Burkina Faso

Burkina Faso is een republiek in West-Afrika, voorheen heette het Opper-Volta. Burkina Faso grenst aan Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo. De hoofdstad van Burkina Faso is Ouagadougou.

Tot het einde van de 19e eeuw is de geschiedenis van Burkina Faso gedomineerd door de Mossi. De Mossi probeerde vanaf de 11e eeuw een groot imperium te maken van Noordwest-Afrika. Na de komst van de Fransen in 1896 werd Burkina Faso een Franse kolonie. Op 5 augustus 1960 is Burkina Faso onafhankelijk geworden van Frankrijk. In 1984 is door de toenmalige president Thomas Sankara het land hernoemd tot Burkina Faso wat zoiets betekent als het 'land van de integere mensen’.

Burkina Faso heeft een tropisch klimaat. Het uiterste noorden van Burkina Faso heeft een woestijnklimaat. Het midden van het land heeft een steppeklimaat en het zuiden een savanneklimaat. De steppe in het noorden heeft geen weelderige vegetatie. In het steppegras groeien her en der een paar doornige bomen. Het uiterste noorden heeft helemaal geen begroeiing en bestaat uit zandduinen.

Het oosten en zuiden hebben wat bos. Voorkomende soorten zijn onder andere: acacia, apebroodboom, boterboom, euphorbia en tamarinde. In het zuiden komen naast bomen ook nog suikerrietvelden voor. In Burkina Faso zijn enkele beschermde natuurgebieden te vinden. In deze parken komen allerlei soorten apen voor, maar ook buffels, gazellen, leeuwen en wrattenzwijnen.

Tevens heeft Burkina Faso de grootste olifantenpopulatie van West-Afrika. In het zuidoosten van Burkina Faso komen krokodillen en nijlpaarden voor. De stad Ouagadougou werd gesticht op een kruispunt van handelsroutes die de noordelijke rijken van Tombouctou en de Arabische kalifaten verbond met de West-Afrikaanse kusten.

De hoofdstad Ouagadougou is niet groot. Bezienswaardigheden zijn: Musée National, waar een inzicht wordt geboden in de verschillende culturen van het land. De stad is parkachtig met veel bomen en brede boulevards. Een ontmoetingsplaats is de markt, La Grande Marché. De drie nationale parken van Burkina Faso zijn: Parc Nationals, Parc National d'Arli, Resérve Nazinga en Parc National de Po. De omgeving van Banfora in het zuidwesten biedt mogelijkheden voor trektochten over de savanne. Deze streek ligt rond de spectaculaire Sindou- en Karfiguélawatervallen. Parc Nationals d'Arli in het zuidwesten is het meest toeristisch en het oudst. Antilopen, gazellen, nijlpaarden, leeuwen en olifanten lopen hier in het wild over de savanne. De indrukwekkende Tambarga-rotsformaties lopen door het park.

Resérve de Nazinga bij de Ghanese grens wordt beheerd door Canadezen. Hier is de grootste olifanten populatie van het land te zien. Voor een trip in de zandwoestijn van het noorden, zijn de plaatsen Ouahigouya of Gorom-Gorom goede uitvalbases. Een tip voor dit gebied is: breng als bezoeker kleine geschenken mee voor de dorpshoofden (genaamd naba's), en men is verzekerd van een slaapplaats. Op cultureel terrein is het Musée Provincial du Houët interessant.

Hier zijn twee doorlopende tentoonstellingen te vinden. De een gaat over moderne Afrikaanse kunst en de andere laat traditionele regionale kunstvoorwerpen zien. De Grande Mosquée is een uit klei opgetrokken moskee in Soedanese stijl. De plaats Bobo Dioulasso heeft dezelfde vriendelijke, relaxte atmosfeer als Ouagadougou. Hier zijn ook schaduwrijke boulevards en marktjes waar u een gesprek kunt aanknopen met de lokale bevolking. De Kibidwé wijk is het domein van pottenbakkers en siersmeden.

Foto Burkina Faso

Standaard Informatie:

Naam: Burkina Faso

Hoofdstad: Ouagadougou

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 15.264.735

Taal: Frans