Benin

Benin ligt in Afrika en grenst in het noorden aan noorden aan Niger, in het noord oosten aan Burkino Faso, in het westen aan Togo, in het oosten aan Nigeria en in het zuiden aan de Golf van Guinee. Benin heeft een tropisch klimaat, in het zuiden is het er vochtig en in het noorden is het savanneachtig.

Over het algemeen bestaat Benin uit laagland met in het zuiden een kuststrook. Achter deze kustvlakte liggen lagunes en moerassen. De grootste rivier in Benin is de Oueme. Deze rivier stroomt zuidwaarts naar het meer Lake Nokoue. Het vruchtbare gedeelte van Benin strekt zich uit tot aan de rivier de Niger. Halverwege wordt deze doorsneden door de Atakora-bergrug. (hoogte 500 meter).

Het grootste gedeelte van Benin wordt bedekt door savannen met verschillende boomsoorten zoals de Acacia, Apebroodboom, Kapokboom, Palm, Teak en de Mangoboom. Langs de rivieren zijn er nog Tropische regenwouden te vinden. Ongeveer 1/3e van Benin is bedekt met bossen, in het noorden wordt het kaler. In dit deel van Afrika komen er ook diverse diersoorten voor zoals olifanten, leeuwen, apen, krokodillen, buffels, giraffes, jachtluipaarden, nijlpaarden, panters en verschillende vogelsoorten. Maar ook de python, de python wordt gezien als een heilig dier. De legende zegt dat als men de python aanraakt dat, dat geluk zou brengen. Er zijn zelfs tempels gewijd aan de python. De bekendste python tempel is gelegen in de plaats Ouidah, in deze tempel wordt de slangengod Dangbe geŽerd.

Het Nationale Park van Benin is het Pendjari National Park wat gelegen is in het noorden van Benin, tegen de grens van Burkino Faso. Het is een van de weinige Nationale Parken die West Afrika rijk is. In dit park leven onder andere olifanten, antilopen, buffels, bavianen en nijlpaarden.  

De hoofdstad van Benin is Porto Novo, hoewel de hoofdstad is dit niet de grootste stad van Benin. Porto Novo is gelegen in het zuiden van Benin en heeft een haven gelegen aan de Porto Novo lagune. Vanuit Porto Novo wordt er palmolie, katoen en kapok vervoerd. In het landbouwgebied wordt voornamelijk palmolie verbouwd. Porto Novo is gesticht in de 16e eeuw. De naam is gegeven door de Portugezen die in de 17e een handelspost hebben gebouwd. Vanuit deze haven werden er in de 17e eeuw slaven vervoert naar Amerika.

De grootste stad van Benin is Cotonou, deze stad is gelegen in het zuiden van Benin. Deze stad is de belangrijkste stad van Benin en heeft tevens de belangrijkste zeehaven. De industrie van Cotonou bestaat uit palmolieverwerkingsbedrijven, brouwerij, textiel, cement, dranken en verwerkte zeevruchten. In Cotonou bevindt zich de enige internationale luchthaven van het land.

De derde stad van Benin is Parakou, wat het handelscentrum is voor katoen, graan en vee. De stad ligt aan de spoorweg naar Cotonou. In Abomey vindt men ruines van paleizen van vroegere koningen. Abomey is een landbouwgebied waar graan, pindaís en palmproducten worden verwerkt. Ook deze stad is verbonden aan de spoorlijn naar Cotonou.

Foto Benin

Standaard Informatie:

Naam: Benin

Hoofdstad: Porto-Novo (Cotonou is de residentie)

Valuta: CFA-frank

Inwoners: 8.294.941

Taal: Frans