Angola

Angola is gelegen in het Zuidwesten van Afrika en grenst aan NamibiŽ, Zambia, Congo-Kinshasa, en de Atlantische Oceaan. Na een lange strijd werd Angola in 1975 onafhankelijk, hiervoor was Angola een Portugese kolonie. Doordat er in Angola verschillende verzetsbeweging waren ging de strijd tussen deze bewegingen verder.

De MPLA won uit eindelijk de strijd van de FNLA en zo werd Angola uiteindelijk Volksrepubliek Angola. De FNLA vormde een front met UNITA. UNITA die de steun kreeg van Zuid Afrika kon geen weerstand bieden. Door de hulp van Cuba en in mindere mate Rusland won de MPLA alsnog de strijd. Zuid Afrika trok toen met een leger Angola binnen, maar weer was MPLA te sterk. Door middel van Amerikaanse bemiddeling werd er vrede gesloten tussen Zuid Afrika en Angola. Deze vrede maakte geen einde aan de burgeroorlog tussen MPLA en UNITA.

Deze burgeroorlog is inmiddels na meer dan 25 jaar beŽindigd. De onzekere sfeer is verdwenen en Angola kan nu beginnen aan de wederopbouw. In het zuiden van Angola leeft de bevolking vooral van de veeteelt. En aan de kust rondom Luanda, Namibe en Lobito leeft men vooral van de visvangst. In tegenstelling tot de olie industrie doet de mijnbouw (goud en diamanten) het minder goed.

In het Noorden van Angola zijn er dicht beboste valleien. De regenwouden zijn helaas door de landbouw grotendeels verdwenen. Angola heeft een tropisch klimaat met een droog en een natseizoen. Langs de kust van Angola vindt men nog pittoreske Portugese kerkjes en woningen.

Luanda de hoofdstad van Angola is tevens de grootste stad van Angola. Luanda heeft een natuurlijke haven wat gelegen is aan een baai aan de Atlantische Oceaan. Deze haven wordt gebruikt voor het vervoeren van onder andere katoen, koffie, suiker, diamanten, ijzer en zout. Voor de kust van Luanda ligt het palmeneiland Mussulo, dit eiland is per ferry bereikbaar. Luanda zelf heeft ook aantal mooie stranden. Ook heeft Luanda een grote openlucht markt en kunstnijverheid markt genaamd Futungo. Deze markt wordt alleen op zondag gehouden.

Ook zijn er diverse musea in Luanda. Een andere belangrijke handels plaats is Huambo, deze plaats is gelegen op een hoog plateau in het binnenland van Angola. Huambo is vooral belangrijk als weg en spoorweg doorvoer. In deze stad vindt men het de grootste spoorwegreparatie werkplaatsen. Via de spoorweg wordt graan, huiden, rijst en fruit vervoerd. Lobito is een havenstad in het westen van Angola.

Na Luanda is Lobito de belangrijkste havenstad. In Lobito loopt tevens de spoorweg die de haven met de mijnen met Kongo en Zambia verbindt. Vroeger was Lobito de beste haven van West Afrika. Helaas is door de burgeroorlog de haven grotendeels onbruikbaar. De belangrijkste handelspartners van Angola zijn BraziliŽ, Portugal en de Verenigde Staten. Andere havensteden in Angola zijn Namibe en Benguela. Net als andere landen in Afrika is er in Angola veel savannen te vinden en wilde dieren waaronder de olifant, neushoorn, giraffe, gnoe, buffels en zebraís.

Angola heeft in totaal 13 nationale parken. Door de burgeroorlog en stroperijen in de laatste 25 jaar zijn van de 13 parken nog maar 2 parken die in de toekomst zeker een bezoek waard zijn. In deze 2 parken worden de wilde dieren beschermd en hier kan men nog wilde dieren kan spotten. De namen van de overgebleven parken in Angola zijn Iona National Park en Quicama National Park. Quicama National Park heeft het overleefd door de inzet van de Angolezen en de Zuid Afrikanen.

De Cuanza rivier is de noordelijke grens en Longa rivier is de zuidelijke grens van het Quicama National Park. Ook dit park had helaas te kampen met de burgeroorlog. In 2001 is er voor het park project Noahís Ark opgezet. Door de inzet van Kissauma Foundation zijn er dieren overgeplaatst vanuit onder andere Botswana en Zuid Afrika. In deze landen was er een over populatie en deze dieren kregen een nieuwe thuis in Angola die hun erg goed bevalt. Noahís Ark werd de grootste dieren transport in de geschiedenis. Het park ligt ongeveer op 70 kilometer van Luanda.

Foto Angola

Standaard Informatie:

Naam: Angola

Hoofdstad: Luanda

Valuta: Kwanza

Inwoners: 12.531.357

Taal: Portugees