Andorra

Andorra is een vorstendom welke gelegen is in de PyreneeŽn en grenst aan Spanje en Frankrijk. Andorra is vooral bekend als wintersport gebied en als belastingparadijs. Het landschap van Andorra is vooral bergachtig met steile rotswanden, diepe dalen en valleien.

De hoogste berg van Andorra is Pic de Coma Pedrosa met een hoogte van 2946 meter. De bergen in Andorra worden gescheiden door valleien en komen samen op het punt waar de rivier Valira de grens oversteekt met Spanje. In Andorra zijn ook gletsjermeren te vinden zoals de Estany lí Angonella, Estany de Juclar, Estany de Tristaina, Estany del Mitg, Estany de Mes Amunt en de Estany Primer. Deze meren liggen tussen de bergen Pic de Tristaine en Pic Fourcat.

Het klimaat in Andorra is gematigd, koude winters en koele zomers. De hoofdstad van Andorra is Andorra la Vella gelegen in het midden van de PyreneeŽn. Deze stad is bekend vanwege de belastingvrije winkels. Bezienswaardigheden in Andorra la Vella zijn de kerk uit de 11e eeuw en het historische parlementsgebouw. Op de Piazza worden er jaarlijks evenementen gehouden. Canillo is de grootste parochie van Andorra. De plaats Canillo wordt in tweeŽn gesplitst door de rivier Montau. Deze plaats heeft tevens de grootste kerktorens van Andorra en een middeleeuwse sfeer. Vanuit hier is het tevens mogelijk om naar het skigebied Soldeau te gaan. Hier vind je skipistes omringd door bossen.

Bij de parochie Enchamp zijn de bekendere wintersportplaatsen gelegen, zoals Grand Vilara en Pas de la Casa. Grand Vilara ligt op ongeveer 2850 meter, en is het grootste skigebied van Andorra met 192 kilometer afwisselende pistes. Dit gebied is geschikt voor zowel de gevorderde als voor de beginner. Pas de la Casa ligt op ongeveer 2100 meter, het skigebied heeft ongeveer 108 afdalingen. In Pas de la Casa is ook een snowboard park te vinden. De hoogstgelegen parochie is la Massana, vlakbij de plaats La Massana liggen de bergen Pic de Coma Pedrosa en Pic del Pla de líEstany. In deze parochie ligt het wintersportgebied Arinsal wat in het noorden is gelegen is verbonden met het wintersportgebied Pal. Deze 2 skigebieden hebben totaal ongeveer 65 kilometer piste. Voor elk skigebied geldt dat er verschillend restaurantjes te vinden zijn met de Spaanse, Franse en Italiaanse keuken.

De Madriu Claror Perafitavallei is behalve en vallei het grootste waterbassin van Andorra. De totale oppervlakte is 4247 hectare. Het gebied bestaat uit ijzige landschappen, klippen en gletsjers. In dit gebied zijn er ook nederzettingen te vinden, de inwoners van deze nederzettingen leven volgens de traditionele wooncultuur in de bergen. De vallei staat sinds 2004 op de werelderfgoedlijst.

Foto Andorra

Standaard Informatie:

Naam: Vorstendom Andorra

Hoofdstad: Andorra La Vella

Valuta: Euro

Inwoners: 72.413

Taal: Catalaans