Abu Dhabi

Abu Dhabi ligt op het Arabische schiereiland. De zuidgrens is met Saoedi-ArabiŽ; in het noordwesten grenst het land aan Qatar. Oman is de oostelijke buurstaat, dat overigens ook nog een exclave heeft die de noordgrens van de Verenigde Arabische Emiraten bepaald.

Voor de rest heeft Abu Dhabi een lange kustlijn met de Perzische Golf in het noorden, en een kortere met de Golf van Oman in het oosten. Voor de kust liggen enkele eilanden in de Perzische Golf waarvan Muqaishit de grootste is. Er zijn geen rivieren in Abu Dhabi die het hele jaar water voeren. De enige wadi's (rivierdal in droge gebieden) lopen tussen het Hajargebergte en de Perzische Golf.

Het gebied van Abu Dhabi werd tegen het eind van de 18e eeuw bewoond door de Bani Yas, samen met Dubai, maar deze groeiden later uiteen. In 1892 tekenden zeven emiraten een verdrag met het Verenigd Koninkrijk, waarbij zij aangaven geen relaties met anderen dan de Britse overheid aan te gaan. Pas in 1971 vertrokken de Britten uit de Perzische Golf en werden de Verenigde Arabische Emiraten onafhankelijk in 1971. Alle emiraten hebben een eigen hoofdstad, maar Abu Dhabi wordt beschouwd als de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

De prachtige weg langs de kust, genaamd de Corniche, is de trots van Abu Dhabi. Hier zijn veel mooie parken met bloemen, struiken, bomen en bankjes om van het uitzicht over de Golf te kunnen genieten. Aan de Corniche staan veel hotels, bankgebouwen, oliebedrijven en wolkenkrabbers. De Corniche loopt van het Sheraton Hotel tot aan Ras al-Akhdar. Baynouna Tower is een 150 meter hoge toren en met 42 verdiepingen een van de hoogste gebouwen in het land. In een deel van de toren is het nieuwe Hilton Hotel gevestigd. Op de 39e verdieping bevindt zich een zwembad, een health club en een restaurantje. Vanaf het zonneterras, een verdieping hoger, is het uitzicht over Abu Dhabi en de Corniche schitterend.

In het West Park staan twee identieke moskeeŽn. De linker moskee is alleen toegankelijk voor moslimvrouwen. Het Al-Hisn Fort ligt op de hoek van de Al-Nasr Street en de Khalid bin Al-Waleed Street. Het oorspronkelijke fort is gebouwd in 1793 nadat sjeik Shakbut bin Dhiyab, de eerste sjeik van de Al Nahyan-dynastie, van Liwa naar Abu Dhabi trok. Het fort was de thuisbasis voor de leden van de heersende familie. Het fort werd om een zoetwaterbron heen gebouwd. Het huidige fort is ruim een eeuw geleden gebouwd onder sjeik Zayed de Grote en is sindsdien uitgebreid. Het gerestaureerde fort is het enige historische gebouw in Abu Dhabi. Het fort is in traditionele stijl gebouwd, met lange smalle vleugels om een open hof en wordt omringd door mooie tuinen.

Foto Abu Dhabi

Standaard Informatie:

Naam: Abu Dhabi

Hoofdplaats: Abu Dhabi

Valuta: Dirham

Inwoners: Circa 1.190.000

Taal: Arabisch