BelgiŽ

BelgiŽ is een West-Europees land begrensd door de Noordzee in het westen, Nederland in het noorden en noordoosten, Duitsland in het oosten, Luxemburg in het zuidoosten en Frankrijk in het zuiden. BelgiŽ bestaat uit twee grote bevolkingsgroepen: de Vlamingen en de Walen.

BelgiŽ werd in oude tijden bevolkt door verschillende Keltische stammen, waarvan de Menapii de belangrijkste zijn. In de Romeinse tijd werden de Keltische stammen in het gebied tussen Noordzee, Rijn, Seine en Marne (Zuid-Nederland, BelgiŽ, Noord-Frankrijk en delen van West-Duitsland) samen aangeduid met het woord Belgae. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de huidige Belgen niet afstammen van de Belgae.

Sinds 1830 is BelgiŽ zelfstandig. Daarvoor hoorde BelgiŽ bij Spanje en Nederland. In de tweede wereldoorlog werd het binnen 3 weken veroverd door Duitsland. Inmiddels is Brussel het hoofdkwartier van de Europese unie en Antwerpen ťťn van de belangrijkste havens van de wereld. Het landschap van BelgiŽ is grotendeels laagland, behalve de Ardennen in het zuiden. Door BelgiŽ stromen de rivieren de Maas en de Schelde en een netwerk van kanalen.

De Belgische kust is amper 70 km lang maar er is veel om te ontdekken. Zoals het brede zandstrand, de gezellige wandeldijken, ontelbare terrasjes en talloze visrestaurants. Maar ook de natuurparken zoals Het Zwin in Knokke, de natuuropvangcentra zoals Sealife in Blankenberge, de vele musea zoals het Museum voor Hedendaagse Kunst in Oostende.

In het poldergebied van BelgiŽ is rijk aan kastelen, dijken en talrijke historische monumenten die de geschiedenis van dit duizend jaar oude streek weer doet herleven. De Westhoek beschikt over een volledig verzorgd fietsroutenetwerk en kilometerslange wandelwegen. De Ardennen is een gebied met authentieke plekjes en kleine, rustieke dorpen.

Het natuurlijke erfgoed bestaat uit weidse groene vlakten, wouden en rivieren, wat zowel geschikt is voor de wandelaars als sportievelingen. Ook zijn er prachtige kerken, kastelen omringt door tuinen en parken, historische gebouwen te vinden. De regio Midden-BelgiŽ, Kempen en Limburg heeft heel wat te bieden. Deze streek kenmerkt zich door heuvelachtige landschappen en mooie natuurgebieden.

Belgisch Limburg is een waar fiets- en wandelparadijs. Bezienswaardig zijn het openluchtmuseum in Bokrijk en de typische Maasdorpjes, Hasselt (Nationaal Jenevermuseum en het Modemuseum. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de prachtige Japanse Tuin, de abdij van Herkenrode, het Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhoff, de Sint-Quintinuskathedraal).

Brussel is de hoofdstad van BelgiŽ. Vanaf de Grote markt heeft men een fantastisch uitzicht op het Stadhuis en de Gotische bouwstijl van onder andere het Broodhuis. Iets buiten het centrum bezoek ligt het Sint-Michielskathedraal. Het meest bekend in Brussel is Manneken Pis, slechts 60 centimeter groot. Daarnaast zijn er meer dan 50 musea en talloze parken. De historische havenstad Antwerpen is de moeite waard voor een bezoek.

Bezienswaardigheden zijn onder andere de Brabofontein en vele musea, goede Vlaamse restaurants, honderden cafťs en een bruisend nachtleven. De theater liefhebbers kunnen naar Quartier Latin. Brugge is een rustige stad. De stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Brugge wordt wel eens het VenetiŽ van het Noorden genoemd. Aanrader is dan ook een rondvaart te maken door de grachten van Brugge.

Andere bezienswaardigheden vele historische gebouwen, straatjes, pleinen en bruggen, Halletoren, de Onze Lieve Vrouw-kerk (met het beeld van Michelangelo) de St. Salvatorkathedraal en het Groeningemuseum Gent is een historische studentenstad. Bezienswaardigheden zijn de Sint-Baafskathedraal, Kasteel Het Gravensteen, de Belforttoren of een boottochtje op de Gentse Reien.

Foto Belgie

Standaard Informatie:

Naam: BelgiŽ

Hoofdstad: Brussel

Valuta: Euro

Inwoners: 10.667.866

Taal: Nederlands, Frans & Duits