Bali

Bali ligt ten oosten van het eiland Java. Bali is het meest westelijk gelegen eiland van de zgn. kleine Sunda-eilanden, de Nusa Tenggara. Bijna 4 eeuwen is IndonesiŽ een Nederlandse kolonie geweest. De Indonesische Archipel wordt ook wel de Gordel van Smaragd genoemd.

IndonesiŽ bestaat uit ongeveer 18.108 eilanden. Het landschap van Bali is sterk vulkanisch. De hoogste top van het eiland is de Gunung Agung, de Heilige Vulkaan met een hoogte van ruim 3100 meter. Een andere bekende vulkaan en toeristische trekpleister is de Gunung Batur. De noordelijke hellingen van de vulkanen zijn in tegenstelling tot de zuidelijke vrij steil. Evenals geheel West Bali is het noordelijke deel van het eiland bedekt met tropisch regenwoud. Hier wonen relatief weinig mensen. Singaraja is de enige stad aan de noordkust.

Op de veel minder steile zuidhellingen van de vulkanen wonen en werken de meeste Balinezen. Het uiterst vruchtbare landschap is hier sterk gecultiveerd. Op Bali vindt men de bekende sawa's, de rijstvelden die veelal terrasgewijs zijn aangelegd. Het geheel vormt een schitterend en uniek decor. Het zuidelijke deel van Bali is vrij vlak.

Naast de grote hoofdstad Denpasar liggen hier de belangrijkste toeristenplaatsen, zoals Sanur en Kuta. Het uiterste zuidpuntje van het eiland, Nusa Dua, was voorheen een belangrijke kokosplantage. Bali heeft bij velen nog steeds de naam een van de mooiste plekken van AziŽ te zijn en trekt dan ook meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Een belangrijke trekpleister van Bali vormen de koraalriffen, zoals die in het Bali Barat National Park. Ongeveer 15% van alle koraalriffen op de wereld is te vinden in de Indonesische wateren, waaronder die met de grootste biologische diversiteit ter wereld.

Koraalriffen vormen een kraamkamer en leefgebied voor een grote verscheidenheid aan vissen en ongewervelde dieren en bieden een inkomstenbron voor vissers langs de kust. Evenals op vele andere plaatsen in de wereld wordt het koraal echter ook hier bedreigd. Belangrijkste bedreigingen zijn destructieve visserijmethoden, vervuiling en slecht geplande activiteiten (landbouw, toerisme) langs de kusten. Gevolg hiervan is dat 80% van het koraal in IndonesiŽ nu hard achteruitgaat.

Het Bali Barat National Park vormt een van de voorbeelden in de Friends of the Reef-campagne van WWF. Het Bali Barat National Park is tevens de enige plek op de wereld waar de bijna uitgestorven Bali spreeuw, of Rothschild's mynah, voorkomt. Deze vogel werd voor het eerst door de wetenschap beschreven in 1912. Tijdens de laatste telling in juni 2001 werden er nog slechts 7 in het wild geteld, terwijl er in het fokcentrum in het park nog 58 vogels zijn. Redenen voor deze drastische afname zijn het verlies van leefgebied en illegale vangpraktijken ten behoeve van de commerciŽle handel.

Bali kent een tropisch moessonklimaat, dat gekenmerkt wordt door korte, overvloedige regenval gedurende de maanden november tot en met april. In de "droge" maanden kan er echter ook een behoorlijke hoeveelheid neerslag vallen. Door de hoge luchtvochtigheid doet het weer vaak nogal broeierig aan. In de hogergelegen gebieden is het meestal wat koeler.

Bali is de populairste bestemming binnen IndonesiŽ en heeft haar bekendheid vooral te danken aan het uiterst fraaie landschap, de vriendelijke bevolking en de Hindoestaanse cultuur, die vooral tot uitdrukking komt in de vele tempels op het eiland en de unieke processies die worden gehouden. Het hindoeÔsme speelt in het dagelijkse leven van de Balinezen een prominente rol. Overal op straat staan offerbakjes en op vrijwel elke hoek van de straat is een tempel. De belangrijkste badplaatsen van Bali zijn Kuta, Sanur en Nusa Dua.

In de badplaatsen Kuta, Sanur en Nusa Dua, vindt men fraaie zandstranden. Bij het plaatsje Lovina aan de noordkust zijn de stranden donker van kleur, dit vanwege het vulkanische karakter van het eiland. Op het nabijgelegen eilandje Nusa Penida zijn ook fraaie zandstranden. Vanuit bijvoorbeeld Nusa Dua kan men deze stranden bereiken per boot. Bezienswaardigheden en excursies op Bali: het eiland Lombok (dagtocht per boot of vliegtuig), het plaatsje Ubud met diverse kunstateliers, diverse wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving, Whitewaterrafting op een van de rivieren in het binnenland, bezoek aan diverse tempels, waaronder Pura Besakih, Tanah Lot, Goa Gajah en Uluwatu, dolfijnenexcursie voor de kust van Lovina Beach, bezoek aan het kratermeer Lake Batur nabij Kintamani, bezoek aan het authentieke dorp Tenganan op ca. 3km van Candi Dasa, bijwonen van traditionele dansen, zoals de Barong-dans, in diverse plaatsen, bezoek aan het hooggelegen meer van Bratan. Het eilandje Nusa Lembongan waar men diverse (gemotoriseerde) watersporten kan beoefenen.

Foto Bali

Standaard Informatie:

Naam: Bali

Hoofdplaats: Denpasar

Valuta: Zelfde als IndonesiŽ

Inwoners: 3.150.000

Taal: Zelfde als IndonesiŽ