Brunei

Brunei is een Sultanaat en ligt op het eiland Borneo, in Zuidoost-Azië. Brunei ligt aan de Zuid-Chinese Zee, en wordt verder geheel omringd door Maleisië. Brunei was vanaf de 14e eeuw een onafhankelijk sultanaat en omvatte toen het zuiden van de Filippijnen, en Sarawak en Sabah. In 1888 werd het een Brits protectoraat.

De vertegenwoordigers van de Britse koning waren de Britse residenten in Brunei en later de hoge commissarissen. De Japanners bezetten Brunei op 6 januari 1942. Op 14 juni 1945 werd Brunei weer bevrijd. Op 1 januari 1984 werd Brunei weer een onafhankelijk sultanaat. Het klimaat van Brunei is tropisch, met hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, en zware regenval.

Brunei bestaat uit twee delen, beide aan de baai van Brunei gelegen, die niet verbonden zijn. De belangrijkste steden zijn de hoofdstad Bandar Seri Begawan, de havenstad Muara, en verder Seria. Het hoogste punt van Brunei is Bukit Pagon met een hoogte van 1841 meter. De onaangetaste tropische regenwouden in Brunei zorgen voor een enorme variatie aan flora en fauna. In de Bruneise junglereservaten leven duizenden planten- en boomsoorten. Veel voorkomende planten en/of boom soorten zijn: banaan, ebben, kokospalm, mahonie, rubberplant, teak en sagopalm. In de jungle van Brunei komen tevens vogelsoorten voor. Zoogdieren die in de jungle leven zijn onder andere: aap, buffel, hagedis, hert, geit, kip, leeuw, rund, tijger en zwijn.

Bezienswaardigheden in de hoofdstad Bandar Seri Begawan: De Istana Nurul Iman, het grootste koninklijke paleis ter wereld. Dit gebouw telt 1788 kamers en 200 toiletten en heeft in totaal 350 miljoen dollar gekost. De residentie van de sultan ligt 4 kilometer buiten de stad en is uitsluitend geopend voor publiek tijdens Hari Raya (het eind van de Ramadan). De Sultan heeft een eigen moskee. De Omar Ali Saifuddien Moskee met als hoogste punt de 52 meter hoge gouden koepel. Deze moskee, een van de grootste van Zuidoost- Azië is gebouwd in 1958 en hét symbool van Brunei. De moskee is open voor publiek. Voor de vrouwen geldt wel dat ze geheel bedekt moeten zijn. Voor elke nieuwe Sultan wordt een nieuwe moskee gebouwd.

Een interessant stadsdeel van de hoofdstad is de Kampong Ayer . Hier staan traditionele huizen op palen in de Brunei-rivier. Europese ontdekkingsreizigers noemden deze kampong het “Venetië van het Oosten”. Elk jaar krijgt het mooiste huis een prijs. In het Brunei Museum, aan de Sungai Brunei-rivier, is een expositie over de Islam. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een aantal voor Brunei belangrijke zaken zoals oliewinning, flora en fauna. Ook is er een antropologische afdeling.

Het Koninklijke Regaliagebouw in het centrum heeft een interessante collectie goud- en zilverwaar. Een replica van de troon van de sultan is hier ook aanwezig. Het museum is dagelijks geopend. Naast het museum ligt het Brunei Historisch Centrum, hier staat de geschiedenis van de koninklijke familie centraal. Voor wat verkoeling op tropisch warme dagen is een bezoek aan het Taman Perangina Tasek een aanrader. Hier kan men wandelen en genieten van een meer en waterval. De Tamu Kianggeh aan het Kianggeh-kanaal is een markt in het oosten van de stad. Fruit, groenten, bloemen en handwerkproducten ligt hier dagelijks uitgestald.

Watertaxi’s varen af en aan met zowel mensen als goederen. Ongeveer 12 km van de hoofdstad ligt het junglereservaat Wasai Kandal . Hier zijn wandelingen te maken langs meertjes en watervallen. Berakas Forestry Recreational Park ligt 10 km van de hoofdstad. Hier zijn picknickplaatsen en een observatietoren. Vanaf de boomtophutten in het Sungai Liang Forest Recreational Park heeft men uitzicht op het tropische regenwoud. Sungai Liang ligt aan de kustweg, 70 km van Bandar Seri Begawan.

Jerudong Playground is een groot pretpark met speeltuinen en vele attracties voor alle leeftijden. Langs de kustweg richting Muara zijn een aantal stranden te vinden. De stranden Serasa en Meragang. Meragang wordt ook wel ‘Crocodile Beach’ genoemd, hoewel er geen krokodillen voorkomen. Temburong, gelegen in het oosten van Brunei bestaat grotendeels uit regenwoud. Ideaal voor jungle wandelingen en het bezoeken van traditionele longhouses. Het Peradayan-reservaat heeft een uniek landschap met grotten en rotsformaties.

Hier zijn wandelroutes naar de heuveltoppen van Bukit Patoi en Bukit Peradayan. Boven op de top is het koel en heeft men uitzicht op de dorpjes gelegen in Sarawak. Peradayan ligt 15 km van Bangar, aan de weg naar Lawas. Het Kuala Belalong is opgericht door de Universiteit van Brunei en Brunei Shell Petroleum Company. Het is een centrum voor onderwijs en onderzoek voor het regenwoud van Brunei. Hier is een reservaat waar wandelroutes zijn uitgezet, onder meer over boomtophangbruggen. Om er te komen neemt men de boot; de tocht duur tweeënhalf uur met 23 stroomversnellingen. Een leuke tocht.

Foto Brunei

Standaard Informatie:

Naam: Brunei

Hoofdstad: Bandar Seri Begawan

Valuta: Bruneise dollar

Inwoners: 381.371

Taal: Maleis