grote Gans Pagode, de Grote Moskee in de moslimwijk met levendige marktjes. Xi’an is tevens het begin van de Zijderoute.

Overige bezienswaardigheden Huang Shan (‘gele bergen’ en grotten), Dengfeng (klooster en archeologische vondsten), Kaifeng (drakenpaviljoen en tempels), Nanjing (brug over de Yangtze, tempel, paleis en mausoleum van Sun Yat Sen), Qufu (Confucius tempel), Tai’an (heilige berg met poorten voor Taoïsten, Boeddhisten en Confucianisten), Hangzhou (Lingyin Si klooster, meer met paleis en pagodes), Suzhou (Talmende tuin, Tuin van de Meester van de Visnetten, Suzhou de Pan poort), Chengdu (Panda onderzoekcentrum, paviljoen met uit zicht op rivier en Wuhou Si tempel)

In West China zijn de bezienswaardigheden: Chongqing (boottochten over de Yangtze, bronnen, sculpturen en Chinese grotkunst, Emei Shan (heilige berg met tempels), Le Shan (grootste Boeddhabeeld ter wereld), hoofdstad van Tibet, Lhasa (Potala paleis, Rode Paleis van de Dalai Lama, kloosters, tempels en is de startplaats voor diverse trektochten), Gyantze (tempel, klooster en fort), Samye (klooster), Sakya (tempel), Xigaze (klooster, fort en pelgrimroute), Xining (moskee, klooster, tempel, begin van de Qinhai route dit is de hoogst berijdbare weg ter wereld).

In Zuid China zijn de bezienswaardigheden: Xiamen (tuin in zee duizend rotsen), Guanzhou (voormalig Kanton, tempels en verbinding met Hong Kong), Shaoguang (in rotsen gebouwde tempels en boottochten), Beihai (visserhaven, strand en aquarium), Guillin (karstlandschap, Olifantenslurfheuvel, Rietstengelgrot, Kristallen Paleis, Fubo heuvel, Grot van de teruggekeerde Parel en de Duizend Boeddha klif), Yangshuo (Li rivier, fiets en boottochten), Guijang (watervallen), Changsha (woonhuis Mao Ze Dong), Dali (ommuurde stad, Erhai meer, Santa Si pagoden, tempels en klooster), Kunming (oud centrum, Stenen Woud, Dian Chi meer), Lijiang (gelegen aan de uitlopers van de Himalaya zoals de Sneeuwberg van de Jadedraak, Tijgersprongkloof, oud stadje met houten huizen).

Foto China

Standaard Informatie:

Naam: Volksrepubliek China

Hoofdstad: Peking

Valuta: Renminbi

Inwoners: 1.330.044.605

Taal: Mandarijn