Algerije
Algerije is gelegen in Noord Afrika en grenst aan de Middellandse Zee. De buurlanden van Algerije zijn Marokko, Mauritanië, Mali, Libië, Tunesië en Niger. Algerije heeft over het algemeen een aangenaam klimaat. Hoewel het kwik in zomer op kan lopen tot ongeveer 40 graden, de oorzaak hiervan is de woestijn. In de woestijn kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 55 graden. In de zomer waait er ook de Sirocco wind, deze wind zit vol stof en zanddeeltjes.
Door dat het grootse gedeelte van Algerije uit woestijn bestaat vind je er weinig groen. Vroeger bestond de bevolking voornamelijk uit Berbers, nu zijn het de Arabieren die de meerderheid heeft. De hoofdstad Algiers is tevens de grootste stad van Algerije en is opgebouwd uit licht gekleurde stenen. De bijnaam van deze stad is dan ook “De Witte Stad”. Algiers is gelegen aan een baai aan de Middellandse Zee. De stad is opgedeeld in 2 delen; het moderne gedeelte en het oude gedeelte. In het oude gedeelte vindt men de Kasbah. Tevens heeft Algiers een zeehaven, Bey Paleis, diverse Moorse gebouwen en is het een universiteitstad.
Doordat Algerije vroeger een kolonie was van Frankrijk zijn er veel Franse invloeden. Ook zijn er een aantal oases in Algerije te vinden; Touggourt, Biskra, Chenachane en Tin Reroh. Ten westen van Algiers vind je een lange kuststrook met grotere en kleinere badplaatsen, zoals Tipasa en Oran. Wanneer Algerije weer toegankelijk is voor toeristen is dit land een ideale bestemming om te duiken. De wegen langs de kust (ook wel Turkooizen kust genoemd) zijn vaak uitgehouwen in de rotsen waardoor dit smal en gevaarlijk kan zijn. De uitzichten zijn echter wel schitterend. Het mooiste gedeelte van deze kustweg is wanneer je door het Dhara gebergte rijd.
Op verschillende plaatsen zie je stranden overgaan in steile kliffen. Een andere mogelijkheid om de kust te leren kennen is via een boottocht. Het bekendste gebergte in Algerije is het Atlas gebergte, deze is onderverdeeld in Tel – Atlas en de Sahara – Atlas. Tussen deze twee gedeeltes liggen hoogvlaktes. In de winter is het mogelijk om te skiën in de sneeuw en in de Sahara kun je ook zandskieen. Men zegt dan de Sahara een aantrekkingskracht heeft die je maar moeilijk kan weerstaan. De oppervlakte van deze gigantische woestijn is maar liefst 9 miljoen kilometer!
De Sahara vindt men uiteraard niet alleen in Algerije maar ook in Marokko, Libië, Egypte, Soedan, Mali, Niger en Tsjaad. Buiten een hoop zand vind je in de Sahara ook rotsen, heuvels, hoogland en bergen. Afhankelijk van het weer en het moment van de dag kan de Sahara verschillend van kleur zijn (wit, oranje, rood, grijs en paars). De eerder genoemde oases vind men langs de rivierbeddingen. Deze rivierbeddingen staan niet altijd onder water. De mensen die in de Sahara leven vooral van groenteteelt en dadels.
Uiteraard zijn er ook expedities naar de Sahara, het beginpunt is de plaats Tamenghest. Deze expedities zijn wel voor de geoefende reizigers en heeft wel enige tijd voorbereiding nodig. Tijdens de expeditie kom je van alles tegen en maak je van alles mee. Slapen in tenten, bivakkeren in de woestijn, de stilte van de woestijn tijdens de schemering in de woestijn. Dit is tevens een ontmoetingsplaats voor nomaden.