Bulgarije

Bulgarije ligt in zuidoost-Europa. Bulgarije grenst aan Roemenië, Turkije, Griekenland, Macedonië en voormalig Joegoslavië. De hoofdstad van Bulgarije is Sofia. De Donau-Bolgaren, ook wel Protobulgaren genoemd, een Turkse stam uit Centraal-Azië en de lokale Slavische bevolking vormden onder leiding van kahn Asparuch in de 7e eeuw het Eerste Bulgaarse Rijk.

In de 14e eeuw werd het land veroverd door het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk won en verloor gebied gedurende de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Bulgarije in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie en werd een communistische volksrepubliek. In 1989 werd het land een democratische meerpartijenstaat.

Bulgarije werd op 29 maart 2004 officieel lid van de NAVO en op 1 januari 2007 van de Europese Unie. Bulgarije heeft een gematigd landklimaat. In de zuidelijke streken doet de Middellandse Zee haar invloeden gelden. In de hoger gelegen gebieden in Bulgarije (hoger dan 900 meter) heerst een bergklimaat. In oostelijk Bulgarije is het klimaat, door de invloed van de Zwarte Zee, milder, met wintertemperaturen van 15°C, terwijl het in de zomermaanden zelden warmer wordt dan 25-30°C. Langs de Zwarte Zee is het landschap voornamelijk vlak, met afwisselend lichtglooiende en boomrijke, heuvelachtige delen met verspreid landbouwgrond.

Ter hoogte van Burgas en Varna zijn enkele meren, die deels nog gebruikt worden voor zoutwinning. Landinwaarts wordt een groot deel van Bulgarije, vooral het zuiden en het westen, gedomineerd door bergketens, onder andere het Rila-, Rodopi- en Vitosagebergte, waarvan enkele toppen tot meer dan 3000 meter hoogte reiken en het hele jaar door met sneeuw zijn bedekt. De lagere hellingen zijn rijkelijk bebost.

In de valleien zijn wijn- en boomgaarden, landbouwgronden en veeteeltbedrijven. Grote delen van het berggebied hebben de status van nationaal park gekregen. Op de grens met Roemenië stroomt de rivier Donau. Populaire badplaatsen zijn Goudstrand (Zlatni Piassatsi), Zonnestrand (Slantschev Brjag) en Albena.

Al deze plaatsen zijn in de jaren '60/'70 opgezet voor het toerisme, vooral voor regeringsfunctionarissen. De plaatsen liggen in een parkachtige, bosrijke omgeving van Bulgarije met verspreide bebouwing en worden nauwelijks door de lokale bevolking bewoond. De plaatsen zijn grotendeels voor autoverkeer afgesloten. In Bulgarije zijn veel mogelijkheden om te kuren. Het zeewater van de Zwarte Zee bevat weinig zout en veel mineralen, die een geneeskrachtige werking kunnen hebben.

In Bulgarije zijn meer dan 500 thermale bronnen met temperaturen tussen de 40 en 102 graden Celsius. De stranden zijn over het algemeen zandstranden, lang en verzorgd. Bezienswaardigheden in Bulgarije zijn Varna met: dolfinarium, Romeinse thermen (opgravingen) en diverse musea, Nessebar, oud Byzantijns stadje. Er varen regelmatig (excursie)bootjes vanuit Zonnestrand naar Nessebar. Kotel, authentiek dorpje in het binnenland, Sofia, met het Rila-klooster, 2 dagen per bus naar Istanbul.

Zheravna, dorpje bekend vanwege het rotsreliëf van de Madara-ruiter, Plovdiv en het Batshkovo-klooster, Beschermd natuurgebied nabij Duni, met de rivier Ropotamo, Kavarna, met het etnografische huis, Diepzeevissen, Rozenvallei, waar het rozenwater voor parfums vandaan komt, Openluchtmusea in Veliko Tarnovo en Etara, boottocht over de rivier Donau. Grote moskee en stoeterij in Shumen, kristalfabriek in Sliven, minerale bronnen, Sozopol, oud stadje, waterpretpark in Goudstrand en Zonnestrand of een Jeepsafari.
 

Foto Bulgarije

Standaard Informatie:

Naam: Bulgarije

Hoofdstad: Sofia

Valuta: Lev

Inwoners: 7.262.675

Taal: Bulgaars